Tóth Kornél: Sokat kereshetnek a magyar cégek a rugalmassági aggregációval

Tóth Kornél: Sokat kereshetnek a magyar cégek a rugalmassági aggregációval
2023. 10. 10., 19:11

A különböző energiatermelők és -fogyasztók összefogásával a rugalmassági aggregátorok az országok áramellátásának kiegyensúlyozását segítik, ami a megújuló energiaforrások terjedésével világszerte egyre fontosabbá válik. A vállalatok már azzal is plusz bevételre tehetnek szert, ha az átviteli rendszerirányító rendelkezésére állnak, a magyar cégek ráadásul kiemelkedő összegre számíthatnak, még régiós összehasonlításban is – olvasható a Nano Energies elemzésében.

A hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások a villamosenergia-hálózat stabil, zavartalan működését hivatottak segíteni. Ezek a szolgáltatások hozzájárulnak az energiaellátás folyamatosságához, továbbá a fogyasztók kedvező áron juthatnak hozzá az energiához, amikor szükségük van rá.

A rugalmassági aggregátorok képesek irányítottan növelni, vagy csökkenteni az energialeadást vagy -felvételt, a hálózat igényeinek megfelelően. Az energiatermelők és a nagyobb fogyasztók így beléphetnek a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások piacára, ahol többletbevételhez is juthatnak. A teljesítmény változtatása észre sem vehető működés közben, hiszen minden automatikusan, egy okos rendszeren keresztül történik.

A rendszer működésmódja országonként némileg eltér, ezért különbségek lehetnek abban, hogy egy energiatermelő mennyi extra bevételhez juthat a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások által. Az öt országban működő Nano Energies összevetette Magyarország, Csehország, Románia, Szlovákia és Horvátország piaci adatait, amelyekből kiderül, hogy a régióban a magyar csatlakozók magas bevételekre számíthatnak már akkor is, ha csak rendelkezésre állnak a termelés szabályozására.

A fenti adatokból jól látszik, hogy Magyarországon kimagaslóan sokat kereshetnek azok a cégek, amelyek a vállalkozásban alkalmazott eszközeiket rendelkezésre bocsátják a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatásokhoz. Például egy hazai mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosa 2 MW kapacitású kogenerációs egységgel és 2,5 MW-os világítási rendszerrel akár kétszer annyit „kereshet”, mint cseh versenytársai, és kilencszer nagyobb bevételre tehet szert, mint egy hasonló román vállalkozás. A magyar cégek akár egy dízelgenerátorral is magas, éves szinten akár 70.000 euró bevételre számíthatnak, a 2023 első félévi energiapiaci adatokat alapul véve.

„Ahogy Magyarországon egyre nagyobb teret nyernek a megújulók, egyre fontosabbá válnak a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások – magyarázza Tóth Kornél, a Nano Energies magyarországi vezetője. – Az energiarugalmasság kihasználásával folyamatosan összehangolható a fogyasztás és a termelés. Az adataink jól tükrözik, hogy ezzel nem csak az országos energiahálózat jár jól, hanem azok a vállalkozások is, amelyek rendelkezésre bocsátják energiatermelő, vagy -fogyasztó egységeiket a rugalmassági aggregátorok számára. Magyarországon különösen érdemes megfontolni a csatlakozást, hiszen régiós szinten is kiemelkedő bevételre számíthatnak az energiapiacra belépő vállalatok.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS