Új Tungsram cég hódítja meg a repülőgépipart

2021. 12. 21., 19:41

Tungsram Aero Space Power Kft. néven új cég jött létre a Tungsram-vállalatcsoporton belül budapesti székhellyel, kisvárdai telephellyel 125 fős létszámmal, 2 milliárd forintos alaptőkével. A vállalat repülőgép hajtómű-alkatrészek javításával, karbantartásával foglalkozik, és egy világszerte 100 milliárd dolláros piacra készül betörni.

Joerg Bauer, a Tungsram-csoport elnök-vezérigazgatója, Herdon István, a Xanga Csoport tulajdonosa és az újonnan létrejött vállalat ügyvezetője, Kürthy Attila 2021. december 21-én írta alá a Tungsram Aero Space Power Kft. működésének kezdetét jelentő megállapodást.

Az új vállalat a Tungsram Csoport gyorsan növekvő divíziója, amely a repülési és energiaágazat számára nyújtott MRO (maintenance, repair, overhaul – légiközlekedési karbantartás és nagyjavítás) szolgáltatásokra specializálódik.

A repülőgépipari MRO jelenleg 100 milliárd dolláros forgalmat jelent a világpiacon, az ipari szereplők egyöntetű megítélése szerint további, folyamatos növekedési potenciállal. Ehhez társul két másik terület, az energiaiparhoz és megújuló energiához kapcsolódó karbantartás és alkatrészgyártás.

A Tungsram kisvárdai gyárának üzemcsarnokában dolgozó, 125 főt (főként tapasztalt mérnököket és képzett szakembereket) foglalkoztató cég ezeket a piacokat célozza meg. Jelenlegi partnerei a GE Aviation, a GE Power és a GE Renewable.

“A Tungsram világszínvonalú gyártási megoldásokat, hajtómű-javítási szolgáltatásokat kínál a legnagyobb turbinagyártók és MRO szolgáltatók számára” – mondja Kürthy Attila. “Jelentős növekedési potenciált látunk az ipari gázturbinák piacán, így igyekszünk megvetni a lábunkat itt is.”

A Tungsram Aero Space Power jelenleg az egyetlen olyan repülőgépmotor-alkatrészgyártó üzem a kisrégióban, amely mind az európai, mind az amerikai légügyi hatóság (az EASA és a FFA) tanúsítványával rendelkezik. A kisvárdai gyár a kelet-magyarországi régió egyik kiválósági központja a hegesztés területén. Így az új profil Magyarországnak és azon belül a régiónak is hasznos, hiszen nagy hozzáadott értékű tevékenység zajlik itt.

A dolgozók nagy része a Tungsram Operations Kft. kisvárdai gyáregységének állományából került át, a változást pozitívan fogadták. Az Aero Space Power további munkalehetőséget is kínál a régióban, jelenleg hegesztőket, villanyszerelőket, lakatosokat, inspektorokat keresnek.

Joerg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója szerint azért volt szükség külön, specializált cégre a Tungsram Csoporton belül, mert különálló egységként nagyobb szabadsággal lehet vállalati stratégiát kidolgozni és finanszírozásról gondoskodni. A további növekedéshez szükséges volt külső szakmai és pénzügyi befektetők bevonása – ilyen alapító partner a Xanga Csoporthoz tartozó WEX TASP SHARE Kft.

“A Xanga csoportnak az elmúlt 10 évben a légi ipari környezetben megvalósított fejlesztései lassan elérik a 100 Millió USD t. Befektetéseinket tudatosan irányítjuk a magas hozzáadott értékű MRO iparági irányba, mivel megítélésünk szerint ez kiemelkedő fejlődési lehetőség a régióban.

“A Tungsramban találtuk meg azt a partnert, akinek a tudása, hagyományai, dolgozói, professzionális szemlélete, iparági elhivatottsága, kiváló bázisa a közösen megfogalmazott ambiciózus terveinknek” – mondta Herdon István.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.