Fodor Ákos: Nálunk a csapat kulcskérdés, központi erő

Fodor Ákos: Nálunk a csapat kulcskérdés, központi erő
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 07. 21., 09:27

Google Premier Partnerek vagyunk, amely körbe az ügynökségek 3 százalékát választják be. Ez olyan emberi és szakmai mérföldkő, amire nagyon büszke vagyok és csapatként is büszkék lehetünk – mondta az Üzletemnek Fodor Ákos, az e-marketing megoldásokat kínáló Markestic ügyvezetője.

Fodor Ákos reméli, hogy soha nem lesz a karrierje csúcsán, mert mindig jön majd új feladat, új mérföldkő. Mivel a digitális marketing gyorsan változó, dinamikusan növekvő iparág, rengeteg fejlődési lehetőség vár rá és csapatára is a következő években. Ha az is érdekli, hogy Ákos mivel motiválja a kollégáit, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 422. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A hosszú távú fókusztartás volt számomra a legnagyobb kihívás az elmúlt években. Ezzel a mai napig meg-megküzdök. Sok minden érdekel, sok mindenbe belevágnék, de ez fókuszvesztést, szétapródózást és kisebb-nagyobb kudarcokat rejt magában. A Markestic-kel kevesebb, mint 4 éve indultunk erősen PPC fókusszal, és ez azóta is az elsődleges irányunk. A fókusznak köszönhetően 3 éven belül Google Premier Partnerek lettünk, amely körbe az ügynökségek 3 százalékát választják be. Ez olyan emberi és szakmai mérföldkő, amire az elmúlt évekből nagyon büszke vagyok és büszkék lehetünk csapatként. Számomra viszont mindig a következő állomás és az odavezető út az izgalmas, így nem tudom, hogy lesz-e valaha olyan élményem, hogy a karrierem csúcsán vagyok. Remélem, hogy sosem leszek, és mindig kíváncsi leszek a következő mérföldkőre.

Milyen távra tervez?

– Abszolút hosszú távra tervezünk, és ebben is többes számban szeretek fogalmazni. Egymagam nem tennék ennyi energiát a Markestic-be és egy személy nem tudna ekkora távokban, nagyobb mérföldkövekben gondolkozni és azokat elérni. A digitális marketing gyorsan változó, dinamikusan növekvő iparág, rengeteg fejlődési lehetőséggel a következő évtizedekben, így ahogy a csapattal mondani szoktuk: „Vagyunk végig!”

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szakmailag: integrált, full-stack ügynökséggé válni, azaz a digitális marketingnek nem csak egy területén, hanem szerteágazóan, komplexen nyújtani szolgáltatást a partnereinknek. Legyen szó akár kattintás alapú hirdetésekről, közösségi média menedzsmentről, e-mail marketingről vagy konverzió ráta optimalizálásról.

Emberileg: olyan vezetővé válni, aki mellett emberileg, szakmailag és anyagilag is növekedni, gyarapodni tud a csapat.  Ebben azt gondolom, hogy olyan támogató szerepet tudok vállalni, adni, ami személyre szabott mindenki számára. Létszámban nőni szeretnénk, és ez elengedhetetlenné teszi egy erős vezetői kör kialakítását.

Földrajzilag: mindenképp magyarországi alapokkal képzelem el a működést, de erősebb külföldi piaci jelenlétet szeretnék, akár külföldi irodanyitással egybe kötve.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem személyt, hanem inkább egy konkrét időszakot emelnék ki az életemből, mert a legmeredekebb tanulási görbét a berlini munkahelyemen, a Rocket Internet-nél futottam. Itt mentalitásban, látásmódban, munkaszervezésben és strukturálásban is elképesztő jó alapokat kaptam.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Bízom benne, hogy a hozzáállásom, tenni vágyásom önmagában húzóerő, de én is legalább annyi motivációt merítek a csapattársaktól. Ez kölcsönös folyamat egy összetartó csapatban. Lehet pozitív vagy épp negatív spirál. Nálunk ez mindig pozitív volt, pedig volt pár nehezebb időszak az elmúlt években, és biztos vagyok benne, hogy lesz is még pár kihívással teli. Emellett van természetesen egy kialakított motivációs és javadalmazási rendszerünk, de minden kézzelfogható eleme mellett, azt gondolom, hogy a nap végén az emberi tényezők a legfontosabbak.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ha nem online marketing lenne a szakmai hátterem, érdekelne az animációs filmkészítés is. Ez inkább személyes kíváncsiság, hobbi – nyilván nagyon szeretem az animációs filmeket, vígjátékokat. Ami a mindennapi munkámhoz szorosabban kötődik, az akár a coaching, trénerség vagy IT fejlesztés, de ezek bizonyos elemükben a mindennapjaim részét képezik. Összességében hálás vagyok érte, hogy olyasmit csinálhatok, ami érdekel, szeretem és ami minden nap feltölt. Jelenleg kevés olyasmit tudok elképzelni, amit szívesebben csinálnék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Ebben nem vagyok tudatos, ami üzletfejlesztés szempontjából valószínűleg hátrány. Szociális típus vagyok, nagyon extrovertált, de soha nem céllal építettem kapcsolatokat. Amikor úgy érzem, hogy valóban értéket tudunk adni, ránk van szüksége egy üzleti partnernek és emberileg is találkoznak az igények, akkor teljes mellszélességgel képviselem az értékajánlatunkat és a csapatunkat. Ezt alapvetően nem érzem üzleti kapcsolatépítésnek vagy épp sales-nek, egyszerűen őszintén elmondom, hogy mit és milyen keretek között tudunk vállalni, és ez hogy fog segíteni, milyen eredményt fog hozni a partnerünknek.

Mire sajnálja az idejét?

– Általában semmire, amiről úgy érzem, hogy fontos és célja van, legyen az akár kreatív, akár monoton. Feladat, amit, ha kell, összeszorított fogakkal is megcsinálok. Ami a gyenge pontom: sorban állás, és a rossz szervezésből fakadó holtidők vagy időveszteségek, amelyeket meg lehetne úszni egy kis tervezéssel, átgondolással.

Mivel lehet felbosszantani?

– Alapvetően nyugodt alaptermészetnek gondolom magam, de nyilván nálam is van pár dolog, amitől megugrik a pulzusom. Emberi részről az inkorrektséggel, a felelősséghárítással, a látványos igénytelenséggel és a passzív hozzáállással nehezen tudok mit kezdeni. Ezenkívül bármilyen eszközös problémától kihullik a maradék hajam is – legyen ez akár instabil netkapcsolat, egy bug-os szoftver vagy lassú számítógép.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Örömmel mentorálok, tartok képzést olyan témában, amiben hiteles vagyok, vagy épp szervezek rendezvényeket. Amikor még aktív kezdeményezés volt, mentorként részt vettem a Mentorship programban. Többször tartottam meetup-okon előadást vagy képzéseket online marketing témakörben.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nem vagyok fukar. Bármire örömmel költök, ami logikus, praktikus kiadás vagy van benne fantázia. Feleslegesen nyilván nem szórom a pénzt, de örömmel kockáztatok, és a csapatot is bíztatom, hogy akár képzésre, akár egy új eszköz tesztelésére, akár egy folyamat meggyorsítására bátran költsenek. Ha a cél tiszta és közös, akkor előre! Ne legyen pénzügyi akadálya annak, hogy gyorsabban haladjunk. Bulikra, csapatépítőkre szintén nem sajnálom. Nálunk a csapat kulcskérdés, központi erő, a Markestic legfontosabb részének tartom. Havonta tartunk csapatépítőt, évente 2 hosszú hétvégés elvonulást és külföldön is voltunk már a csapattal.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Emberi, családi, baráti kapcsolatok, közös időtöltés, sport, tánc, fesztiválok vagy valamilyen online marketingtől teljesen független önképzés (pszichológia, önismeret) vagy olyan utazás, ahol minden munkával kapcsolatos impulzus megszűnik és kicsit megállhat az idő. Ilyen például a síelés, snowboardozás, ahol se internet, se laptop, se térerő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-29 19:38:52
Megnyílt a 41. Construma Nemzetközi építőipari szakkiállítás Budapesten, a Hungexpo területén több mint 400 magyar és külföldi kiállító mutatja be termékeit és szolgáltatásait március 29. és április 2. között.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS