Deliága Ákos: Hiszek a kollektív intelligenciában

Deliága Ákos: Hiszek a kollektív intelligenciában
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 08. 24., 09:00

Az a küldetésünk, hogy a fizikai és irodai dolgozók digitalizált kapcsolatba kerüljenek munkáltatóikkal – mondta az Üzletemnek Deliága Ákos, a Talk-A-Bot alapítója és ügyvezetője.

Deliága Ákos figyel másokra és nem csak csúcsvezetőktől szeret tanulni. Az üzleti kapcsolatokban először az emberi kapcsolódást és a kölcsönös emberi-üzleti hozzáadott értéket keresi. Ha kíváncsi rá, hogy Ákos mire nem sajnálja az idejét, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 310. interjújában.

– Mit tart karrierje csúcsának?

– Még MBA hallgatóként elindítottuk társaimmal öt évvel ezelőtt az ország első chatbot ügynökségét, amely mára oda jutott, ahová kevés magyar startup cég: a világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának a Microsoftnak a globális szoftverpiacán belistázott és ajánlott vállalat lettünk a CHEQ nevű HR digitalizációs termékünkkel. Erre büszkék vagyunk, mi lettünk a harmadik ilyen magyar vállalat.

– Milyen távra tervez?

– Az a küldetésünk, hogy a fizikai és irodai dolgozók digitalizált kapcsolatba kerüljenek munkáltatóikkal. Úgy látjuk, ez a következő 5-10 évben meg fog valósulni.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretnénk, ha a megoldásunk egyre több országban megjelenne. Jelenleg a rendszer hét nyelven beszél, ennek bővítése folyamatos feladatunk.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Széles a netwörköm, igyekszem sokaktól tanulni és nem csupán elsőszámú vezetőktől. Az alapítótársam, Geri, teljesem más személyiség, de tőle is sokat tanultam. Hiszünk a kollektív intelligenciában, abban, hogy minél többfelé szempontot behozunk a döntésekbe, annál jobb lesz az eredménye. Ez minden irányban tanulást kíván.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Amivel mindig a legnehezebb: személyes példamutatással. Ha nem látnák rajtam, hogy lelkesedem, bármit mondhatnék nekik.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nem könnyű a kérdés, mert ha az ember mérnök-informatikusból válik vállalatvezetővé, akkor számos területen kell magát kipróbálnia a HR-től az ügyfélkapcsolaton át a pénzügyig. De ha valami nagyon mást csinálnék, akkor valószínűleg természetfotós lennék.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Mióta céget alapítottam, próbálok olyan emberekkel együtt dolgozni, akikkel emberileg is szívesen töltök el időt. Ilyen módon az üzleti kapcsolatokban is először az emberi kapcsolódást keresem és a kölcsönös emberi-üzleti hozzáadott értéket.

– Mire sajnálja az idejét?

– Bármire, ami repetitív. A céget is ezért hoztuk létre, azt gondoltam, más is így van ezzel, ami ismétlődő, előre látható, azt gyakorlatilag kockázat nélkül képes egy jól betanított robot is ellátni. Így született meg az első hazai csevegőrobotokat fejlesztő cég, a Talk-A-Bot.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Az emberi rosszindulattal, illetve a kooperáció hiányával.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– 13 éve vagyok az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) tagja, negyedik éve általános elnökségi tagként. Többek között oktatási eseményeken és szakmai vitákon veszek részt, eseményeket találunk ki és szervezünk meg, jogszabályi változtatásokat javaslunk, vagy értékeljük a szakma és a társadalom kapcsolatát. A szervezetben betöltött szerepem a digitalizáció terjedésének és társadalmi pozitív hatásának terjesztése Magyarországon.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Személyes élményekre, utazásra, új emberek megismerésére.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Több, mint 20 éve egy harcművészeti stílust gyakorlok. Ez az, ami egyensúlyban tart a 24 órás vállalkozói lét, a szakmaközi munkák, valamint a családommal és különösen a két kisfiammal kapcsolatos szülői teendőim között.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS