Deliága Ákos: Hiszek a kollektív intelligenciában

Deliága Ákos: Hiszek a kollektív intelligenciában
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 08. 24., 09:00

Az a küldetésünk, hogy a fizikai és irodai dolgozók digitalizált kapcsolatba kerüljenek munkáltatóikkal – mondta az Üzletemnek Deliága Ákos, a Talk-A-Bot alapítója és ügyvezetője.

Deliága Ákos figyel másokra és nem csak csúcsvezetőktől szeret tanulni. Az üzleti kapcsolatokban először az emberi kapcsolódást és a kölcsönös emberi-üzleti hozzáadott értéket keresi. Ha kíváncsi rá, hogy Ákos mire nem sajnálja az idejét, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 310. interjújában.

– Mit tart karrierje csúcsának?

– Még MBA hallgatóként elindítottuk társaimmal öt évvel ezelőtt az ország első chatbot ügynökségét, amely mára oda jutott, ahová kevés magyar startup cég: a világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának a Microsoftnak a globális szoftverpiacán belistázott és ajánlott vállalat lettünk a CHEQ nevű HR digitalizációs termékünkkel. Erre büszkék vagyunk, mi lettünk a harmadik ilyen magyar vállalat.

– Milyen távra tervez?

– Az a küldetésünk, hogy a fizikai és irodai dolgozók digitalizált kapcsolatba kerüljenek munkáltatóikkal. Úgy látjuk, ez a következő 5-10 évben meg fog valósulni.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretnénk, ha a megoldásunk egyre több országban megjelenne. Jelenleg a rendszer hét nyelven beszél, ennek bővítése folyamatos feladatunk.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Széles a netwörköm, igyekszem sokaktól tanulni és nem csupán elsőszámú vezetőktől. Az alapítótársam, Geri, teljesem más személyiség, de tőle is sokat tanultam. Hiszünk a kollektív intelligenciában, abban, hogy minél többfelé szempontot behozunk a döntésekbe, annál jobb lesz az eredménye. Ez minden irányban tanulást kíván.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Amivel mindig a legnehezebb: személyes példamutatással. Ha nem látnák rajtam, hogy lelkesedem, bármit mondhatnék nekik.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nem könnyű a kérdés, mert ha az ember mérnök-informatikusból válik vállalatvezetővé, akkor számos területen kell magát kipróbálnia a HR-től az ügyfélkapcsolaton át a pénzügyig. De ha valami nagyon mást csinálnék, akkor valószínűleg természetfotós lennék.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Mióta céget alapítottam, próbálok olyan emberekkel együtt dolgozni, akikkel emberileg is szívesen töltök el időt. Ilyen módon az üzleti kapcsolatokban is először az emberi kapcsolódást keresem és a kölcsönös emberi-üzleti hozzáadott értéket.

– Mire sajnálja az idejét?

– Bármire, ami repetitív. A céget is ezért hoztuk létre, azt gondoltam, más is így van ezzel, ami ismétlődő, előre látható, azt gyakorlatilag kockázat nélkül képes egy jól betanított robot is ellátni. Így született meg az első hazai csevegőrobotokat fejlesztő cég, a Talk-A-Bot.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Az emberi rosszindulattal, illetve a kooperáció hiányával.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– 13 éve vagyok az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) tagja, negyedik éve általános elnökségi tagként. Többek között oktatási eseményeken és szakmai vitákon veszek részt, eseményeket találunk ki és szervezünk meg, jogszabályi változtatásokat javaslunk, vagy értékeljük a szakma és a társadalom kapcsolatát. A szervezetben betöltött szerepem a digitalizáció terjedésének és társadalmi pozitív hatásának terjesztése Magyarországon.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Személyes élményekre, utazásra, új emberek megismerésére.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Több, mint 20 éve egy harcművészeti stílust gyakorlok. Ez az, ami egyensúlyban tart a 24 órás vállalkozói lét, a szakmaközi munkák, valamint a családommal és különösen a két kisfiammal kapcsolatos szülői teendőim között.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 14:13:00
December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS