Balázs Péter: Folyamatosan keresem a jobb utakat

Balázs Péter: Folyamatosan keresem a jobb utakat
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 15., 10:00

Lehet, hogy közhelynek hangzik, de az egyre gyorsabban változó környezetben nincs olyan, hogy sok, ha a fejlesztésekre költött pénzről van szó – mondta az Üzletemnek Balázs Péter, a Cofidis kereskedelmi igazgatója.

Balázs Péter 2021.július 15-től kereskedelmi igazgatóként csatlakozott az online hitelek specialistájához, a Cofidishez. A fogyasztási hitelek területén kifejezetten széleskörű tapasztalattal rendelkező szakember egyúttal a marketing, a termékmenedzsment és a CRM területért is felel. Érkezésével szervezeti átalakításra is sor került a pénzintézetnél. Ha kíváncsi rá, hogy Péter mivel motiválja a kollégáit, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 319. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Az egyik, amire a legbüszkébb vagyok az, ahogyan megoldottuk a 2020. márciusi - áprilisi időszakban a home office átállást. Néhány hét leforgása alatt hajtottunk végre olyan változásokat, amelyek „békeidőben” akár évekbe teltek volna. Óriási szervezési feladat volt például a teljes operatív területet úgy átállítani és költöztetni, hogy közben a működést folyamatosan fenntartottuk. Ezzel párhuzamosan több olyan, korábban tabunak számító témára kellett megnyugtató megoldást találni, mint például a home office-ban dolgozó telefonos ügyfélszolgálat. Mindemellett a folyamat humán oldalának kezelése is rendkívüli kihívás volt. Egy ekkora fordulat normál körülmények között is átgondolt változásmenedzsmentet igényelt volna, de egy olyan kiszámíthatatlan, folyamatosan alakuló feltételrendszerben, mint ami akkor vett körül bennünket rendkívül körültekintő tervezést és kivitelezést igényelt. Ezeket a tapasztalatokat szeretném kamatoztatni a Cofidisnél is. Egy olyan pillanatban csatlakoztam a csapathoz, amikor a személyi kölcsönök, az áruhitelezés és a gépjárműfinanszírozás területén is dinamikusan fejlődünk és sikeresen növeljük a piaci részesedést. Ezt a lendületet szeretném fokozni úgy, hogy innovatív megoldásaink révén az ügyfeleknek még kevesebbet kelljen adminisztrálni és érezhetően csökkenjen a várakozási idejük, miközben aki igényli, az online hitelfelvételnél is megkapja a személyes támogatást.

Milyen távra tervez?

– Egyszerre tervezek rövid- és hosszú távra. Rövid távra részletes terveim vannak, több forgatókönyvet is futtatok párhuzamosan, megtervezem a lépéseket és folyamatosan a helyzetnek megfelelően alakítom a lépéseket. Hosszú távra inkább csak elérendő célok vagy megvalósítandó képek lebegnek a szemem előtt, de nincsenek még hozzájuk átgondolt tervek. A napi döntéseimet viszont úgy hozom, hogy folyamatosan közelítsek ezek felé a célok felé.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Vezetőként sokszor alakítottam a meglévő szervezetet a helyzetnek és a céloknak megfelelően, de még nem volt alkalmam „zöldmezős” projektbe kezdeni, azaz még nem építettem fel céget nulláról. Az egyik pont a szakmai bakancslistámon biztosan ez. A másik, ami mostanában egyre inkább foglalkoztat, hogy az eddig összegyűjtött szakmai és vezetői tapasztalatomat a jelenleginél szélesebb körben megosszam.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsésnek tartom magam, mert a pályafutásom során sok olyan emberrel találkoztam, akik szakmailag vagy vezetőként követendő példát mutattak. Huszonévesen, az első „multi” munkahelyemen (amit akkor még ÁB-Aegonnak hívtak) volt szerencsém Ragályi István csapatában dolgozni, akit a mai napig is sok szempontból példaképemnek tartok. A közelebbi múltból Emmanuel Bourgot említeném, akitől a people management-en túl, nagyon sokat tanultam arról, hogy a jó teljesítményen túl, mi kell a sikerhez a multivilágban.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Azt gondolom, hogy mindenki szeret jó teljesítményt nyújtani, szereti érezni, hogy fejlődik, hogy kibontakozhat abban, amiben tehetséges, hogy a saját módszereit alkalmazhatja egy feladat megoldása közben. Az én vezetői szerepértelmezésem az, hogy meg kell teremtenem a kollégáimnak azt a légkört, ahol ezeket megélhetik. Ha ez sikerül, akkor van motiváció, és nem elhanyagolható tényező, hogy szépen jönnek az eredmények is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Néha van bennem egy kis hiányérzet, hogy a munkámnak nincs maradandó, kézzelfogható produktuma. Szívesen kipróbálnék egy olyan szakmát, ahol a munkának szilárd eredménye van. Sokszor eszembe jut például építkezéseket látva, hogy vajon milyen érzés lehet az egy kőművesnek, amikor elkészül egy családi házzal?

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Nem vagyok erős a szakmai kapcsolatépítésben. Sok kollégával és partnerrel tartok fenn kapcsolatot, de rendszeres kontaktom azokkal van, akikkel a munkán túl is vannak közös pontjaink, hasonló az érdeklődésünk vagy a világról alkotott képünk.

Mire sajnálja az idejét?

– Igyekszem ebben tudatos lenni. Nem foglalkozom például olyan dolgokkal, amire nincs ráhatásom. Ezeket kizárom amennyire lehetséges, és azokkal foglalkozom, amiket én tudok alakítani. Nem sok időt szánok olyan dolgokra sem, amik nem visznek előre, amik nem építenek. Például nem nézek tévét és nagyon ritkán veszek el a social média „pörgetésében”.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Minden olyannal, ami időrabló. Nem szeretem például a „szétfolyó” megbeszéléseket, ahol elveszik a fókusz, vagy éppen egyszerre több dologra fókuszálunk, majd úgy kelünk fel az asztaltól, hogy nincsenek meghatározva a következő lépések vagy nincs a feladatoknak gazdája és határideje. Olyan közegben szeretek dolgozni, ahol folyamatosan keressük a jobb utakat, és hatékonyan, fókuszáltan kezeljük a felbukkanó akadályokat.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nagyon szeretem az állatokat és a természetet. Ha önkénteskednék, akkor az biztosan valami olyan lenne, ahol állatokkal foglalkozhatnék vagy a természetben lehetnék. Vagy akár a kettő együtt.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A munkámban a fejlesztésekre. Lehet, hogy közhelynek hangzik, de ebben az egyre gyorsabban változó környezetben nincs olyan, hogy sok, ha a fejlesztésekre költött pénzről van szó. A magánéletben a családomra és a hobbijaimra soha nem sajnálom a pénzt. Egy jól sikerült családi nyaralás élményei például még hónapok, évek múlva is élénken bennünk élnek. Ezeknek az értékét nem lehet pénzben kifejezni.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Nagyon szeretek kirándulni, erdőt járni. Akár a családommal, akár egyedül megyek, egy jó túra teljesen kikapcsol és feltölt.

(Fotók: Chripkó Lili)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS