Ékes Ákos: Kreatívan építve, evolúciót és revolúciót váltogatva haladok előre

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 01. 16., 09:30

Igyekszem megteremteni kollégáimnak a feltételeket, megadni a szabadságot és a felelősséget, hogy kihozhassák magukból a legjobbat – mondta az Üzletemnek Ékes Ákos, a K&H vállalati üzletfejlesztési igazgatója, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

Ékes Ákos ha valami mellett elkötelezi magát, teljes mértékben összpontosít a feladatra. A banki munka mellett így van ezzel más területeken is. Például az AMORC Rózsakeresztes Rend tagjaként, amiről talán kevesebben tudnak. S az sem volt eddig közismert, hogy szívesen dolgozna dinoszaurusz ásatásokon, ha már egyszer az ötvösség kitanulása nem jött össze. És van itt még számos érdekesség, amire választ kaphatnak az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 141. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nagyon érdekes volt a rendszerváltás idején egy nemzetközi bankban elkezdeni dolgozni, egy másik bankban egy  további bank felvásárlási projektjét vezetni, vagy két bank összeolvadásáért dolgozni, esetleg több mint 1,000,000,000 Euró összegű szindikált hitelek megszervezését koordinálni, ám a jelenlegi feladatköreim is egy csúcsot jelentenek számomra, hiszen mostani munkakörömben több különféle területtel foglalkozom: vállalati kapcsolattartó kollégáim fejlesztéséért, a vállalati bank stratégiájáért, belső kommunikációért és a K&H Családi Vállalatok Kompetenciaközpont vezetéséért vagyok felelős.

Milyen távra tervez?

– Én mindig hosszú távra tervezek. Amivel foglalkozom, ami mellett elkötelezem magam, abba teljes mértékben belevetem magam, és folyamatosan kreatívan építve, evolúciót és revolúciót váltogatva haladok előre. 

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen foglalkoznék még (többet) innovációval, nemzetközi stratégiával, startupokkal, környezetvédelemmel és non-profit szervezetekben való munkával. 

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagyon szerencsés vagyok, mert sok olyan példakép volt és van az életemben, akikre felnézve, akiktől tanulva sokat fejlődhettem, fejlődhetek. Itt említhetem jó pár főnökömet, kollégámat, és nem utolsó sorban a családomat.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Leginkább azzal, hogy igyekszem megteremteni nekik a feltételeket, megadni a szabadságot és a felelősséget, hogy a legjobbat, ami bennük megvan, kihozhassák magukból. Az idők során egyre jobban megerősödött bennem, hogy ez mennyire fontos a csúcsteljesítmény eléréséhez. Megtapasztalni a fentiek erejét, és örülni az eredményeiknek, nagy élmény számomra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Édesapám fantasztikus kézügyességét sajnos egyáltalán nem örököltem, így bár mindig is tetszett az ötvösség, erre esélyem sosem volt. Ám gyerekkoromtól nagyon érdekel a paleontológia, különösen a terepen végzett dinoszaurusz ásatások. Ha időm engedné, bármilyen módon szívesen bekapcsolódnék ebbe.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Tisztelettel, őszinteséggel és alázattal.

Mire sajnálja az idejét?

– Leginkább mindenfajta adminisztratív tevékenységre, főleg azokra, ahol a folyamatok közel sem hatékonyak.  

Mivel lehet felbosszantani?

– Döntésképtelenséggel és a hosszú távú stratégiai szemlélet és gyakorlat hiányával.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szerencsére ez nálam nem feltételes mód, hanem valóság: sok éve tagja vagyok az AMORC Rózsakeresztes Rendnek, és ott jó ideje már sokféle önkéntes munkát végzek, azért, hogy az önismeretre és fejlődésre vágyók minél inkább megtalálhassák és megélhessék ezt az utat.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A minőségre. Mindig nagyon fontos volt számomra, hogy akár tárgyakról, akár szolgáltatásokról beszélünk, ott is hosszú távú értéket kapjak. És amit megtanultam, hogy ez nem feltétlenül drága.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy finom közös ebéd vagy kutyasétáltatás a családommal, meditáció, jóga és érdekes könyvek. No és időnként valamilyen könnyed film.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS