A válság hatása a weboldalakra

2022. 12. 30., 10:12

Milyen hatással van a válság a domain-regisztrációkra? Melyek voltak a 2022-t jellemző trendek? Mi várható 2023-ban? A kérdésekre a Rackhost.hu szakértői válaszolnak.

Egyre kevesebb domaint regisztrálnak

A domain regisztrációra jellemző tendencia, hogy az év elején és az év végén erősebb, mint a nyári hónapokban – 2022-ben azonban ez másképp alakult. Míg az év elején rekordmennyiségű .hu domaint jegyeztek be, addig az év második felében már szeptembertől elindult a regisztrációk számának csökkenése. Mindez arra enged következtetni, hogy a jelenlegi, egyre romló gazdasági környezet hatással van a domain piacra is.

Az alábbi ábra a 2022. évi .hu domain-regisztrációs statisztikát, valamint az előző évek adatait mutatja:

A válság miatt kialakult trendek a regisztrált nevekben

Annak ellenére, hogy idén már szeptemberben is csökkent az új regisztrációk száma, még így is 7453 darab .hu domaint regisztráltak a hónap folyamán. A regisztrált nevek vizsgálata során pedig izgalmas trendekre bukkanhatunk.

A népszerű témák a gazdasági eseményekhez, illetve az emberek mindennapos problémáihoz és feladataihoz köthetőek, így nagyon gyorsan reagálnak az aktuális eseményekre. Ezt egyrészt az üzleti lehetőség elszalasztásától való félelem magyarázza, másrészt az, hogy a domain neveket csak egyszer lehet regisztrálni, a legjobb címek lefoglalásához tehát gyorsan kell gondolkodni és cselekedni.

Népszerűbbé váló weboldalak

A tapasztalataink szerint 2022 legfelkapottabb kulcsszavai legnépszerűbb a rezsiköltségek emelkedéséhez és az alternatív fűtési megoldásokhoz kapcsolódnak: rezsi, klíma, villany, napelem, solar, fűtés, thermo.

Az új weboldalak létrehozói között közkedveltek voltak a karriermódosítással, álláskereséssel és a különféle képzésekkel kapcsolatos témakörök, ami szintén összefügg a gazdasági nehézségekkel. Az egészségmegőrzés örökzöld témája szintén gyakran szerepelt, itt a fő kulcsszavak az egészség, a labor, az orvos és a vizsgálat voltak.

Mire számíthatunk 2023-ban?

Egyre több cég jön rá arra, hogy internetes megjelenés nélkül versenyhátrányba kerül, amit a domain-regisztrációk folyamatos emelkedése is jelez. Ez összességében 2022-re is igaz, azt azonban nehéz megmondani, hogy a domain piac a jövőben hogyan alakul. Ha meg kell húzni a nadrágszíjat, lehet, hogy domain nevekre is kevesebbet fogunk költeni. De ha az is előfordulhat, hogy a munkahelyek megszűnése miatt többen indítanak vállalkozást, ami a regisztrált domainek számának dinamikus növekedését is előidézheti.

Rackhost.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 09:10:00
2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt; a munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS