Új iparág épül fel Magyarországon

Új iparág épül fel Magyarországon
2021. 11. 24., 09:56

Workshopon mutatták be a kormány Egészségipari Támogatási Programjában (ETP) részt vevő magyar vállalkozások a támogatás révén létrejött fejlesztéseket; az 56 cég együtt több mint 80 egészségipari fejlesztést hajtott végre 80 milliárd forintot meghaladó összegben. A Székesfehérváron rendezett kiállításon felvonultatott beruházások nagy része még az idén elkészül.

Varga Mihály pénzügyminiszterköszöntő beszédében elmondta: az egészségipar az újonnan létrejött kapacitásokkal együtt várhatóan évi 500 milliárd forint értéket állít majd elő. Az új beruházások révén a szektor a program előttihez képest másfélszeresére nőhet, az ország önellátása a jövőben nem függhet csak a külföldi szállítóktól.

A koronavírus okozta krízishelyzetben magas technológiai fejlettséget értünk el egy olyan területen, amely egyértelműen a jövő stratégiai iparága. Az Egészségipari Támogatási Program tehát jócskán túlmutat elsődleges célján, amely a magyar emberek egészségügyi biztonságának, a hazai egészségipari ellátottság biztonságának megteremtése volt – fogalmazott.

Vajda Attila, Magyarország piacvezető higiéniai papírtermék-gyártójának, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az ETP elindítása óta jelentősen bővült a hazai gyártás, így lehetősége van a magyar egészségügynek hazai termékek rendelésére, ami óriási eredmény. Az ETP egy nagyon hatékony, gyors, jó időzítésű program volt, amely Magyarország saját egészségügyi védekezőképességének kiépítését, fejlesztését nagymértékben segítette.

Hozzátette: az egészségipar eredményessége az évtized végére elérheti az építőipari szegmens szintjét is. Kiemelte: a program segítségével beszerzett maszkgyártó gépsornak köszönhetően Magyarország önellátóvá vált a vírus ellen védelmet adó maszkokból: a Vajda-Papír napi 1 millió orvosi eszköz minőségű arcmaszkot képes gyártani dunaföldvári gyárában.

Az 1,4 milliárd forintos beruházáshoz az ETP-n belül a kormány 1,1 milliárd forintot biztosított. A fejlesztés révén 16 új munkahely jött létre és 134 munkahely megőrzése vált biztosítottá. Vajda Attila emlékeztetett rá, hogy a magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás eddig is képes volt fedezni Magyarország teljes higiéniai papírtermék-igényét, mostantól pedig arcmaszkokból sem lehet hiány a koronavírus-járvány alatt megnövekedett kereslet mellett sem.

Mivel a belföldi igény körülbelül évi 100 millió darab, így a Vajda-Papír kormányzati támogatással nem csak a belföldi igényeket képes kielégíteni, de exportpiacain is megjelenhetett egészségipari új termékével.

Karsai Béla, a műanyagiparban érdekelt Karsai Holding Zrt. elnöke, a Karsai Alba Kft. ügyvezető igazgatójakiemelte, hogy a támogatásnak köszönhetően új piacra léphetett a cég. A székesfehérvári új pipettagyártó üzemben évi négyszázmillió darab, laborvizsgálatokra alkalmas pipetta előállítására vált képessé a Kft., a termékeket az Egis, a Richter, a Béres és a Chinoin gyógyszergyárak is vásárolják.

A Karsai Alba Kft két lépcsőben fejlesztette egészségipari divízióját. Első fejlesztési lépcsőben a cég maszkok és immunerősítő vitamintabletták csomagolásának előállítását kezdte meg, a másodikban új labortechnikai, pipettahegy gyártó üzemet hoztak létre. Karsai Béla hangsúlyozta, hogy a vállalkozás már most is nemzetközileg elismert középvállalatnak számít, árbevételének több mint fele exportból származik, a világ 22 országában ismerik termékeit, és az ETP-s fejlesztésekkel tovább erősödött külpiaci pozíciójuk.

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke elmondta, hogy új egészségipari alapanyaggyártó üzemet adtak át Sárszentmihályon júniusban.„A Masterplast részéről az Egészségügyi Támogatási Program segítségével létrehoztuk a saját egészségügyi divíziónkat, ahol egyrészt a non woven (nem szőtt textília) gyártás kiépítésével egy olyan hiánypótló beruházást valósítottunk meg, amely mindeddig sem itthon, sem a környező országokban nem volt elérhető, másrészt az egészségügyi védekezéshez szükséges késztermékeket (pl. védőruhát, orvosi ruhát, köpenyt) is tudunk gyártani és beléptünk a higiéniai termékek piacára is.”

Az 50 új munkahelyet létrehozó – két lépcsős – beruházásuk több mint 11,8 milliárd forintba került, ehhez 9,4 milliárdos állami támogatás társult. Kiemelte, hogy járványidőszakban az új üzem teljes kapacitását képesek lesznek a hazai szükségletek kielégítésére fordítani, ugyanakkor „békeidőben” a termékek 80 százalékát akár a külpiacokon is tudják értékesíteni. Tibor Dávid megjegyezte azt is, hogy az egészségipari textíliagyártó üzem a Masterplast történetének legnagyobb beruházása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS