Baranyi Szabolcs: Aki szakmailag felkészült, az itthon is megtalálja a számítását

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 11., 09:15

Szeretném elérni, hogy a termelők ne csak a legolcsóbb biztosítást akarják, hanem legyenek meggyőződve annak a tartalmáról is – mondta az Üzletemnek Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója.

Baranyi Szabolcs korábban nem állt kapcsolatban a biztosítási üzletággal, így nem csoda, hogy nagy kihívásként élte meg a váltást. Mivel egy-egy termék fejlesztése több évet is igénybe vesz, az sem csoda, hogy hosszú távra tervez a Groupama Biztosítónál. Most Szabolcs terveivel és munkamódszerével ismerkedhetnek meg az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 158. interjúját olvasva.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyértelműen a mostani munkahelyemet. Előtte egy kisebb cégnél dolgoztam vezetőként, és korábban nem álltam kapcsolatban a biztosítási szektorral sem. A váltás nagy kihívás volt számomra, de azt gondolom, hogy a mezőgazdasági, illetve az abban szerzett értékesítési tapasztalatom és kapcsolatrendszerem segített, és jelenleg is segít a biztosítási szakmában való helytállásban. Nagyon fontos számomra, hogy munkaköröm lehetővé teszi, hogy alkusz partnereinkkel és ügyfeleinkkel rendszeresen találkozzak személyesen is. Ezen találkozások alkalmával nagyon sok visszajelzést és információt kapok, és ezekre tudunk alapozni a termékek vagy a kárrendezési folyamatok fejlesztésekor.

Milyen távra tervez?

– Én csak a hosszú távú munkában tudok gondolkodni. Az előző munkahelyemen 15 évig dolgoztam, ennyi idő alatt sikerült kiépíteni hatékonyan a cég értékesítési stratégiáját. Itt, a Groupama Biztosítónál is olyan változásokba, változtatásokba vágtunk bele, amelyekkel kapcsolatban nem lehet rövid távon gondolkodni. Egy-egy fejlesztés véghezvitele a piacon több évbe is telhet, amelybe még az időjárás is jelentősen beleszólhat.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Talán a szakmai szó elfogadtatása a mezőgazdasági biztosítások terén. Elérni oda, hogy a termelők ne csak a legolcsóbb biztosítást akarják, hanem legyenek meggyőződve annak a tartalmáról is. Emellett szeretném fejleszteni ismereteimet a nem mezőgazdasági biztosítások terén is, hogy jobban átlássam az élet- és nem-életbiztosítások részleteit.

Kitől tanult eddig a legtöbbet?

– Azt gondolom, az élet és a korai önállóság alakította a legtöbbet rajtam. 9 év kollégium és 1 év katonaság után dolgozni kezdtem, és kerestem, hogy kitől tanulhatok. Az agrár szakma szeretete sokat segített, de a nagy cégek vezetőit mindig csodálattal figyeltem, és soha nem szégyelltem a jobbtól, tapasztaltabbtól tanácsot kérni. Sok olyan barátom és jelenlegi felettesem van, aki jól vezeti a rá bízott céget, egységet. Velük sokat beszélgetek, sokszor cseréljük ki gondolatainkat.

Mivel motiválja kollégáit és társait?

– Azt gondolom, hogy a megfelelő, nyugodt hangulat és légkör már önmagában is motiváló erőként hat a kollégákra. A közös utazások, megbeszélések és az egyenrangú félként való kezelés is mind-mind elősegítik a hatékony közös munkát. Számomra fontos az önálló munkavégzés, az önálló gondolkodás, és ehhez társul a kötetlen munkaidő is, de mindezek mellett persze fontos, hogy a feladatokat is elvégezzük.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget? Magyarországon vagy külföldön?

– Nem gondolkodom külföldben. Meg kell találni a fejlődéshez vezető utat itthon is. Aki szakmailag felkészült, és a szakmájában szeretne dolgozni, az véleményem szerint itthon is megtalálja a számítását.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozásban?

– Nem gondolkodom új vállalkozásban. Jelenlegi elfoglaltságom minden időmet kitölti.

Mire sajnálja az idejét?

– Az olyan megbeszélésekre, ahol nem beszélünk meg semmit, és a rengeteg időre, amit az autóban ülve töltök.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Van egy mondás: annyi pénzed van, amennyit magadra költesz. Ezt így gondolom a magánéletben és a munkámmal kapcsolatban is. Természetesen azokra a dolgokra sem sajnálom a pénzt, amelyek hasznosak számomra, valamint a családom számára és arra sem, hogy maradandót teremtsenek.

Mivel lehet felbosszantani?

– A megbeszélésekről, találkozókról való késéssel, a megbeszélt feladatok hiányos végrehajtásával, valamint azzal, hogy a 2-3 órás utazás után a megbeszélés másik résztvevője pár perc alatt végezni akar.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Úgy gondolom, a kérdésben benne van a válasz is, ez pedig a „kapcsolat” szó. A megfelelően kiszolgált ügyfelek szívesen mutatnak be a környezetükben lévő termelőknek. Ezen kívül fontosnak tartom a rendezvényeken és a konferenciákon való részvételt.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A családdal való közös programok és a hobbim, a vadászat, amelyből aktívan veszem ki a részem, mint sportvadász, mint vadásztársasági tag, és mint szakirányító is. A földtulajdonosi közösséget is én képviselem a vadásztársaság területén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS