Volt katások tömegeinek segítene a NAV

Volt katások tömegeinek segítene a NAV
2022. 09. 05., 16:48

Ezekben a napokban az egyéni vállalkozást választó volt katások tömegei kapnak értesítést a NAV-tól. Az adóhatóság a Mentor Program szolgáltatásaira hívja fel a figyelmet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgáltatása a Mentor Program, amelyben az induló egyéni vállalkozóknak is segítenek, hogy adókötelezettségeiket pontosan teljesíthessék és kialakíthassák a helyes adózási gyakorlatot.

A programban való részvétel önkéntes és kizárólag regisztrációhoz kötött. A regisztrációra a www.magyarorszag.hu internetes felület Ügyfélkapu bejelentkezési oldalán, az eBEV portálon keresztül, a Mentorprogram főmenüben van lehetőség.

Bejelentés

A vállalkozás megalakításakor megadott adatokon kívül (név, székhely, adózási mód stb.) lehetőség van további adatok bejelentésére (iratőrzés helye, vállalkozói levelezési cím stb.), amelyre a NAV külön nyomtatványt rendszeresített.

Az adatbejelentésre vagy a vállalkozás indításakor megadott adózási adatokban történő változás bejelentésére az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók esetében a ’T101E elnevezésű nyomtatvány szolgál, de a bejelentés teljesíthető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) elérhető „Egyéni vállalkozó bejelentése” elnevezésű szolgáltatással is.

Saját maga vonatkozásában, mint önfoglalkoztató, a biztosítotti jogviszony bejelentésére a ’T1041 elnevezésű nyomtatványt kell kitölteni és beküldeni, kivéve, ha az illető a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választotta adózási módként.

Az új egyéni vállalkozónak nincs bejelentkezési és változás-bejelentési kötelezettsége a székhelye szerint illetékes önkormányzati adóhatósághoz, mivel az adóhatósághoz érkezett adatait továbbítják a társszerv észére.

A NAV adatszolgáltatása nem terjed ki a képviseletére vonatkozó adatokra, illetve a telephelye(i) szerinti önkormányzat(ok) irányába teljesítendő bejelentési/változás-bejelentési kötelezettségeire, így azokat továbbra is az adózónak kell bejelentenie az érintett önkormányzati adóhatóság(ok)hoz. Amennyiben a bejelentkezéssel, változás-bejelentéssel összefüggésben adóelőleget, vagy a jogszabály alapján a NAV által teljesített adatszolgáltatásban nem szereplő más adatot kell bejelentenie, akkor e bejelentés megtételére az önkormányzati adóhatóság külön felhívja a figyelmet.

Bevallás, eBEV

Ha csak általánosságban szeretne valaki tájékozódni az adóügyeit érintő határidőkről, igénybe veheti az általános adónaptár szolgáltatást. A már benyújtott adóbevallásokról, azok feldolgozottságáról, az adószámláról sorban állás nélkül, az irodából vagy akár az otthonról is tájékozódhat a nap 24 órájában az eBEV portálon keresztül.

A bevallások határideje általában megegyezik az adó megfizetésének határidejével. Befizetni többféleképpen is lehet: banki átutalással, POS, illetve VPOS terminálon keresztül, vagy akár az Elektronikus fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül.

Mivel a törvény – meghatározott keretek között – méltányossági jogkört biztosít a NAV-nak, így lehetőség van a fizetési kötelezettség halasztására, részletekben történő megfizetésére, mérséklésére, illetve elengedésére is. A kedvezmények igénybevételének feltételeiről a 30.2. információs füzetben található részletes tájékoztatás.

Köztartozás-mentességének alátámasztására az úgynevezett nullás igazolás igénylése helyett célszerű regisztrálni a köztartozásmentes adózói adatbázisba (KOMA), amelyről részletes tájékoztatót a 37. számú információs füzetben olvashat.

Mire kell még figyelni?

Amennyiben a vállalkozás ingatlanközvetítő, saját tulajdonú ingatlan üzletszerű adásvétele, könyvelő, adószakértő, adótanácsadó, virtuális fizetőeszköz átváltási, letéti pénztárca-szolgáltató, illetve székhelyszolgáltató tevékenységet végez a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény alapján további kötelezettségek terhelik.

Ha valamely más adónemnek (például: cégautóadó) is alanya, akkor az azzal összefüggő valamennyi adókötelezettséget (bejelentési, nyilvántartási, adómegállapítási, adó-/adóelőleg-fizetési, bevallási kötelezettségét stb.) is teljesíteni kell.

Bevallás helyett Ny jelű adatlapon bevallást pótló nyilatkozatot is lehet tenni. Ez azt jelenti, hogy ha egyes adónemek esetében adókötelezettség nem keletkezett, a bevallás benyújtására előírt határidőig elektronikusan nyilatkozatot tehető. Egy bevallás-típusra vonatkozóan több bevallási időszakra – akár egész évre előre – is lehet nyilatkozni.

A vállalkozói tevékenységhez kapcsolódó iratokat az adó megállapításához való jog elévüléséig meg kell őrizni. Az adó megállapításához való jog elévülési ideje 5 év, amelyet annak a naptári évnek az utolsó napjától kell számítani, amelyben az adó bevallása esedékes volt. Ha a tevékenység megkezdésekor bejelentett, az adókötelezettségeit érintő adataiban változás következik be, az adózó köteles azt az állami adóhatóságnak bejelenteni.

A vállalkozásnak megtalálhatónak, elérhetőnek kell lennie a székhelyén, telephelyén, ezért célszerű az épületen a vállalkozás nevével táblát, a kapucsengőn és a postaládán feliratot elhelyezni.

A biztosított egyéni vállalkozónak, a munkáltatónak, kifizetőnek minősülő egyéni vállalkozónak, valamint az általános forgalmi adó összesítő jelentés, illetve az összesítő nyilatkozat benyújtására kötelezett egyéni vállalkozónak és a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak az állami adóhatósághoz teljesítendő valamennyi bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségét, fizetési könnyítési és adómérséklési tárgyú kérelmének előterjesztését, továbbá adóhatósági igazolás kiadására irányuló kérelmének előterjesztését elektronikusan kell teljesítenie.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 17:49:00
A munkaviszony megszüntetése többféleképpen történhet, például felmondással, azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is. A közös megegyezés lényege, hogy az a felek közös akarata kell, hogy legyen. Mit lehet tenni, ha az egyik fél később mégsem érzi helyénvalónak? Utólag megtámadható a közös megegyezés? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.
2023-03-24 15:49:00
A hibák javítására lehetőség van, ha azokra a jogkövetési vizsgálat során derül fény. A NAV elemzi a foglalkoztatotti bejelentéseket és az azokhoz kapcsolódó járulékbevallásokat is. Az előzetes elemzéskor külön figyelmet kapnak a nagy létszámváltozást bejelentő gazdálkodók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS