Vállalkozói ökoszisztéma Magyarország városrégióiban: nincs mire büszkének lenni

2019. 08. 12., 16:15

A 22 magyar városrégió vállalkozási teljesítményének összehasonlításakor a budapesti városrégió a közepes teljesítményű régiók között helyezkedik el, míg a többi magyar városrégió a sereghajtók között – derül ki a Statisztikai Szemle egyik friss cikkéből.

A tanulmányban a szerzők – Szerb László, Lukovszki Lívia és Varga Attila – a REDI (Regionális Vállalkozási és Fejlődési Index) felhasználásával vizsgálják 22 magyar városrégió vállalkozási teljesítményét az EU (Európai Unió) többi, 118 régiójához viszonyítva. A REDI a vállalkozási teljesítmények regionális különbségeit meghatározó egyéni és környezeti tényezők komplex vállalkozói felfogásán alapul.

A nemzetközi vizsgálatba bevont 118 európai régió és 22 magyar városrégió vállalkozási teljesítményének összehasonlításakor a budapesti városrégió a közepes teljesítményű régiók között helyezkedik el, míg a többi magyar városrégió a sereghajtók között.

A magyar városrégiók vállalkozói ökoszisztémájának teljesítménye minden esetben elmarad attól, ami a fejlettségük alapján elvárható lenne. Az elmaradás abszolút mértékben a budapesti agglomeráció esetében a legnagyobb. A fejlettebb régiók relatív elmaradása a kevésbé fejlettebbekhez képest nagyobb, azonban a külföldi működőtőke és a külföldi tulajdonú cégek jelenléte pozitív hatást gyakorol az ökoszisztémára, és mérsékli a fejlettséghez viszonyított elmaradást.

A vizsgálat eredményei alapján a szerzők városrégiós szintű gazdaságpolitikai javaslatokat tesznek, segítve ezzel a politikai döntéshozókat a szűkösen rendelkezésre álló erőforrások optimális felhasználásában. Feltétlenül újabb vizsgálatok szükségesek viszont a fejlettebb régiók vállalkozói ökoszisztémája esetében a relatív elmaradottság magyarázatára.

Forrás: a Statisztikai Szemle c. folyóirat 97. évfolyam 8. számában megjelent, Szerb László, Lukovszki Lívia és Varga Attila által írt, „A vállalkozói ökoszisztéma Magyarország városrégióiban” című tanulmány.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS