Dézsi Tamás: Egyszer felhőkarcolót is szeretnék tervezni

Dézsi Tamás: Egyszer felhőkarcolót is szeretnék tervezni
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 08. 20., 10:17

Édesapám arra tanított, hogy mindig családias, baráti hangulatot alakítsak ki az irodában – mondta az Üzletemnek Dézsi Tamás, a Marcell-Ház Kft. alapító- tulajdonosa, a Debreceni Egyetem címzetes docense, BIM szakértő.

Dézsi Tamás úgy tartja, hogy napjainkban az építőipar egyik legnagyobb csodájának a BIM (Building Information Modeling) tervezés számít. Aki az élvonalba akar tartozni, nem kerülheti el az alkalmazását. A Marcell-Ház Kft. külföldi partnerével együtt 2008. óta foglalkozik a világ számos pontján megvalósuló építőipari projektek virtuális kivitelezésével. Ha az is érdekli, hogy Tamás mivel motiválja a kollégáit, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 429. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Sok olyan munkám van (polgármesteri hivatalok, oktatási létesítmények, társasházak, teheráni magyar nagykövetség), amire büszke vagyok, de a legnagyobb elismerés az volt, amikor a Debreceni Egyetem Címzetes Egyetemi Docenssé avatott.

Milyen távra tervez?

– Mindig 5 évre tervezek, és bele vagyok betegedve, ha nincs kész 3 év alatt.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A legnagyobb és a legkisebb: nagyon szeretnék egy felhőkarcolót tervezni, és imádnám, ha hajó belsőket tervezhetnék.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A legtöbbet édesapámtól tanultam. Bár ő közlekedésmérnök, de fantasztikus térlátása van.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Édesapám arra tanított, hogy mindig családias, baráti hangulatot alakítsak ki az irodában. Ezt azzal egészítem ki, hogy negyedévente különböző programokat szervezek. Van, hogy futó versenyre megyünk, van, hogy hajózni vagy éppen kaland parkozni, ami a többség számára szimpatikus. Folyamatos képzéseket is szervezünk, és díjazzuk a negyedév dolgozóját.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Imádom a gasztronómiát, azt mondják, hogy jól is főzök. Ha nem építész lennék, valószínűleg gasztronómiával foglalkoznék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A megrendelők ajánlásával építem a tervezési területemet.

Mire sajnálja az idejét?

– Magamra. Hetente kétszer 1-1 órát szánok edzésre, ennyi az „Én időm”. Ha van egy kis szabadidőm a munka mellett, azt igyekszem a családommal tölteni.

Mivel lehet felbosszantani?

– A rosszindulatúsággal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Bármilyent! Szeretek segíteni az embereken. Rendszeresen támogatok adományokkal nonprofit szervezeteket. Ha időm engedné, szívesen rész vennék például ételosztásban.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A gyermekeimre. Édesapámat idézve: „Az ember életében egy dolog térül meg biztosan. A gyermeked oktatásába fektetett pénz”.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A víz és minden olyan sport, ami vízzel kapcsolatos. Rajongok a vízért!

(Fotó: Marcell-Ház)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS