Újabb öt évre nyerte el az akkreditációt a Széchenyi István Egyetem

2022. 02. 03., 19:03

Az elmúlt években az ország egyik meghatározó felsőoktatási intézményévé vált győri Széchenyi István Egyetem rendkívül széles körű képzési portfólióját, fejlődését, minőségbiztosítási folyamatait elismerve újabb öt évre akkreditálta a Széchenyi István Egyetemet a Magyar Akkreditációs Bizottság.

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) törvényben előírt kötelezettsége, hogy rendszeresen megvizsgálja, a felsőoktatási intézmények megfelelnek-e az előre lefektetett szigorú követelményeknek. A testület a felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei és irányelvei alapján tavaly értékelte újra a Széchenyi István Egyetem minőségbiztosítási rendszerét, s ennek alapján nemrégiben meghozott határozatában ismét megadta az intézmény akkreditációját a következő öt évre, 2026. december 31-ig. Ez a dokumentum elengedhetetlen feltétele az államilag elismert diplomák kibocsátásának.

Dr. Zseni Anikó, a Széchenyi Egyetem oktatási rektorhelyettese és dr. Horváth András, az intézmény minőségügyi igazgatója elmondta: a MAB vizsgálata rendkívül széles spektrumot ölelt fel. Ezek közé tartozott a minőségértékelés, a minőségbiztosítási politika, a képzési programok kialakítása, jóváhagyása, folyamatos figyelemmel kísérése és rendszeres értékelése, a hallgatóközpontú tanulás, tanítás és értékelés, a hallgatók felvétele és előrehaladása, az oktatók tevékenysége, a tanulástámogatás, a hallgatói szolgáltatások, valamint az információkezelés.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a testület jelentésében megállapította: a Széchenyi István Egyetemen a pénzügyi, gazdálkodási, informatikai és létesítménygazdálkodási folyamatok, illetve az infrastruktúra kiváló hátteret biztosítanak az oktatáshoz és a kutatáshoz. A MAB a hallgatói létszámot stabilnak értékelte, és kiemelte, hogy a külföldi hallgatók száma jelentősen emelkedett az elmúlt években. Pozitívumnak nevezte, hogy az intézmény képzési szerkezete rendkívül szerteágazó, és bizonyos szakok esetében országos, sőt nemzetközi a beiskolázás. Kedvező változásként értékelte az egyre több angol nyelvű képzést, valamint azt, hogy a 2017-ben elindított duális képzési programba bekapcsolódó partnerek száma folyamatosan növekszik, a jelenlegi tanévben már meghaladta a 30-at.

A bizottság aláhúzta azt is: a hatékony gazdálkodás és a stratégiai szemléletmód járult hozzá azokhoz az eredményekhez, amelyek elsődlegesen a regionális partneri kapcsolatok bővítésében, a kutatási, fejlesztési, innovációs sikerekben, valamint a tudástranszfer területén megvalósuló élő partneri kapcsolatok rendszerében mutatkoztak meg.

Dr. Horváth András hozzátette: a MAB elismerte, hogy az oktatás minőségügyi jelentések feldolgozásával a hallgatói visszajelzések megkapták az őket megillető rangot, és valóban eljutnak a tanszékekhez, a karokhoz és az egyetemi vezetéshez. Ezért különösen fontos, hogy a hallgatók éljenek a lehetőséggel, és megalapozott véleményüket fogalmazzák meg az erre kialakított rendszerben.

(Fotó: Fehér Alexandra)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 10:13
Élénkebbé válhat a lakásbiztosítások piaca egy új, 2023. április végén érvénybe lépő jogszabály miatt. Az ügyfelek többek között egy plusz alkalmat kapnak a lakásbiztosítási szerződésük költségek nélküli felmondására.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.
2023-02-03 11:13:29
Idén januárban a DataHouse adatai szerint 8 146 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami az előző hónapban elért mélyponthoz (7 510) képest több mint nyolc százalékos növekedést jelent.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.