Új üzleti partnereket céloz meg az Eurowag

2021. 04. 08., 17:00

Az Eurowag a leggyorsabban növekedő mobilitási szolgáltató Európában. Ebben az évben a vállalat tovább bővítette fiókirodákból és elfogadóhelyekből álló hálózatát, és 11 százalékkal növelte ügyfelei számát. A fontos mérföldkövek között új üzleti partnerek és akvizíciók is szerepelnek. Ilyen például a közelmúltban kötött partneri szerződés a Last Mile Solutions-zel, illetve az 51 százalékos részesedés megszerzése a KomTes-ben, amely egy cseh, költség- és flottaoptimalizációs megoldásokat szolgáltató vállalat.

Az Eurowag Európa-szerte 18 irodában több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalat 1995-ös alapítása óta folyamatosan évi 20%-ot meghaladó mértékben növekedett, és jelenleg a TOP 5 európai logisztikai szolgáltató egyike. Az Eurowag üzemanyagkártyákat, útdíjfizetési megoldásokat, pénzügyi szolgáltatásokat és telematikai megoldásokat kínál ügyfeleinek.

A kezdetek

Az Eurowaget Martin Vohánka alapította a Csehország északnyugati részén található Most városában 1995-ben, amikor olajfinomítók kerestek forgalmazót a térségben.

Az első években a vállalat mezőgazdasági és gyártó ügyfeleknek, valamint töltőállomásoknak értékesített üzemanyagot. A mezőgazdasági vállalatok nyereséges ügyfeleknek bizonyultak, mivel képesek voltak azonnal készpénzben fizetni, így a beszállító elkerülhette a késedelmes fizetések kockázatát.

Az első mérföldkövet 2000-ben érte el az Eurowag, amikor Prágába költöztette az irodáját és egy új szektor, a fizetési szolgáltatások felé is nyitott. Az első rendszer nagyon egyszerű volt: a töltőállomások SMS üzenetben igazolták vissza a vállalatoknak az üzemanyag-vásárlásokat. Később az Eurowag bevezette az üzemanyagkártyákat, amelyeket útdíjfizetésre is lehetett használni.

2005-ben az Eurowag elindította első teherautó-parkolóját a Cseh Köztársaságban. Az ezt követő években további kamionparkolókat alapítottak Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában. Később ez kiterjedt az adó-visszatérítési és a telematikai üzletágra is. Az Eurowag telematikai megoldásait jelenleg több mint 100 000 teherautót használja. A vállalat optimistán tekint a 2021-es évre is: 25%-os üzleti növekedéssel számol, és tervei szerint tovább nő majd az EW csoport platformján üzemeltetett gépjárművek száma.

A tiszta mobilitás és a digitalizáció szerves része az Eurowag stratégiájának

Az Eurowag stratégiája most minden eddiginél jobban a tiszta mobilitás és az integrált digitális mobilitási szolgáltatások felé tart. A közúti járművekből származik az uniós szén-dioxid-kibocsátás 12 százaléka. Az üvegházhatást okozó gázok nettó kibocsátásának csökkentését célzó európai zöld „New Deal” bevezetésével a tiszta mobilitás még fontosabbá vált.

Az Eurowag 2019-ben alapított egy e-mobilitással és alternatív üzemanyagokkal foglalkozó üzleti egységet. „Az alternatív üzemanyagokra történő sikeres átálláshoz szinergiákat kell létrehozni az egyes iparágak és a kormányzati intézmények között, hogy fenntartható és pénzügyileg életképes megoldások jöjjenek létre” –jelentette ki Martin Vohánka, az Eurowag vezérigazgatója.

Az Eurowag óriási adatmennyiséget dolgoz fel, amely a 100 ezer személy- és tehergépjárműbe beszerelt telematikai egységből származik. A vállalat új szolgáltatása, hogy elektromos autókhoz is kínál két alapvető adatgyűjtést.

Az elektromos autók telematikájából származó egyik előny a töltési ciklusok felügyelete és számlázása a nyilvános, a vállalati telephelyeken és az otthonokban elhelyezett töltőállomásoknál. A telematika segítségével például az akkumulátortöltöttség adott pontban mért értéke alapján okos töltőállomás vagy drága villamos fogyasztásmérő nélkül is meghatározható az energiafogyasztás.

Az EV mode pedig egy másik tiszta mobilitási termék, amely a globális navigációs alkalmazás, a Sygic GPS része. A navigációs alkalmazás Európa-szerte közel 300 000 elektromos töltőállomásnál teszi lehetővé a töltés kifizetését. Az alkalmazás tájékoztat az aktuális tarifáról és a szabad töltőhelyekről is.

Ezzel párhuzamosan az Eurowag bővítette a több mint 15 000 üzemanyag-töltőállomásból álló hálózatát, és most már olyan alternatív üzemanyagok is elérhetők, mint a földgáz, az LNG és a CNG. A vállalat nemrég jelentette be, hogy partneri szerződést kötött a Pitpointtal, amely egy holland székhelyű, tiszta üzemanyagokat forgalmazó vállalat, és így három új LNG töltőállomással bővítette a hálózatát Belgiumban és Hollandiában. 

Az Európai Unió fontos szerepet szán a cseppfolyósított földgáz (LNG) számára a közúti közlekedésben. Jelenleg Európa-szerte 387 LNG töltőállomás áll a sofőrök rendelkezésére. A legtöbb Olaszországban (92), Spanyolországban (65) és Németországban (55) található. A Cseh Köztársaságban pillanatnyilag 2, Magyarországon pedig 1 ilyen töltőállomás üzemel.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS