Bakos Balázs: Vezérelvem az értékteremtés

Bakos Balázs: Vezérelvem az értékteremtés
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 03. 03., 09:41

Szeretnék olyan vállalatokat felépíteni, amelyek a technológia segítségével a fenntarthatóságért dolgoznak, erős ESG (Environmental- környezeti, Social- társadalmi, Governance- irányítási) alapokon nyugszanak – mondta az Üzletemnek Bakos Balázs, a Zoosh Kft. ügyvezető igazgatója és társalapítója.

Bakos Balázs sikeres multis évek után váltott, és hozta létre többedmagával a venture buildinggel, azaz vállalatépítéssel foglalkozó cégét. A Zoosh nemzetközi piacokon is jelen van, nemrég a leggyorsabban növekvő ír cégek között nevezték meg a hazai alapítású társaságot. Ha érdekli, miként gondolkozik a technológiáról Bakos Balázs, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 389. interjúját!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Szerencsére több ilyen szakmai projektről, csúcspontról tudok beszámolni: még a nokiás csapatommal építettük meg a világ első mobil podcasting alkalmazását és olyan mobilhálózattervező szoftvert is fejlesztettünk, mely a mobilfónia további terjedését segítette. Aztán a multis létet saját vállalkozásra váltottam, többedmagammal megalapítottam a Zoosh-t, amellyel hazánkban magyar tulajdonú vállalatként az elsők között valósítottuk meg a professzionális venture building (cégépítő) tevékenységet a B2B technológia területén. Több céget építettünk fel így, közte azt a startup ötletet is kereskedelmileg sikeres üzletté fejlesztettük, amely az autókban gyárilag meglévő szenzorokból úgy nyeri ki az adatokat, teszi lehetővé a balesetek rekonstruálását, hogy az a biztosítók számára is hasznosítható információ legyen a kárigények megítélésénél. Legutóbbi büszkeségem, büszkeségünk az, hogy a Zoosh-t, egyedüli magyar cégként – valószínűleg a lista összeállítása során először – a leggyorsabban növekedő ír cégek között rangsorolta a Deloitte Technology Fast 50 listája. Merthogy a Zoosh-sal, a hazai mellett az angolszász piacokon is jelen vagyunk.

Milyen távra tervez?

– Hosszútávra és rövidtávra egyaránt, mivel szerintem a két időhorizonttal együtt érdemes dolgozni. A rövidtávú célom, hogy a Zoosh három éven belül a jelenlegi tízről harmincra emelje a felépített, úgynevezett portfóliócégek számát, és az általunk fejlesztett felhő-natív szolgáltatások száma megötszöröződjön, elérje a kétszázötvenet. Hosszútávon olyan cégeket szeretnék viszontlátni a portfólióban, amelyek a technológia segítségével fenntarthatóságért dolgoznak, erős ESG (Environmental- környezeti, Social- társadalmi, Governance- irányítási) alapokon nyugszanak. Abban hiszek, hogy a technológiának kedvező hatása van a mindennapi életre. Ezért is karoltuk fel, tettük sikeressé például azt a startup elgondolást, amely optimalizálja a tejbeszállítást, azaz, hogy a különböző termelőktől származó tejet miként lehet a leghatékonyabban (közte a legkevesebb megtett kilométerrel, CO2 lábnyommal) begyűjteni, eljuttatni a tejüzembe.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretnék újfajta tőkeközvetítő és startup támogató platformot létrehozni, amellyel könnyen egymásra találhatnak a befektetők és a startupok Európa-szerte.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Hálás vagyok, hogy számos bölcs embertől tanulhattam, és most is élvezhetem a társaságukat. Elsőként említem édesapámat, a Veszprémi Egyetem emeritus professzorát, aki számomra a tanulás, a szorgalom példaképe is. De szintén tőle örököltem a küzdeni akarást, a sport szeretetét.

Volt nokiás főnököm, Olli Karonen ismertette meg velem a skandináv típusú vezetés gyakorlatát. Leadership témában sokat tanultam tőle, ma is profitálok belőle. Tőle kaptam azt a lehetőséget, hogy 1999-ben, a Nokiánál dolgozva, a finnországi expat létből hazatérve, Budapesten építsem fel a cég regionális kutatóközpontját, amely a mai napig működik.

Folyamatos inspiráció számomra David Brophy befektető és Zoosh-elnök; senki mástól nem láttam, hogy annyira profin coachol korai fázisú startup cégeket, mint ő. A tudásából számos kolléga merít a Zoosh-nál is.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Igyekszem olyan víziót adni, amely nem csak racionálisan, hanem emocionálisan is bevonja a résztvevőket. A vezérelvem az értékteremtés, és hogy mindezt minőségi csapattal hajtsuk végre: jó értékrenddel dolgozó emberekkel szeretek dolgozni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A családom többgenerációs kézilabda rajongó, így kipróbálnám a profi csapatsportok világát, de belekóstolnék a tudományos életbe is.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A jó értelemben vett kíváncsiság van bennem, hogy miként tudok segíteni másokon. Azt gondolom, az üzleti kapcsolatoknak szintén a közös alkotáson kell alapulniuk, hogy mindenki nyerjen az elvégzett munkán, és melynek tartópillére a bizalom. Egyik legsikeresebb portfoliócégünk szintén segítő kíváncsiságból indult el: egy Rolling Stones koncerten jegyhamisítás miatt hoppon maradt alapítóval folytatott „véletlen” beszélgetésből fejlődött ki üzleti kapcsolat. Az ötletekből mára olyan nemzetközi szabadalommal is védett digitális mobil jegykezelő megoldás jött létre, amelyet a világ legnagyobb rögbistadionjaiban használnak és fognak használni több 2022-es Ed Sheeran-koncerten.

Mire sajnálja az idejét?

– A vásárlásra. Szerencsére a családom több tagja örömmel vásárol, így leveszik a terhet a vállamról.

Mivel lehet felbosszantani?

– A középszerűséggel. Nehezen értem meg, ha valaki többet ki tudna hozni magából, a munkájából, de a középszerűség kényelme miatt nem teszi.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Az önkéntes munka a Zoosh DNS-ben van benne. Mi a nélkülöző gyermekeket segítjük. Legutóbb a Heim Pál Gyermekkórház számára adományoztunk pulzusmérőket, valamint a „Tegyél jót!” kezdeményezéshez csatlakozva árva gyermekek kívánságait teljesítettük.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Ami tudással, oktatással kapcsolatos, arra nem sajnálok energiát fordítani. Ide sorolom más országok, kultúrák megismerését is.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A családi utazás a feleségemmel és három gyermekemmel közösen. Szintén kikapcsolnak a kézilabda meccsek, a januári Európa-bajnokságon a helyszínen drukkoltam, harmadik generációs szurkolóként bízom benne, hogy a gyermekeim viszik tovább ezt a hagyományt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS