Varga Mihály: a beruházásokat is támogatja a Gazdaságvédelmi Akcióterv

2019. 06. 07., 18:32

A kormány folytatja a befektetőbarát gazdaságpolitikát, ezt szolgálják a 2020-as költségvetés és a Gazdaságvédelmi Akcióterv egyes intézkedései is – jelentette ki Varga Mihály az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: ezek révén tovább csökkennek az adók, tovább javul az üzleti környezet és a beruházások ösztönzése érdekében a vállalkozások hitelezése is egyszerűsödik.

A tárcavezető kifejtette, a 13+1 pontos Gazdaságvédelmi Akciótervben szereplő intézkedések mintegy 500 milliárd forinttal segítik a magyar gazdaság szereplőit: csökken a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adó és a szálláshelyi adó, miközben nulla százalékra mérséklődik a reklámadó kulcsa. Megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó és az adófeltöltés, továbbá kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai is. A vállalkozások hitelezését pedig garanciavállalási eszközökkel segíti a kormány.

A miniszter szólt arról is, hogy Magyarország jövő évi költségvetése elsősorban a családok támogatásáról szól, a gyermeket nevelő családoknak nyújt segítséget és biztonságot. Ugyanakkor a büdzsé hangsúlyos elemei a gazdaságvédelmi akcióterv és az ország biztonságának megőrzése is, amelyek révén Magyarország továbbra is az egyik legjobb befektetési célpont maradhat Európában. A gazdaság szereplői számára kiszámíthatóságot és tervezhetőséget jelent, hogy ez már az ötödik olyan esztendő, amikor a kormány fél évvel korábban, tavasszal nyújtja be a büdzsé tervezetét.

A miniszter a magyar-amerikai kapcsolatokról szólva elmondta: a két ország között kiemelkedően jó a gazdasági együttműködés, az Egyesült Államok Magyarország legfontosabb Európán kívüli exportpartnere és a legnagyobb Európán kívüli befektető hazánkban. Külkereskedelmi mérlegünk tavaly 1,4 milliárd dollárra nőtt, amely 45%-os növekedést jelent 2017-hez képest. A Magyarországon működő 1700 amerikai irányítású vállalkozás több mint 100 ezer embernek ad munkát. (Pénzügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS