Balázs Gábor: Sokkal élesebb lesz a verseny a vállalkozók között

Balázs Gábor: Sokkal élesebb lesz a verseny a vállalkozók között
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 12. 19., 16:17

Sajnos azt tapasztalom, hogy az építőiparban, azon belül is a kivitelezésben, nem jelent elég értéket a megfelelő partner – mondta az Üzletemnek Balázs Gábor, a Most-Épker Cégcsoport társalapítója.

Balázs Gábor azt mondja, hogy az elmúlt évtizedben minden esztendőben volt olyan pillanat, amit szakmai sikerként könyvelhet el. Ezek közül is kiemelkedik az, hogy idén tulajdonostársával együtt megkapta a FIVOSZ az Év Fiatal Vállalkozója elismerést. Ha érdekli, hogy Gábornak mi szerepel a szakmai bakancslistáján a következő 10-15 évre, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 451. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Minden életciklusomból ki tudok emelni pillanatokat, amelyek az akkori életemet meghatározták. Gimnáziumi éveimben versenyszerűen úsztam, számos hazai és nemzetközi versenyen dobogós helyen végeztem, ugyanebben az időben megkaptam a lakóhelyemhez tartozó regionális jó tanuló, jó sportoló díjat. Egyetemi éveim során ötször kaptam kari ösztöndíjat. Az elmúlt 8-10 év szakmai karrierem minden évében volt olyan pillanat, ami akkor, abban az állapotban elégedettséggel töltött el. Az idén elnyert Év Fiatal Vállalkozója díj a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségétől karrierem eddigi legkiemelkedőbb elismerése, így ezt tekintem jelenleg a csúcsnak. Azt gondolom, ez megfelelő visszaigazolás, hogy jó úton járok.

Milyen távra tervez?

– Mindenképpen hosszúra, bár az építőipari piac most nagyon bizonytalan, számos fejlesztés nem indul el, amelyekre korábban sokan számítottak. Azt gondolom, hogy ebből adódóan sokkal élesebb verseny lesz a vállalkozók között a vevőkért folytatott küzdelemben. Az építőipar nagyon fontos kérdése manapság a digitalizáció. Fiatal korunkból adódóan nem csak én, hanem társam és a kollégáink is sokkal agilisabbak, így a fejlesztéseink gyorsabban és hatékonyabban valósulnak meg, amely hosszú távon komoly előnyt jelenthet majd.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Rendkívül elégedett lennék, ha a következő 10-15 évben olyan léptékű fejlesztést tudnánk véghez vinni, amely egy magyar város központi 6-8 hektáros területét képes felölelni, és az ott élők és közlekedők életszínvonalát, környezetét alapjaiban megváltoztatja és jobbá teszi.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Az egyetem utolsó évében egy útépítéssel foglalkozó cégnél kezdtem el dolgozni, nagyjából addig, amíg főállású vállalkozó nem lettem. Akkori főnököm, Papp László nagyon sok mindenben adott tanácsokat, amelyekre a mai napi emlékszem. Az egyik legfontosabb talán az volt, hogy ha legbelül azt érzed, valamilyen folyamatnak nem úgy kellene mennie, az valószínűleg azért van, mert nem is megy jól. Az ilyen benyomásokra a mai napig komolyan figyelek. A diplomázás után egy évvel társammal, Sinkó Gergővel megalapítottuk a Most-Épker Kft.-t.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Törekszem olyan példát mutatni, hogy lássák, mennyi energiát és időt fektetek magam is a munkába. Cégünknél hasonló beállítottságú kollégák dolgoznak, így egymást ösztönözzük. Nagyon családias a légkör, bízunk egymásban, segítjük a másikat – azt gondolom, ez is többlet motiváció a számunkra.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ha az nem az építőiparhoz kapcsolódó lenne, akkor tuti valami teljesen másban, például a vendéglátásban, gasztro vonalon dolgoznék. Manapság ott is komoly kihívásokkal találkozik az ember.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Sajnos azt tapasztalom, hogy az építőiparban, azon belül is a kivitelezésben, nem jelent elég értéket a megfelelő partner. Törekszem olyan emberekkel dolgozni, akikkel hasonló az értékrendünk. Ha ez nagyjából egyezik, nincs olyan probléma, amit ne tudnánk együtt megoldani.

Mire sajnálja az idejét?

– Arra, ha megvárakoztatnak. Egyfelől tiszteletlenségnek tartom, másfelől nehezen kezelem, mert a kieső időben számos egyéb dolgot tudnék csinálni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ahogy mondtam: ha megvárakoztatnak, illetve a hazugságokkal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Mindig lehet számítani rám, ha van nemesebb cél, amellyel az értékrendemmel összeegyeztethető, másokat segítő dolgot tudok végezni. Hátrányosabb helyzetűek segítésében vagy fiatalok oktatásában szívesen részt vennék.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nem tartom magam nagy költekezőnek, nem vagyok túl nagy tárgy- és eszközhalmozó. Inkább a „kevesebb több” elvét követem, ha valamit veszek, szeretem, ha az jó minőségű. Utazásokra vagy olyan programokra sem sajnálom, amelyek élményt adnak, ezekre ráadásul mindig az elképzeléseim felett költök.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szeretek sportolni, négy éve a küzdő sportokat választottam. Minden edzés után teljesen más lelki állapotban érek haza, mint ahogy elindultam. Idén született meg a kisfiúnk, most 9 hónapos, a vele eltöltött idő már 20 perc után teljesen kikapcsol.

Az Üzletem Sinkó Gergővel készített interjúját IDE KATTINTVA olvashatja el.

(A felvételen Balázs Gábor és Sinkó Gergő átveszi az Év Fiatal Vállalkozója díjat dr. Kovács Patriktól, a FIVOSZ elnökétől.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-10 10:20:02
Szinte minden cégnek van már valamilyen biztosítása. Leginkább kötelező és casco, de a vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítás is népszerű, miközben a kibertámadások ellen csak 100-ból 2 cég védekezik – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből.
2023-12-09 20:46:54
Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS