A válság hatása a weboldalakra

2022. 12. 30., 10:12

Milyen hatással van a válság a domain-regisztrációkra? Melyek voltak a 2022-t jellemző trendek? Mi várható 2023-ban? A kérdésekre a Rackhost.hu szakértői válaszolnak.

Egyre kevesebb domaint regisztrálnak

A domain regisztrációra jellemző tendencia, hogy az év elején és az év végén erősebb, mint a nyári hónapokban – 2022-ben azonban ez másképp alakult. Míg az év elején rekordmennyiségű .hu domaint jegyeztek be, addig az év második felében már szeptembertől elindult a regisztrációk számának csökkenése. Mindez arra enged következtetni, hogy a jelenlegi, egyre romló gazdasági környezet hatással van a domain piacra is.

Az alábbi ábra a 2022. évi .hu domain-regisztrációs statisztikát, valamint az előző évek adatait mutatja:

A válság miatt kialakult trendek a regisztrált nevekben

Annak ellenére, hogy idén már szeptemberben is csökkent az új regisztrációk száma, még így is 7453 darab .hu domaint regisztráltak a hónap folyamán. A regisztrált nevek vizsgálata során pedig izgalmas trendekre bukkanhatunk.

A népszerű témák a gazdasági eseményekhez, illetve az emberek mindennapos problémáihoz és feladataihoz köthetőek, így nagyon gyorsan reagálnak az aktuális eseményekre. Ezt egyrészt az üzleti lehetőség elszalasztásától való félelem magyarázza, másrészt az, hogy a domain neveket csak egyszer lehet regisztrálni, a legjobb címek lefoglalásához tehát gyorsan kell gondolkodni és cselekedni.

Népszerűbbé váló weboldalak

A tapasztalataink szerint 2022 legfelkapottabb kulcsszavai legnépszerűbb a rezsiköltségek emelkedéséhez és az alternatív fűtési megoldásokhoz kapcsolódnak: rezsi, klíma, villany, napelem, solar, fűtés, thermo.

Az új weboldalak létrehozói között közkedveltek voltak a karriermódosítással, álláskereséssel és a különféle képzésekkel kapcsolatos témakörök, ami szintén összefügg a gazdasági nehézségekkel. Az egészségmegőrzés örökzöld témája szintén gyakran szerepelt, itt a fő kulcsszavak az egészség, a labor, az orvos és a vizsgálat voltak.

Mire számíthatunk 2023-ban?

Egyre több cég jön rá arra, hogy internetes megjelenés nélkül versenyhátrányba kerül, amit a domain-regisztrációk folyamatos emelkedése is jelez. Ez összességében 2022-re is igaz, azt azonban nehéz megmondani, hogy a domain piac a jövőben hogyan alakul. Ha meg kell húzni a nadrágszíjat, lehet, hogy domain nevekre is kevesebbet fogunk költeni. De ha az is előfordulhat, hogy a munkahelyek megszűnése miatt többen indítanak vállalkozást, ami a regisztrált domainek számának dinamikus növekedését is előidézheti.

Rackhost.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS