Újabb öt évre nyerte el az akkreditációt a Széchenyi István Egyetem

2022. 02. 03., 19:03

Az elmúlt években az ország egyik meghatározó felsőoktatási intézményévé vált győri Széchenyi István Egyetem rendkívül széles körű képzési portfólióját, fejlődését, minőségbiztosítási folyamatait elismerve újabb öt évre akkreditálta a Széchenyi István Egyetemet a Magyar Akkreditációs Bizottság.

A Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) törvényben előírt kötelezettsége, hogy rendszeresen megvizsgálja, a felsőoktatási intézmények megfelelnek-e az előre lefektetett szigorú követelményeknek. A testület a felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei és irányelvei alapján tavaly értékelte újra a Széchenyi István Egyetem minőségbiztosítási rendszerét, s ennek alapján nemrégiben meghozott határozatában ismét megadta az intézmény akkreditációját a következő öt évre, 2026. december 31-ig. Ez a dokumentum elengedhetetlen feltétele az államilag elismert diplomák kibocsátásának.

Dr. Zseni Anikó, a Széchenyi Egyetem oktatási rektorhelyettese és dr. Horváth András, az intézmény minőségügyi igazgatója elmondta: a MAB vizsgálata rendkívül széles spektrumot ölelt fel. Ezek közé tartozott a minőségértékelés, a minőségbiztosítási politika, a képzési programok kialakítása, jóváhagyása, folyamatos figyelemmel kísérése és rendszeres értékelése, a hallgatóközpontú tanulás, tanítás és értékelés, a hallgatók felvétele és előrehaladása, az oktatók tevékenysége, a tanulástámogatás, a hallgatói szolgáltatások, valamint az információkezelés.

A rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy a testület jelentésében megállapította: a Széchenyi István Egyetemen a pénzügyi, gazdálkodási, informatikai és létesítménygazdálkodási folyamatok, illetve az infrastruktúra kiváló hátteret biztosítanak az oktatáshoz és a kutatáshoz. A MAB a hallgatói létszámot stabilnak értékelte, és kiemelte, hogy a külföldi hallgatók száma jelentősen emelkedett az elmúlt években. Pozitívumnak nevezte, hogy az intézmény képzési szerkezete rendkívül szerteágazó, és bizonyos szakok esetében országos, sőt nemzetközi a beiskolázás. Kedvező változásként értékelte az egyre több angol nyelvű képzést, valamint azt, hogy a 2017-ben elindított duális képzési programba bekapcsolódó partnerek száma folyamatosan növekszik, a jelenlegi tanévben már meghaladta a 30-at.

A bizottság aláhúzta azt is: a hatékony gazdálkodás és a stratégiai szemléletmód járult hozzá azokhoz az eredményekhez, amelyek elsődlegesen a regionális partneri kapcsolatok bővítésében, a kutatási, fejlesztési, innovációs sikerekben, valamint a tudástranszfer területén megvalósuló élő partneri kapcsolatok rendszerében mutatkoztak meg.

Dr. Horváth András hozzátette: a MAB elismerte, hogy az oktatás minőségügyi jelentések feldolgozásával a hallgatói visszajelzések megkapták az őket megillető rangot, és valóban eljutnak a tanszékekhez, a karokhoz és az egyetemi vezetéshez. Ezért különösen fontos, hogy a hallgatók éljenek a lehetőséggel, és megalapozott véleményüket fogalmazzák meg az erre kialakított rendszerben.

(Fotó: Fehér Alexandra)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 17:13:00
Borúsabban látják a nyugdíjaskori helyzetüket a magyarok – derül ki a K&H negyedévente rendszeresen megjelenő biztos jövő reprezentatív felméréséből, amely az idei második negyedévben többek között azt vizsgálta, hogy milyen nyugdíjkorhatárra számítanak a jövő nyugdíjasai.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS