Balázs Péter: Folyamatosan keresem a jobb utakat

Balázs Péter: Folyamatosan keresem a jobb utakat
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 15., 10:00

Lehet, hogy közhelynek hangzik, de az egyre gyorsabban változó környezetben nincs olyan, hogy sok, ha a fejlesztésekre költött pénzről van szó – mondta az Üzletemnek Balázs Péter, a Cofidis kereskedelmi igazgatója.

Balázs Péter 2021.július 15-től kereskedelmi igazgatóként csatlakozott az online hitelek specialistájához, a Cofidishez. A fogyasztási hitelek területén kifejezetten széleskörű tapasztalattal rendelkező szakember egyúttal a marketing, a termékmenedzsment és a CRM területért is felel. Érkezésével szervezeti átalakításra is sor került a pénzintézetnél. Ha kíváncsi rá, hogy Péter mivel motiválja a kollégáit, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 319. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Az egyik, amire a legbüszkébb vagyok az, ahogyan megoldottuk a 2020. márciusi - áprilisi időszakban a home office átállást. Néhány hét leforgása alatt hajtottunk végre olyan változásokat, amelyek „békeidőben” akár évekbe teltek volna. Óriási szervezési feladat volt például a teljes operatív területet úgy átállítani és költöztetni, hogy közben a működést folyamatosan fenntartottuk. Ezzel párhuzamosan több olyan, korábban tabunak számító témára kellett megnyugtató megoldást találni, mint például a home office-ban dolgozó telefonos ügyfélszolgálat. Mindemellett a folyamat humán oldalának kezelése is rendkívüli kihívás volt. Egy ekkora fordulat normál körülmények között is átgondolt változásmenedzsmentet igényelt volna, de egy olyan kiszámíthatatlan, folyamatosan alakuló feltételrendszerben, mint ami akkor vett körül bennünket rendkívül körültekintő tervezést és kivitelezést igényelt. Ezeket a tapasztalatokat szeretném kamatoztatni a Cofidisnél is. Egy olyan pillanatban csatlakoztam a csapathoz, amikor a személyi kölcsönök, az áruhitelezés és a gépjárműfinanszírozás területén is dinamikusan fejlődünk és sikeresen növeljük a piaci részesedést. Ezt a lendületet szeretném fokozni úgy, hogy innovatív megoldásaink révén az ügyfeleknek még kevesebbet kelljen adminisztrálni és érezhetően csökkenjen a várakozási idejük, miközben aki igényli, az online hitelfelvételnél is megkapja a személyes támogatást.

Milyen távra tervez?

– Egyszerre tervezek rövid- és hosszú távra. Rövid távra részletes terveim vannak, több forgatókönyvet is futtatok párhuzamosan, megtervezem a lépéseket és folyamatosan a helyzetnek megfelelően alakítom a lépéseket. Hosszú távra inkább csak elérendő célok vagy megvalósítandó képek lebegnek a szemem előtt, de nincsenek még hozzájuk átgondolt tervek. A napi döntéseimet viszont úgy hozom, hogy folyamatosan közelítsek ezek felé a célok felé.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Vezetőként sokszor alakítottam a meglévő szervezetet a helyzetnek és a céloknak megfelelően, de még nem volt alkalmam „zöldmezős” projektbe kezdeni, azaz még nem építettem fel céget nulláról. Az egyik pont a szakmai bakancslistámon biztosan ez. A másik, ami mostanában egyre inkább foglalkoztat, hogy az eddig összegyűjtött szakmai és vezetői tapasztalatomat a jelenleginél szélesebb körben megosszam.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsésnek tartom magam, mert a pályafutásom során sok olyan emberrel találkoztam, akik szakmailag vagy vezetőként követendő példát mutattak. Huszonévesen, az első „multi” munkahelyemen (amit akkor még ÁB-Aegonnak hívtak) volt szerencsém Ragályi István csapatában dolgozni, akit a mai napig is sok szempontból példaképemnek tartok. A közelebbi múltból Emmanuel Bourgot említeném, akitől a people management-en túl, nagyon sokat tanultam arról, hogy a jó teljesítményen túl, mi kell a sikerhez a multivilágban.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Azt gondolom, hogy mindenki szeret jó teljesítményt nyújtani, szereti érezni, hogy fejlődik, hogy kibontakozhat abban, amiben tehetséges, hogy a saját módszereit alkalmazhatja egy feladat megoldása közben. Az én vezetői szerepértelmezésem az, hogy meg kell teremtenem a kollégáimnak azt a légkört, ahol ezeket megélhetik. Ha ez sikerül, akkor van motiváció, és nem elhanyagolható tényező, hogy szépen jönnek az eredmények is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Néha van bennem egy kis hiányérzet, hogy a munkámnak nincs maradandó, kézzelfogható produktuma. Szívesen kipróbálnék egy olyan szakmát, ahol a munkának szilárd eredménye van. Sokszor eszembe jut például építkezéseket látva, hogy vajon milyen érzés lehet az egy kőművesnek, amikor elkészül egy családi házzal?

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Nem vagyok erős a szakmai kapcsolatépítésben. Sok kollégával és partnerrel tartok fenn kapcsolatot, de rendszeres kontaktom azokkal van, akikkel a munkán túl is vannak közös pontjaink, hasonló az érdeklődésünk vagy a világról alkotott képünk.

Mire sajnálja az idejét?

– Igyekszem ebben tudatos lenni. Nem foglalkozom például olyan dolgokkal, amire nincs ráhatásom. Ezeket kizárom amennyire lehetséges, és azokkal foglalkozom, amiket én tudok alakítani. Nem sok időt szánok olyan dolgokra sem, amik nem visznek előre, amik nem építenek. Például nem nézek tévét és nagyon ritkán veszek el a social média „pörgetésében”.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Minden olyannal, ami időrabló. Nem szeretem például a „szétfolyó” megbeszéléseket, ahol elveszik a fókusz, vagy éppen egyszerre több dologra fókuszálunk, majd úgy kelünk fel az asztaltól, hogy nincsenek meghatározva a következő lépések vagy nincs a feladatoknak gazdája és határideje. Olyan közegben szeretek dolgozni, ahol folyamatosan keressük a jobb utakat, és hatékonyan, fókuszáltan kezeljük a felbukkanó akadályokat.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nagyon szeretem az állatokat és a természetet. Ha önkénteskednék, akkor az biztosan valami olyan lenne, ahol állatokkal foglalkozhatnék vagy a természetben lehetnék. Vagy akár a kettő együtt.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A munkámban a fejlesztésekre. Lehet, hogy közhelynek hangzik, de ebben az egyre gyorsabban változó környezetben nincs olyan, hogy sok, ha a fejlesztésekre költött pénzről van szó. A magánéletben a családomra és a hobbijaimra soha nem sajnálom a pénzt. Egy jól sikerült családi nyaralás élményei például még hónapok, évek múlva is élénken bennünk élnek. Ezeknek az értékét nem lehet pénzben kifejezni.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Nagyon szeretek kirándulni, erdőt járni. Akár a családommal, akár egyedül megyek, egy jó túra teljesen kikapcsol és feltölt.

(Fotók: Chripkó Lili)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-23 14:45:29
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS