Üzbegisztáni kapcsolatait erősíti a Széchenyi István Egyetem

Üzbegisztáni kapcsolatait erősíti a Széchenyi István Egyetem
2023. 01. 30., 19:52

A taskenti Digitális Gazdaságtudományi és Agrotechnológiai Egyetemmel írt alá együttműködési megállapodást a győri Széchenyi István Egyetem. A két intézmény a képzések és kutatások terén erősíti partnerségét.

A Széchenyi István Egyetem arra törekszik, hogy erősítse globális láthatóságát, amelynek érdekében folyamatosan bővíti nemzetközi partnerkapcsolatait. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a kelet-, a délkelet- és a közép-ázsiai régióra, már csak azért is, mert az ottani országokból nagyon sok – elsősorban Stipendium Hungaricum felsőoktatási ösztöndíjas – fiatal tanul a mintegy 40 angol nyelvű képzés valamelyikén. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a győri és a mosonmagyaróvári karokon ma már csaknem 800 nemzetközi hallgató folytatja tanulmányait, akik a világ hetven országából érkeztek.

Közép-ázsiai fiatalok is szép számmal járnak intézményünkbe, ugyanakkor üzbegisztáni egyetemmel eddig nem volt hivatalos együttműködésünk. Ezért is örültünk a taskenti Digitális Gazdaságtudományi és Agrotechnológiai Egyetem megkeresésének, amelynek képzési és kutatási portfóliójában számos lehetséges kapcsolódási pontot azonosítottunk”– fogalmazott dr. Lukács Eszter, a Széchenyi Egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese.

A kapcsolatok erősítésére az üzbég egyetemről nemrégiben küldöttség érkezett Győrbe Rusztam Abduraupov rektor vezetésével. A megbeszélések eredményeként a két intézmény megállapodást írt alá, amely képzési és kutatási együttműködésekre terjed ki. Mészáros Márta, a Széchenyi-egyetem Nemzetközi Programok Központja osztályvezetője hozzátette: a vendégeknek az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának munkatársai bemutatták azokat a dróntechnológiai kutatásaikat, amelyek a jövőben nagymértékben hozzájárulhatnak az agrárium fejlődéséhez és a fenntartható élelmiszertermeléshez.

Dr. Lukács Eszter közölte: nemzetközi kutatási hálózat építéséről, kettős képzési programokról és az üzbég–magyar kapcsolatok erősítéséről van szó. Ennek érdekében már a közeljövőben folytatódnak a tárgyalások, amelyekbe a Széchenyi-egyetem Agrár- és Élelmiszeripari Kutatóközpontja, valamint Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kara is bekapcsolódik, nyáron pedig újabb küldöttség érkezik a taskenti egyetemről, akkor már célzottan a mosonmagyaróvári karra.

A felvételen dr. Lukács Eszter és Rusztam Abduraupov.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-16 12:40:00
2024 tavaszán és nyár elején ismét változások történtek a kötelező jótállás szabályaiban. Módosultak a jótállási idők és a kötelező jótállás egyéb szabályai is. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS