Aranykorát éli a mélyépítés a hazai építőiparban. Mit szól hozzá Kaltenbacher Tamás?

2019. 09. 17., 10:15

Folyamatosan kutatjuk a szabadalmaztatható, kockázatokat csökkentő eljárásokat, amelyek még biztonságosabbá, hatékonyabbá tehetik az építési területeken a mélyépítési munkálatokat – írja az Üzletemnek Kaltenbacher Tamás, a HBM Soletanche Bachy ügyvezető igazgatója.

Az Üzletem „Mit szól hozzá?” sorozatában Kaltenbacher Tamás, a HBM Soletanche Bachy ügyvezető igazgatója a mélyépítésben elért kimagasló eredmények tapasztalatait foglalta össze. Alábbiakban közöljük írását.

Közismert tény, hogy a hazai építőipar újabb aranykorát éli. A számok magukért beszélnek. A KSH adatai szerint ez a szektor 2019 első negyedévében 47 százalékkal nagyobb értékkel járult hozzá a hazai GDP-hez, mint az előző év azonos időszakában. Az igények bővülését nap, mint nap érezzük mi is a saját területünkön.

A mélyépítésben is ugrásszerűen megnőttek a megbízások, köszönhetően többek között a meglóduló ipari és infrastrukturális beruházásoknak. Mindez tükröződik az eredményekben is. 2018-ban az általam képviselt cégcsoport hazai leányvállalata, a HBM Soletanche Bachy a fennállásának harmadik legmagasabb eredményét érte el a több mint 8 milliárd forintos árbevételével.

Az, hogy a mélyépítés termelékenysége a legjobb mutatókkal büszkélkedhet a hazai építőiparon belül az több, teljesítményt fokozó faktorra vezethető vissza.  Egyrészt arra, hogy ma már olyan eszközökkel és megoldásokkal dolgozhatunk, mint a hidraulikus réselőkanál, az elektromos üzemű fúrógépek, vagy a munkaterületek 3D modellezése, illetve a VR technológia beépítése a munkafolyamatokba, amelyek jelentősen felgyorsítják az egyre összetettebb, komoly műszaki kihívásokat tartogató megbízások megvalósítását is.

Pont ezért, cégcsoportunk, a Soletanche Bachy nemzetközi szakembergárdája folyamatosan kutatja a szabadalmaztatható, kockázatokat csökkentő eljárásokat, amelyek még biztonságosabbá, hatékonyabbá tehetik az építési területeken a mélyépítési munkálatokat.

Másrészt az alapos, minden részletre kiterjedő tervezés, előkészítés a kulcs ahhoz, hogy időt, energiát spórolva a munkaterületen már tűpontosan, az előre lefektetett ütemterv szerint haladjunk a feladatainkkal. Ez pedig mindenképpen kritikus tényező a termelékenység növelésének vizsgálatakor. Jó példa erre az egyik legutóbbi megbízásunk.

A budapesti evosoft székház alapozásakor úgy kellett kialakítanunk a munkaszervezést, hogy a földmunka, a horgonyzás, a cölöpözés, az ágyazatkészítés, illetve a szerkezetépítés szinte egymással párhuzamosan elkezdődhessen. Ez a szoros kontroll alá vont előkészítés tette lehetővé többek közt azt, hogy a munkaterületet több héttel a kitűzött határidő előtt adhattuk át a magasépítőknek.

Szintén a mélyépítés termelékenységének bővülését segítik elő a magas szintű és szigorú biztonsági követelmények betartatása is. Nem kérdés, hogy az ember a legnagyobb érték, ezért a vállalatunknál is komoly hangsúlyt fektetetünk a dolgozók képzésére, hogy minimalizáljuk a balesetek, egyéb vészhelyzetek kialakulását a munkaterületeken. A közelmúltban egy VR szemüveggel kiegészített applikációt is készítettünk, aminek segítségével a felhasználók az építőiparban leggyakrabban előforduló munkabaleseti szituációkat ismerhetik meg anélkül, hogy valójában megsérülnének.

Nem utolsósorban pedig az is a termelékenység javulását támogatja, hogy olyan szakember gárdával dolgozhatunk, amelynek tagjai a komplex megbízások terén is kellő jártassággal, tapasztalatokkal rendelkeznek a mélyépítés egész folyamatát tekintve. Ennek megfelelően pedig garantálható, hogy a projektek megvalósításai alapos elemzések, a kockázatok előzetesen felmérése és a leghatékonyabb tervezési és kivitelezési megoldások számbavétele után indulhassanak el, illetve fejeződhessenek be sikeresen.

Nézőpontunk szerint egy olyan speciális mélyépítési feladatokra szakosodott vállalatnak, mint a HBM Soletanche Bachy, a fentiekben felsorolt négy pillér adja azt a következetes, stabil működési keretet, ami lehetővé teszi a projektek magas minőségben, határidőre és kimagasló hatékonysággal való megvalósítását.

 

Kaltenbacher Tamás,

HBM Soletanche Bachy ügyvezető igazgató

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS