A válság hatása a weboldalakra

2022. 12. 30., 10:12

Milyen hatással van a válság a domain-regisztrációkra? Melyek voltak a 2022-t jellemző trendek? Mi várható 2023-ban? A kérdésekre a Rackhost.hu szakértői válaszolnak.

Egyre kevesebb domaint regisztrálnak

A domain regisztrációra jellemző tendencia, hogy az év elején és az év végén erősebb, mint a nyári hónapokban – 2022-ben azonban ez másképp alakult. Míg az év elején rekordmennyiségű .hu domaint jegyeztek be, addig az év második felében már szeptembertől elindult a regisztrációk számának csökkenése. Mindez arra enged következtetni, hogy a jelenlegi, egyre romló gazdasági környezet hatással van a domain piacra is.

Az alábbi ábra a 2022. évi .hu domain-regisztrációs statisztikát, valamint az előző évek adatait mutatja:

A válság miatt kialakult trendek a regisztrált nevekben

Annak ellenére, hogy idén már szeptemberben is csökkent az új regisztrációk száma, még így is 7453 darab .hu domaint regisztráltak a hónap folyamán. A regisztrált nevek vizsgálata során pedig izgalmas trendekre bukkanhatunk.

A népszerű témák a gazdasági eseményekhez, illetve az emberek mindennapos problémáihoz és feladataihoz köthetőek, így nagyon gyorsan reagálnak az aktuális eseményekre. Ezt egyrészt az üzleti lehetőség elszalasztásától való félelem magyarázza, másrészt az, hogy a domain neveket csak egyszer lehet regisztrálni, a legjobb címek lefoglalásához tehát gyorsan kell gondolkodni és cselekedni.

Népszerűbbé váló weboldalak

A tapasztalataink szerint 2022 legfelkapottabb kulcsszavai legnépszerűbb a rezsiköltségek emelkedéséhez és az alternatív fűtési megoldásokhoz kapcsolódnak: rezsi, klíma, villany, napelem, solar, fűtés, thermo.

Az új weboldalak létrehozói között közkedveltek voltak a karriermódosítással, álláskereséssel és a különféle képzésekkel kapcsolatos témakörök, ami szintén összefügg a gazdasági nehézségekkel. Az egészségmegőrzés örökzöld témája szintén gyakran szerepelt, itt a fő kulcsszavak az egészség, a labor, az orvos és a vizsgálat voltak.

Mire számíthatunk 2023-ban?

Egyre több cég jön rá arra, hogy internetes megjelenés nélkül versenyhátrányba kerül, amit a domain-regisztrációk folyamatos emelkedése is jelez. Ez összességében 2022-re is igaz, azt azonban nehéz megmondani, hogy a domain piac a jövőben hogyan alakul. Ha meg kell húzni a nadrágszíjat, lehet, hogy domain nevekre is kevesebbet fogunk költeni. De ha az is előfordulhat, hogy a munkahelyek megszűnése miatt többen indítanak vállalkozást, ami a regisztrált domainek számának dinamikus növekedését is előidézheti.

Rackhost.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS