Ékes Ákos: Kreatívan építve, evolúciót és revolúciót váltogatva haladok előre

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 01. 16., 09:30

Igyekszem megteremteni kollégáimnak a feltételeket, megadni a szabadságot és a felelősséget, hogy kihozhassák magukból a legjobbat – mondta az Üzletemnek Ékes Ákos, a K&H vállalati üzletfejlesztési igazgatója, a K&H családi vállalatok központ vezetője.

Ékes Ákos ha valami mellett elkötelezi magát, teljes mértékben összpontosít a feladatra. A banki munka mellett így van ezzel más területeken is. Például az AMORC Rózsakeresztes Rend tagjaként, amiről talán kevesebben tudnak. S az sem volt eddig közismert, hogy szívesen dolgozna dinoszaurusz ásatásokon, ha már egyszer az ötvösség kitanulása nem jött össze. És van itt még számos érdekesség, amire választ kaphatnak az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 141. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nagyon érdekes volt a rendszerváltás idején egy nemzetközi bankban elkezdeni dolgozni, egy másik bankban egy  további bank felvásárlási projektjét vezetni, vagy két bank összeolvadásáért dolgozni, esetleg több mint 1,000,000,000 Euró összegű szindikált hitelek megszervezését koordinálni, ám a jelenlegi feladatköreim is egy csúcsot jelentenek számomra, hiszen mostani munkakörömben több különféle területtel foglalkozom: vállalati kapcsolattartó kollégáim fejlesztéséért, a vállalati bank stratégiájáért, belső kommunikációért és a K&H Családi Vállalatok Kompetenciaközpont vezetéséért vagyok felelős.

Milyen távra tervez?

– Én mindig hosszú távra tervezek. Amivel foglalkozom, ami mellett elkötelezem magam, abba teljes mértékben belevetem magam, és folyamatosan kreatívan építve, evolúciót és revolúciót váltogatva haladok előre. 

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen foglalkoznék még (többet) innovációval, nemzetközi stratégiával, startupokkal, környezetvédelemmel és non-profit szervezetekben való munkával. 

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagyon szerencsés vagyok, mert sok olyan példakép volt és van az életemben, akikre felnézve, akiktől tanulva sokat fejlődhettem, fejlődhetek. Itt említhetem jó pár főnökömet, kollégámat, és nem utolsó sorban a családomat.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Leginkább azzal, hogy igyekszem megteremteni nekik a feltételeket, megadni a szabadságot és a felelősséget, hogy a legjobbat, ami bennük megvan, kihozhassák magukból. Az idők során egyre jobban megerősödött bennem, hogy ez mennyire fontos a csúcsteljesítmény eléréséhez. Megtapasztalni a fentiek erejét, és örülni az eredményeiknek, nagy élmény számomra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Édesapám fantasztikus kézügyességét sajnos egyáltalán nem örököltem, így bár mindig is tetszett az ötvösség, erre esélyem sosem volt. Ám gyerekkoromtól nagyon érdekel a paleontológia, különösen a terepen végzett dinoszaurusz ásatások. Ha időm engedné, bármilyen módon szívesen bekapcsolódnék ebbe.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Tisztelettel, őszinteséggel és alázattal.

Mire sajnálja az idejét?

– Leginkább mindenfajta adminisztratív tevékenységre, főleg azokra, ahol a folyamatok közel sem hatékonyak.  

Mivel lehet felbosszantani?

– Döntésképtelenséggel és a hosszú távú stratégiai szemlélet és gyakorlat hiányával.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szerencsére ez nálam nem feltételes mód, hanem valóság: sok éve tagja vagyok az AMORC Rózsakeresztes Rendnek, és ott jó ideje már sokféle önkéntes munkát végzek, azért, hogy az önismeretre és fejlődésre vágyók minél inkább megtalálhassák és megélhessék ezt az utat.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A minőségre. Mindig nagyon fontos volt számomra, hogy akár tárgyakról, akár szolgáltatásokról beszélünk, ott is hosszú távú értéket kapjak. És amit megtanultam, hogy ez nem feltétlenül drága.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy finom közös ebéd vagy kutyasétáltatás a családommal, meditáció, jóga és érdekes könyvek. No és időnként valamilyen könnyed film.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS