Guber-Kray Kata: A rugalmasság az egyik legfontosabb skill

Guber-Kray Kata: A rugalmasság az egyik legfontosabb skill
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 05. 10., 10:06

Azt szeretném, hogy a sourcing a kiválasztási folyamat elismert, alapvető és önálló egysége legyen. Magyarországon is legyen egyenrangú partner a sourcer és a recruiter – mondta az Üzletemnek Guber-Kray Kata Senior Trainer és Talent Acquisition Advisor at The Source Code Agency.

Guber-Kray Kata maximálisan hisz abban, hogy kézzelfogható tudást kell adni a leendő HR-eseknek, akiket örömmel tanítana. Azért pedig kimondottan rajongana, ha egyszer a SpaceX számára source-olhatna. Utóbbi, ugye, nem kis terv? De hát merjünk merész bakancslistát írni magunknak! És merni kell a digitális térben is munkaerőt találni, megváltozott a foglalkoztatási piac, nincs idő arra várni, hogy a hirdetésekre jelentkezzenek. Ha az is érdekli, hogy Kata kitől tanulta eddig a legtöbbet, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 403. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A karrieremet recruiterként kezdtem, és az évek során találkoztam igazi „nehéz ügy” keresésekkel. Mindig felvillanyozott, ha ezeket villámgyorsan oldottam meg. Sok év aktív recruitment után, 2020-ban jó döntés volt, hogy váltsak, és a képzések és tanácsadás felé forduljak. Büszke vagyok rá, hogy senior trainerként és tanácsadóként dolgozom ma, a recruitment egy speciális területére, a sourcingra fókuszálva. Abban segítek a résztvevőinknek és partnereinknek, hogy hogyan találják meg a megfelelő munkavállalókat a digitális térben, és hogyan építsenek ki innovatív sourcing stratégiát. Muszáj ezzel foglalkozni, mert radikálisan megváltozott a munkaerőpiac: ma egy recruiter nem várhat a hirdetésre bejelentkező pályázókra. Vagyis keresni, source-olni kell a jelölteket: szellemi- és fizikai munkakörökre is; könyvelőktől CFO-kig és operátoroktól híddaru kezelőkig egyaránt. A legelégedettebb akkor vagyok, amikor egy tréning lezárultával visszajön egy hallgatóm és elmeséli, hogyan változott meg a sourcinghoz való hozzáállása, milyen újdonságokat vet be a keresései során és hogyan source-ol tablófotókról és Instagramról.

Milyen távra tervez?

– Az utóbbi két évben megtanultam, hogy a rugalmasság az egyik legfontosabb skill, amivel fel kell ruháznunk magunkat: bármit is dob a gép, alkalmazkodnunk kell; legyen az épp egy pandémia vagy egyszerűen egy projekt változása. A hosszú távú terveim stabilak, de az odáig vezető út mindig változik.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Misszióm, hogy Magyarországon segítsek a sourcing szakmának megerősödnie. Szeretném, hogy a sourcing elismert, alapvető és önálló egysége legyen a kiválasztási folyamatnak. Legyen (itthon is) egyenrangú partner a sourcer és a recruiter. Ennek érdekében szeretnék továbbra is minél több sourcert képezni, szeretném minél több hr-essel megismertetni a sourcing szakma rejtelmeit. Maximálisan hiszek abban is, hogy kézzelfogható tudást kell adni a leendő HR-eseknek is: örömmel tanítanám őket is. Ha egy kicsit elrugaszkodom, akkor el kell mondanom, hogy az űr is vonz. Rajonganék érte, ha egyszer a SpaceX számára source-olnék.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsés vagyok, mindig is sok okos ember vett körül, akiktől tanulhattam. Szakmai szempontból két remek munkatársat emelnék ki. 22 évesen csöppentem bele a recruitment világába, Gergely Csilla volt a mentorom. Tőle tanultam meg, mit jelent recruiternek lenni – imádtam a közös munkát. Sokféle ügyféllel, sokféle projekten dolgoztunk együtt, sorra jöttek ez újabb és újabb kihívások. Új korszak kezdődött, amikor a The Source Code Agency-hez csatlakoztam. A céget Paróczay Balázs alapította, aki mellett rengeteget fejlődöm minden egyes projekt és tréning során. Balázs ötletei rendkívül innovatívak és inspiratívak, elképesztően sokat tanulok tőle nem csak szakmailag, de sales-, kreativitás- és design szempontból is.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Nekem akkor megy jól a munka, ha a kollégákkal egy hajóban evezünk: segítünk egymásnak, és jó légkört teremtünk. Ehhez sokat adok hozzá, gyakran szervezek közösségi programokat online és offline egyaránt. És persze egy kávé mindig sokat lendít a motiváción.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Operatőr szívesen lennék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Számomra a kulcs, a meglévő kapcsolatok ápolása és fenntartása. Tanácsadóként nem is tudnék másképp működni, ebben a szakmában létszükség az odafigyelés és megértés. Ezentúl pedig hazai HR konferenciákon fordulok meg előadóként és résztvevőként is, itt biztosan összefuthatunk.

Mire sajnálja az idejét?

– Olyan parttalan vitákra, ahol igazából egyik fél sem nyitott a másik nézőpontjának megértésére. Rendkívül lefáraszt, ha ilyen beszélgetés alakul ki.

Mivel lehet felbosszantani?

– Gyerekek mellett sokat edződik az idegrendszer és a reziliencia. :) Komolyra fordítva a szót, a szervezetlenség mellett az inkorrekt partneri hozzáállás és a kirekesztés borzolja az idegeimet.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Még gimiben csatlakoztam a Környezettudományi Klubhoz, ami az ELTE TTK-n szerveződött. Itt a tréneri-szárnyaimat próbálgattam, csapatépítőket szerveztem. Nagy élmény volt ötvözni a környezettudatosságot az engem érdeklő szakmával. Manapság a gyerekek iskolájának szívesen segítenék, akár recruitmentben is; illetve az Élelmiszer Bank foglalkoztat még kifejezetten.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Oktatásra. Főleg, ha a gyerekeinkről van szó.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Hihetetlenül szeretek vezetni. Egy hosszú út után, ha a kedvenc playlistem szólt, gyakran szállok ki úgy az autóból, hogy megvan a megoldás a problémámra.

(Fotók: Győrfi-Bátori Péter és Szilágyi Stefánia)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-05-17 18:08:07
A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

  Rovathírek: GUSTO

A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS