Dr. Rátkai Ildikó: Szerencsére nincsenek minden esetre használható, „konyhakész” megoldások

2019. 01. 10., 10:15

Roppant unalmas lenne, ha pusztán gép módjára kellene tanácsot adni az ügyfeleknek – vallja dr. Rátkai Ildikó. A munkajogi és HR szakjogász, ügyvéd az Üzletemnek arról is beszélt, hogy mit tart a következő nagy szakmai kihívásnak.

Dr. Rátkai Ildikó bármikor, bárkitől – képes tanulni – szakmailag és emberileg is. Szakterületén erre nagy szüksége is van, hiszen folyamatosan változnak a jogszabályok – bevalljuk: mi meg sem próbáljuk mindet nyomon követni. Ettől függetlenül Ildikó azt mondja, hogy 70 évesen már kevesebb időt szeretne számítógép mellett tölteni… Addig persze még rengeteg ideje van. S hogy azt mivel tölti? Kiderül az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának újabb interjújából.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az ügyvédi szakma minden nap kihívásokat állít az ember elé: a napi szakmai feladatok mellett meg kell állnunk a helyünket üzletemberként, informatikusként, HR-esként, néha PR felelősként vagy pszichológusként, ezért sok kis csúcsból áll össze a nagy egész. Ha mégis meg kellene egyet neveznem: nagyon büszke vagyok rá, hogy külföldi munkajogász kollégákkal 2016-ban létre tudtunk hozni egy nemzetközi szakmai együttműködést (HR Lawyers Network), amely határon átnyúló, külföldi vonatkozású munkajogi ügyekben nagy segítség.

Milyen távra tervez?

– Ha az ember szereti a szakmáját, hisz önmagában és a terveiben, fel sem merülhet más, mint hogy hosszú távra tervezzen. Ráadásul idősebb korban is kell a szellemi elfoglaltság, az agymunka és nyitottnak kell lenni az újdonságokra. Mindamellett remélem, hogy 60-70 éves koromban kevesebb időt töltök majd a számítógép mellett és többet utazgatással és más hobbijaimmal.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Több tételt kipipáltam az utóbbi időben ezen a bizonyos bakancslistán: megszereztem a HR szakjogász és a munkajogi szakjogász végzettséget. Azonban ezzel nem lehet leállni, mindig van lehetőség tovább fejlődni, új tételeket felvenni a listára. Szeretnék például a nemzetközi társadalombiztosítási ügyekben még jobban elmélyülni, mert ez igazi szakmai kihívás.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Ha az ember nyitott szemmel jár, bármikor, bárkitől tud tanulni, szakmailag és emberileg is. Szakmailag a legtöbbet talán a felmerülő problémákból, a napi ügyekből lehet tanulni, hiszen minden eset más és más. A jogszabályok generális jellegűek, nincsenek minden egyedi esetre használható, „konyhakész” megoldások. Hozzáteszem: szerencsére. Roppant unalmas lenne, ha pusztán gép módjára kellene tanácsot adni az ügyfeleknek.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– A jogi szakma jellemzően egy országhoz kötött, így szükségképpen elsősorban Magyarországon lehet ezzel a szaktudással érvényesülni. Mindazonáltal hiszek abban, hogy szükségesek és hasznosak a külföldi kapcsolatok: a már említett HR Lawyers Network mellett tag vagyok több külföldi munkajogi szakmai szervezetben is Európában és az Egyesült Államokban, hiszen szükség van a kitekintésre, a globális látásmódra.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Jelenleg zajlik a leendő irodahelyiségünk felújítása, így most ez köti le az erőforrásokat. Más jellegű befektetésen sosem gondolkodtam, mert bár ámulattal nézem a tőzsdéről, brókerekről szóló filmeket, ez nagyon nem az én világom.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Az állandóan változó jogszabályi környezet és az állami szervekkel való elektronikus kommunikáció rendszereire való áttérés sok fejtörést okoz a vállalkozásoknak, de a legnagyobb kihívás ma a munkaerőhiány és az ebből fakadó fennakadások a vállalkozások működésében.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Gyakran járok munkajogi, HR szakmai rendezvényekre – sokszor előadóként vagyok jelen –, ezeken számos üzleti partneri kapcsolatra tettem már szert. Ugyanakkor az ügyvédi szakmában a legjobb marketingeszköz a jól elvégzett munka, a szaktudás. Sokszor ügyvéd kollégák küldik hozzánk ügyfeleiket egy-egy speciális munkajogi kérdéssel kapcsolatban.

Mire sajnálja az idejét?

– Arra, amikor számomra érdektelen, de kötelező feladatokat kell csinálnom.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A szakmai fejlődésre: konferenciákra, szakkönyvekre, tanfolyamokra. Minden évben többször utazom külföldre különböző szakmai rendezvényekre, amelyek az Európai Unió legújabb jogfejlődésébe engednek betekintést. Ráadásul közhely, de igaz, hogy ebben a szakmában a diplomával megszerzett tudás nagyon gyorsan elévül, ezért a rendszeres önképzés, a szakirodalom tanulmányozása nélkülözhetetlenek. Csupán 2018-ban meg kellett tanulnunk alkalmazni egy új polgári eljárásjogi törvényt, új adatvédelmi szabályokat (GDPR), új ügyvédi törvény rendezi a státuszunkat és a Munka törvénykönyve is változott. Ésszerű határok között a szakmai fejlődésre sem az időt, sem a pénzt nem sajnálom.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Állatvédő, állatmentő szervezetek részére mindenképpen. Fontosnak tartom még a környezettudatosságot, mert rengeteg szemetet termel a világ: szívesen támogatnék olyan – nem piaci alapú – kezdeményezéseket, ahol workshop-ok keretében megtanítanak egy-egy értéknövelő újrahasznosítási (upcycling) technikát, például kidobásra szánt bútorok felújítását vagy PET-palackok más célú felhasználását.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Nagyon szeretek utazni, akár egynapos repülős kiruccanást is be szoktam vállalni az élmény kedvéért. Emellett rendszeresen fotózom, igyekszem minél jobban elmélyülni ebben a szakmában is. De ami az agyamat teljesen ki tudja kapcsolni, az az úszás és egy izgalmas könyv olvasása.

Szerdahelyi Csaba

Olvassa el ezt is a Rátkai Ügyvédi Iroda blogbejegyzéséből:

Munkaerő-kölcsönzők, munkaközvetítők figyelem! Ezek változnak januártól

Túlóra-szabályozás: így változik a Munka törvénykönyve 2019. január 1-től

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.