Újabb öt évre nyerte el az akkreditációt a Széchenyi István Egyetem

2022. 02. 03., 19:03

Az elmúlt években az ország egyik meghatározó felsőoktatási intézményévé vált győri Széchenyi István Egyetem rendkívül széles körű képzési portfólióját, fejlődését, minőségbiztosítási folyamatait elismerve újabb öt évre akkreditálta a Széchenyi István Egyetemet a Magyar Akkreditációs Bizottság.

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) törvényben előírt kötelezettsége, hogy rendszeresen megvizsgálja, a felsőoktatási intézmények megfelelnek-e az előre lefektetett szigorú követelményeknek. A testület a felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei és irányelvei alapján tavaly értékelte újra a Széchenyi István Egyetem minőségbiztosítási rendszerét, s ennek alapján nemrégiben meghozott határozatában ismét megadta az intézmény akkreditációját a következő öt évre, 2026. december 31-ig. Ez a dokumentum elengedhetetlen feltétele az államilag elismert diplomák kibocsátásának.

Dr. Zseni Anikó, a Széchenyi Egyetem oktatási rektorhelyettese és dr. Horváth András, az intézmény minőségügyi igazgatója elmondta: a MAB vizsgálata rendkívül széles spektrumot ölelt fel. Ezek közé tartozott a minőségértékelés, a minőségbiztosítási politika, a képzési programok kialakítása, jóváhagyása, folyamatos figyelemmel kísérése és rendszeres értékelése, a hallgatóközpontú tanulás, tanítás és értékelés, a hallgatók felvétele és előrehaladása, az oktatók tevékenysége, a tanulástámogatás, a hallgatói szolgáltatások, valamint az információkezelés.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a testület jelentésében megállapította: a Széchenyi István Egyetemen a pénzügyi, gazdálkodási, informatikai és létesítménygazdálkodási folyamatok, illetve az infrastruktúra kiváló hátteret biztosítanak az oktatáshoz és a kutatáshoz. A MAB a hallgatói létszámot stabilnak értékelte, és kiemelte, hogy a külföldi hallgatók száma jelentősen emelkedett az elmúlt években. Pozitívumnak nevezte, hogy az intézmény képzési szerkezete rendkívül szerteágazó, és bizonyos szakok esetében országos, sőt nemzetközi a beiskolázás. Kedvező változásként értékelte az egyre több angol nyelvű képzést, valamint azt, hogy a 2017-ben elindított duális képzési programba bekapcsolódó partnerek száma folyamatosan növekszik, a jelenlegi tanévben már meghaladta a 30-at.

A bizottság aláhúzta azt is: a hatékony gazdálkodás és a stratégiai szemléletmód járult hozzá azokhoz az eredményekhez, amelyek elsődlegesen a regionális partneri kapcsolatok bővítésében, a kutatási, fejlesztési, innovációs sikerekben, valamint a tudástranszfer területén megvalósuló élő partneri kapcsolatok rendszerében mutatkoztak meg.

Dr. Horváth András hozzátette: a MAB elismerte, hogy az oktatás minőségügyi jelentések feldolgozásával a hallgatói visszajelzések megkapták az őket megillető rangot, és valóban eljutnak a tanszékekhez, a karokhoz és az egyetemi vezetéshez. Ezért különösen fontos, hogy a hallgatók éljenek a lehetőséggel, és megalapozott véleményüket fogalmazzák meg az erre kialakított rendszerben.

(Fotó: Fehér Alexandra)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-10 10:20:02
Szinte minden cégnek van már valamilyen biztosítása. Leginkább kötelező és casco, de a vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítás is népszerű, miközben a kibertámadások ellen csak 100-ból 2 cég védekezik – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből.
2023-12-09 20:46:54
Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS