Guber-Kray Kata: A rugalmasság az egyik legfontosabb skill

Guber-Kray Kata: A rugalmasság az egyik legfontosabb skill
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 05. 10., 10:06

Azt szeretném, hogy a sourcing a kiválasztási folyamat elismert, alapvető és önálló egysége legyen. Magyarországon is legyen egyenrangú partner a sourcer és a recruiter – mondta az Üzletemnek Guber-Kray Kata Senior Trainer és Talent Acquisition Advisor at The Source Code Agency.

Guber-Kray Kata maximálisan hisz abban, hogy kézzelfogható tudást kell adni a leendő HR-eseknek, akiket örömmel tanítana. Azért pedig kimondottan rajongana, ha egyszer a SpaceX számára source-olhatna. Utóbbi, ugye, nem kis terv? De hát merjünk merész bakancslistát írni magunknak! És merni kell a digitális térben is munkaerőt találni, megváltozott a foglalkoztatási piac, nincs idő arra várni, hogy a hirdetésekre jelentkezzenek. Ha az is érdekli, hogy Kata kitől tanulta eddig a legtöbbet, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 403. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A karrieremet recruiterként kezdtem, és az évek során találkoztam igazi „nehéz ügy” keresésekkel. Mindig felvillanyozott, ha ezeket villámgyorsan oldottam meg. Sok év aktív recruitment után, 2020-ban jó döntés volt, hogy váltsak, és a képzések és tanácsadás felé forduljak. Büszke vagyok rá, hogy senior trainerként és tanácsadóként dolgozom ma, a recruitment egy speciális területére, a sourcingra fókuszálva. Abban segítek a résztvevőinknek és partnereinknek, hogy hogyan találják meg a megfelelő munkavállalókat a digitális térben, és hogyan építsenek ki innovatív sourcing stratégiát. Muszáj ezzel foglalkozni, mert radikálisan megváltozott a munkaerőpiac: ma egy recruiter nem várhat a hirdetésre bejelentkező pályázókra. Vagyis keresni, source-olni kell a jelölteket: szellemi- és fizikai munkakörökre is; könyvelőktől CFO-kig és operátoroktól híddaru kezelőkig egyaránt. A legelégedettebb akkor vagyok, amikor egy tréning lezárultával visszajön egy hallgatóm és elmeséli, hogyan változott meg a sourcinghoz való hozzáállása, milyen újdonságokat vet be a keresései során és hogyan source-ol tablófotókról és Instagramról.

Milyen távra tervez?

– Az utóbbi két évben megtanultam, hogy a rugalmasság az egyik legfontosabb skill, amivel fel kell ruháznunk magunkat: bármit is dob a gép, alkalmazkodnunk kell; legyen az épp egy pandémia vagy egyszerűen egy projekt változása. A hosszú távú terveim stabilak, de az odáig vezető út mindig változik.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Misszióm, hogy Magyarországon segítsek a sourcing szakmának megerősödnie. Szeretném, hogy a sourcing elismert, alapvető és önálló egysége legyen a kiválasztási folyamatnak. Legyen (itthon is) egyenrangú partner a sourcer és a recruiter. Ennek érdekében szeretnék továbbra is minél több sourcert képezni, szeretném minél több hr-essel megismertetni a sourcing szakma rejtelmeit. Maximálisan hiszek abban is, hogy kézzelfogható tudást kell adni a leendő HR-eseknek is: örömmel tanítanám őket is. Ha egy kicsit elrugaszkodom, akkor el kell mondanom, hogy az űr is vonz. Rajonganék érte, ha egyszer a SpaceX számára source-olnék.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsés vagyok, mindig is sok okos ember vett körül, akiktől tanulhattam. Szakmai szempontból két remek munkatársat emelnék ki. 22 évesen csöppentem bele a recruitment világába, Gergely Csilla volt a mentorom. Tőle tanultam meg, mit jelent recruiternek lenni – imádtam a közös munkát. Sokféle ügyféllel, sokféle projekten dolgoztunk együtt, sorra jöttek ez újabb és újabb kihívások. Új korszak kezdődött, amikor a The Source Code Agency-hez csatlakoztam. A céget Paróczay Balázs alapította, aki mellett rengeteget fejlődöm minden egyes projekt és tréning során. Balázs ötletei rendkívül innovatívak és inspiratívak, elképesztően sokat tanulok tőle nem csak szakmailag, de sales-, kreativitás- és design szempontból is.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Nekem akkor megy jól a munka, ha a kollégákkal egy hajóban evezünk: segítünk egymásnak, és jó légkört teremtünk. Ehhez sokat adok hozzá, gyakran szervezek közösségi programokat online és offline egyaránt. És persze egy kávé mindig sokat lendít a motiváción.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Operatőr szívesen lennék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Számomra a kulcs, a meglévő kapcsolatok ápolása és fenntartása. Tanácsadóként nem is tudnék másképp működni, ebben a szakmában létszükség az odafigyelés és megértés. Ezentúl pedig hazai HR konferenciákon fordulok meg előadóként és résztvevőként is, itt biztosan összefuthatunk.

Mire sajnálja az idejét?

– Olyan parttalan vitákra, ahol igazából egyik fél sem nyitott a másik nézőpontjának megértésére. Rendkívül lefáraszt, ha ilyen beszélgetés alakul ki.

Mivel lehet felbosszantani?

– Gyerekek mellett sokat edződik az idegrendszer és a reziliencia. :) Komolyra fordítva a szót, a szervezetlenség mellett az inkorrekt partneri hozzáállás és a kirekesztés borzolja az idegeimet.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Még gimiben csatlakoztam a Környezettudományi Klubhoz, ami az ELTE TTK-n szerveződött. Itt a tréneri-szárnyaimat próbálgattam, csapatépítőket szerveztem. Nagy élmény volt ötvözni a környezettudatosságot az engem érdeklő szakmával. Manapság a gyerekek iskolájának szívesen segítenék, akár recruitmentben is; illetve az Élelmiszer Bank foglalkoztat még kifejezetten.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Oktatásra. Főleg, ha a gyerekeinkről van szó.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Hihetetlenül szeretek vezetni. Egy hosszú út után, ha a kedvenc playlistem szólt, gyakran szállok ki úgy az autóból, hogy megvan a megoldás a problémámra.

(Fotók: Győrfi-Bátori Péter és Szilágyi Stefánia)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS