Dr. Rátkai Ildikó: Szerencsére nincsenek minden esetre használható, „konyhakész” megoldások

2019. 01. 10., 10:15

Roppant unalmas lenne, ha pusztán gép módjára kellene tanácsot adni az ügyfeleknek – vallja dr. Rátkai Ildikó. A munkajogi és HR szakjogász, ügyvéd az Üzletemnek arról is beszélt, hogy mit tart a következő nagy szakmai kihívásnak.

Dr. Rátkai Ildikó bármikor, bárkitől – képes tanulni – szakmailag és emberileg is. Szakterületén erre nagy szüksége is van, hiszen folyamatosan változnak a jogszabályok – bevalljuk: mi meg sem próbáljuk mindet nyomon követni. Ettől függetlenül Ildikó azt mondja, hogy 70 évesen már kevesebb időt szeretne számítógép mellett tölteni… Addig persze még rengeteg ideje van. S hogy azt mivel tölti? Kiderül az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának újabb interjújából.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az ügyvédi szakma minden nap kihívásokat állít az ember elé: a napi szakmai feladatok mellett meg kell állnunk a helyünket üzletemberként, informatikusként, HR-esként, néha PR felelősként vagy pszichológusként, ezért sok kis csúcsból áll össze a nagy egész. Ha mégis meg kellene egyet neveznem: nagyon büszke vagyok rá, hogy külföldi munkajogász kollégákkal 2016-ban létre tudtunk hozni egy nemzetközi szakmai együttműködést (HR Lawyers Network), amely határon átnyúló, külföldi vonatkozású munkajogi ügyekben nagy segítség.

Milyen távra tervez?

– Ha az ember szereti a szakmáját, hisz önmagában és a terveiben, fel sem merülhet más, mint hogy hosszú távra tervezzen. Ráadásul idősebb korban is kell a szellemi elfoglaltság, az agymunka és nyitottnak kell lenni az újdonságokra. Mindamellett remélem, hogy 60-70 éves koromban kevesebb időt töltök majd a számítógép mellett és többet utazgatással és más hobbijaimmal.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Több tételt kipipáltam az utóbbi időben ezen a bizonyos bakancslistán: megszereztem a HR szakjogász és a munkajogi szakjogász végzettséget. Azonban ezzel nem lehet leállni, mindig van lehetőség tovább fejlődni, új tételeket felvenni a listára. Szeretnék például a nemzetközi társadalombiztosítási ügyekben még jobban elmélyülni, mert ez igazi szakmai kihívás.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Ha az ember nyitott szemmel jár, bármikor, bárkitől tud tanulni, szakmailag és emberileg is. Szakmailag a legtöbbet talán a felmerülő problémákból, a napi ügyekből lehet tanulni, hiszen minden eset más és más. A jogszabályok generális jellegűek, nincsenek minden egyedi esetre használható, „konyhakész” megoldások. Hozzáteszem: szerencsére. Roppant unalmas lenne, ha pusztán gép módjára kellene tanácsot adni az ügyfeleknek.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– A jogi szakma jellemzően egy országhoz kötött, így szükségképpen elsősorban Magyarországon lehet ezzel a szaktudással érvényesülni. Mindazonáltal hiszek abban, hogy szükségesek és hasznosak a külföldi kapcsolatok: a már említett HR Lawyers Network mellett tag vagyok több külföldi munkajogi szakmai szervezetben is Európában és az Egyesült Államokban, hiszen szükség van a kitekintésre, a globális látásmódra.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Jelenleg zajlik a leendő irodahelyiségünk felújítása, így most ez köti le az erőforrásokat. Más jellegű befektetésen sosem gondolkodtam, mert bár ámulattal nézem a tőzsdéről, brókerekről szóló filmeket, ez nagyon nem az én világom.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Az állandóan változó jogszabályi környezet és az állami szervekkel való elektronikus kommunikáció rendszereire való áttérés sok fejtörést okoz a vállalkozásoknak, de a legnagyobb kihívás ma a munkaerőhiány és az ebből fakadó fennakadások a vállalkozások működésében.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Gyakran járok munkajogi, HR szakmai rendezvényekre – sokszor előadóként vagyok jelen –, ezeken számos üzleti partneri kapcsolatra tettem már szert. Ugyanakkor az ügyvédi szakmában a legjobb marketingeszköz a jól elvégzett munka, a szaktudás. Sokszor ügyvéd kollégák küldik hozzánk ügyfeleiket egy-egy speciális munkajogi kérdéssel kapcsolatban.

Mire sajnálja az idejét?

– Arra, amikor számomra érdektelen, de kötelező feladatokat kell csinálnom.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A szakmai fejlődésre: konferenciákra, szakkönyvekre, tanfolyamokra. Minden évben többször utazom külföldre különböző szakmai rendezvényekre, amelyek az Európai Unió legújabb jogfejlődésébe engednek betekintést. Ráadásul közhely, de igaz, hogy ebben a szakmában a diplomával megszerzett tudás nagyon gyorsan elévül, ezért a rendszeres önképzés, a szakirodalom tanulmányozása nélkülözhetetlenek. Csupán 2018-ban meg kellett tanulnunk alkalmazni egy új polgári eljárásjogi törvényt, új adatvédelmi szabályokat (GDPR), új ügyvédi törvény rendezi a státuszunkat és a Munka törvénykönyve is változott. Ésszerű határok között a szakmai fejlődésre sem az időt, sem a pénzt nem sajnálom.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Állatvédő, állatmentő szervezetek részére mindenképpen. Fontosnak tartom még a környezettudatosságot, mert rengeteg szemetet termel a világ: szívesen támogatnék olyan – nem piaci alapú – kezdeményezéseket, ahol workshop-ok keretében megtanítanak egy-egy értéknövelő újrahasznosítási (upcycling) technikát, például kidobásra szánt bútorok felújítását vagy PET-palackok más célú felhasználását.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Nagyon szeretek utazni, akár egynapos repülős kiruccanást is be szoktam vállalni az élmény kedvéért. Emellett rendszeresen fotózom, igyekszem minél jobban elmélyülni ebben a szakmában is. De ami az agyamat teljesen ki tudja kapcsolni, az az úszás és egy izgalmas könyv olvasása.

Szerdahelyi Csaba

Olvassa el ezt is a Rátkai Ügyvédi Iroda blogbejegyzéséből:

Munkaerő-kölcsönzők, munkaközvetítők figyelem! Ezek változnak januártól

Túlóra-szabályozás: így változik a Munka törvénykönyve 2019. január 1-től

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 06. 28., 09:27
A KSH–ingatlan.com-lakbérindex legissebb adatai szerint 2022 májusában az előző hónaphoz képest országosan 2,6, Budapesten 2,5 százalékkal nőttek a lakbérek; a kínálati díjak országosan és Budapesten egyaránt 21 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét.
2022. 06. 29., 11:27
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése. Az első félévben tapasztalt roham miatt átmenetileg csökkenhet a kereslet a hitelek iránt. Az Erste Bank várakozása szerint azonban a júliusban induló Széchényi MAX program kedvező alternatívát nyújt a vállalkozások számára, így a negyedik negyedévtől már visszarendeződésre lehet számítani.
2022-06-29 17:40:43
Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.
2022-06-29 16:27:00
A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.
2022-06-29 14:27:00
Negyedik pályázati felhívását nyitja meg a pályázatonként maximum 60 ezer eurós támogatást nyújtó Városokkal városokért nemzetközi projekt azoknak az önkormányzatoknak és önkormányzati társulásoknak, akik beruházási koncepciót dolgoznak ki településük fenntartható energetikai programjaira. A pályázat összesen 4 alkalommal nyújtható be, az utolsó kör szeptember 30-ával zárul.
2022-06-29 13:27:00
A parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében a pénzügyi szolgáltató – a számlatulajdonos eredménytelen felhívását követően történhet meg két hónapos felmondási határidővel – felmondhatja a szerződést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS