Ékes Ákos: Kreatívan építve, evolúciót és revolúciót váltogatva haladok előre

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 01. 16., 09:30

Igyekszem megteremteni kollégáimnak a feltételeket, megadni a szabadságot és a felelősséget, hogy kihozhassák magukból a legjobbat – mondta az Üzletemnek Ékes Ákos, a K&H vállalati üzletfejlesztési igazgatója, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

Ékes Ákos ha valami mellett elkötelezi magát, teljes mértékben összpontosít a feladatra. A banki munka mellett így van ezzel más területeken is. Például az AMORC Rózsakeresztes Rend tagjaként, amiről talán kevesebben tudnak. S az sem volt eddig közismert, hogy szívesen dolgozna dinoszaurusz ásatásokon, ha már egyszer az ötvösség kitanulása nem jött össze. És van itt még számos érdekesség, amire választ kaphatnak az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 141. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nagyon érdekes volt a rendszerváltás idején egy nemzetközi bankban elkezdeni dolgozni, egy másik bankban egy  további bank felvásárlási projektjét vezetni, vagy két bank összeolvadásáért dolgozni, esetleg több mint 1,000,000,000 Euró összegű szindikált hitelek megszervezését koordinálni, ám a jelenlegi feladatköreim is egy csúcsot jelentenek számomra, hiszen mostani munkakörömben több különféle területtel foglalkozom: vállalati kapcsolattartó kollégáim fejlesztéséért, a vállalati bank stratégiájáért, belső kommunikációért és a K&H Családi Vállalatok Kompetenciaközpont vezetéséért vagyok felelős.

Milyen távra tervez?

– Én mindig hosszú távra tervezek. Amivel foglalkozom, ami mellett elkötelezem magam, abba teljes mértékben belevetem magam, és folyamatosan kreatívan építve, evolúciót és revolúciót váltogatva haladok előre. 

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen foglalkoznék még (többet) innovációval, nemzetközi stratégiával, startupokkal, környezetvédelemmel és non-profit szervezetekben való munkával. 

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagyon szerencsés vagyok, mert sok olyan példakép volt és van az életemben, akikre felnézve, akiktől tanulva sokat fejlődhettem, fejlődhetek. Itt említhetem jó pár főnökömet, kollégámat, és nem utolsó sorban a családomat.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Leginkább azzal, hogy igyekszem megteremteni nekik a feltételeket, megadni a szabadságot és a felelősséget, hogy a legjobbat, ami bennük megvan, kihozhassák magukból. Az idők során egyre jobban megerősödött bennem, hogy ez mennyire fontos a csúcsteljesítmény eléréséhez. Megtapasztalni a fentiek erejét, és örülni az eredményeiknek, nagy élmény számomra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Édesapám fantasztikus kézügyességét sajnos egyáltalán nem örököltem, így bár mindig is tetszett az ötvösség, erre esélyem sosem volt. Ám gyerekkoromtól nagyon érdekel a paleontológia, különösen a terepen végzett dinoszaurusz ásatások. Ha időm engedné, bármilyen módon szívesen bekapcsolódnék ebbe.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Tisztelettel, őszinteséggel és alázattal.

Mire sajnálja az idejét?

– Leginkább mindenfajta adminisztratív tevékenységre, főleg azokra, ahol a folyamatok közel sem hatékonyak.  

Mivel lehet felbosszantani?

– Döntésképtelenséggel és a hosszú távú stratégiai szemlélet és gyakorlat hiányával.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szerencsére ez nálam nem feltételes mód, hanem valóság: sok éve tagja vagyok az AMORC Rózsakeresztes Rendnek, és ott jó ideje már sokféle önkéntes munkát végzek, azért, hogy az önismeretre és fejlődésre vágyók minél inkább megtalálhassák és megélhessék ezt az utat.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A minőségre. Mindig nagyon fontos volt számomra, hogy akár tárgyakról, akár szolgáltatásokról beszélünk, ott is hosszú távú értéket kapjak. És amit megtanultam, hogy ez nem feltétlenül drága.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy finom közös ebéd vagy kutyasétáltatás a családommal, meditáció, jóga és érdekes könyvek. No és időnként valamilyen könnyed film.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-04 21:09:00
2023-ban a kötelező béremelésen kívül a cégek 60 százaléka nem emelte munkavállalóinak bérét, minden negyedik cégnél viszont legalább 10 százalékos béremelés történt a januári emelésen felül – derül ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és az Egyensúly Intézet közös felméréséből.
2023-10-04 20:09:00
A szelektív hulladékgyűjtés támogatása érdekében a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. néhány éven belül több mint 60-nal, 362-re növeli a hulladékudvarok számát; minden 10 ezer lakosúnál nagyobb településen lesz hulladékudvar, a korábbihoz képest hosszabb nyitvatartással – tájékoztatott a Mol.
2023-10-04 17:39:00
A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A nukleáris létesítmények és radioaktívhulladék-tárolók, illetve a nukleáris és más radioaktív anyagok fizikai védelmének egyik fontos elemével, a támadást elhárító erők reagálási funkciójával kapcsolatos workshopot szervezett közösen az Országos Atomenergia Hivatal és az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma.