Aranykorát éli a mélyépítés a hazai építőiparban. Mit szól hozzá Kaltenbacher Tamás?

2019. 09. 17., 10:15

Folyamatosan kutatjuk a szabadalmaztatható, kockázatokat csökkentő eljárásokat, amelyek még biztonságosabbá, hatékonyabbá tehetik az építési területeken a mélyépítési munkálatokat – írja az Üzletemnek Kaltenbacher Tamás, a HBM Soletanche Bachy ügyvezető igazgatója.

Az Üzletem „Mit szól hozzá?” sorozatában Kaltenbacher Tamás, a HBM Soletanche Bachy ügyvezető igazgatója a mélyépítésben elért kimagasló eredmények tapasztalatait foglalta össze. Alábbiakban közöljük írását.

Közismert tény, hogy a hazai építőipar újabb aranykorát éli. A számok magukért beszélnek. A KSH adatai szerint ez a szektor 2019 első negyedévében 47 százalékkal nagyobb értékkel járult hozzá a hazai GDP-hez, mint az előző év azonos időszakában. Az igények bővülését nap, mint nap érezzük mi is a saját területünkön.

A mélyépítésben is ugrásszerűen megnőttek a megbízások, köszönhetően többek között a meglóduló ipari és infrastrukturális beruházásoknak. Mindez tükröződik az eredményekben is. 2018-ban az általam képviselt cégcsoport hazai leányvállalata, a HBM Soletanche Bachy a fennállásának harmadik legmagasabb eredményét érte el a több mint 8 milliárd forintos árbevételével.

Az, hogy a mélyépítés termelékenysége a legjobb mutatókkal büszkélkedhet a hazai építőiparon belül az több, teljesítményt fokozó faktorra vezethető vissza.  Egyrészt arra, hogy ma már olyan eszközökkel és megoldásokkal dolgozhatunk, mint a hidraulikus réselőkanál, az elektromos üzemű fúrógépek, vagy a munkaterületek 3D modellezése, illetve a VR technológia beépítése a munkafolyamatokba, amelyek jelentősen felgyorsítják az egyre összetettebb, komoly műszaki kihívásokat tartogató megbízások megvalósítását is.

Pont ezért, cégcsoportunk, a Soletanche Bachy nemzetközi szakembergárdája folyamatosan kutatja a szabadalmaztatható, kockázatokat csökkentő eljárásokat, amelyek még biztonságosabbá, hatékonyabbá tehetik az építési területeken a mélyépítési munkálatokat.

Másrészt az alapos, minden részletre kiterjedő tervezés, előkészítés a kulcs ahhoz, hogy időt, energiát spórolva a munkaterületen már tűpontosan, az előre lefektetett ütemterv szerint haladjunk a feladatainkkal. Ez pedig mindenképpen kritikus tényező a termelékenység növelésének vizsgálatakor. Jó példa erre az egyik legutóbbi megbízásunk.

A budapesti evosoft székház alapozásakor úgy kellett kialakítanunk a munkaszervezést, hogy a földmunka, a horgonyzás, a cölöpözés, az ágyazatkészítés, illetve a szerkezetépítés szinte egymással párhuzamosan elkezdődhessen. Ez a szoros kontroll alá vont előkészítés tette lehetővé többek közt azt, hogy a munkaterületet több héttel a kitűzött határidő előtt adhattuk át a magasépítőknek.

Szintén a mélyépítés termelékenységének bővülését segítik elő a magas szintű és szigorú biztonsági követelmények betartatása is. Nem kérdés, hogy az ember a legnagyobb érték, ezért a vállalatunknál is komoly hangsúlyt fektetetünk a dolgozók képzésére, hogy minimalizáljuk a balesetek, egyéb vészhelyzetek kialakulását a munkaterületeken. A közelmúltban egy VR szemüveggel kiegészített applikációt is készítettünk, aminek segítségével a felhasználók az építőiparban leggyakrabban előforduló munkabaleseti szituációkat ismerhetik meg anélkül, hogy valójában megsérülnének.

Nem utolsósorban pedig az is a termelékenység javulását támogatja, hogy olyan szakember gárdával dolgozhatunk, amelynek tagjai a komplex megbízások terén is kellő jártassággal, tapasztalatokkal rendelkeznek a mélyépítés egész folyamatát tekintve. Ennek megfelelően pedig garantálható, hogy a projektek megvalósításai alapos elemzések, a kockázatok előzetesen felmérése és a leghatékonyabb tervezési és kivitelezési megoldások számbavétele után indulhassanak el, illetve fejeződhessenek be sikeresen.

Nézőpontunk szerint egy olyan speciális mélyépítési feladatokra szakosodott vállalatnak, mint a HBM Soletanche Bachy, a fentiekben felsorolt négy pillér adja azt a következetes, stabil működési keretet, ami lehetővé teszi a projektek magas minőségben, határidőre és kimagasló hatékonysággal való megvalósítását.

 

Kaltenbacher Tamás,

HBM Soletanche Bachy ügyvezető igazgató

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS