Tóth Kornél: Sokat kereshetnek a magyar cégek a rugalmassági aggregációval

Tóth Kornél: Sokat kereshetnek a magyar cégek a rugalmassági aggregációval
2023. 10. 10., 19:11

A különböző energiatermelők és -fogyasztók összefogásával a rugalmassági aggregátorok az országok áramellátásának kiegyensúlyozását segítik, ami a megújuló energiaforrások terjedésével világszerte egyre fontosabbá válik. A vállalatok már azzal is plusz bevételre tehetnek szert, ha az átviteli rendszerirányító rendelkezésére állnak, a magyar cégek ráadásul kiemelkedő összegre számíthatnak, még régiós összehasonlításban is – olvasható a Nano Energies elemzésében.

A hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások a villamosenergia-hálózat stabil, zavartalan működését hivatottak segíteni. Ezek a szolgáltatások hozzájárulnak az energiaellátás folyamatosságához, továbbá a fogyasztók kedvező áron juthatnak hozzá az energiához, amikor szükségük van rá.

A rugalmassági aggregátorok képesek irányítottan növelni, vagy csökkenteni az energialeadást vagy -felvételt, a hálózat igényeinek megfelelően. Az energiatermelők és a nagyobb fogyasztók így beléphetnek a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások piacára, ahol többletbevételhez is juthatnak. A teljesítmény változtatása észre sem vehető működés közben, hiszen minden automatikusan, egy okos rendszeren keresztül történik.

A rendszer működésmódja országonként némileg eltér, ezért különbségek lehetnek abban, hogy egy energiatermelő mennyi extra bevételhez juthat a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások által. Az öt országban működő Nano Energies összevetette Magyarország, Csehország, Románia, Szlovákia és Horvátország piaci adatait, amelyekből kiderül, hogy a régióban a magyar csatlakozók magas bevételekre számíthatnak már akkor is, ha csak rendelkezésre állnak a termelés szabályozására.

A fenti adatokból jól látszik, hogy Magyarországon kimagaslóan sokat kereshetnek azok a cégek, amelyek a vállalkozásban alkalmazott eszközeiket rendelkezésre bocsátják a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatásokhoz. Például egy hazai mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosa 2 MW kapacitású kogenerációs egységgel és 2,5 MW-os világítási rendszerrel akár kétszer annyit „kereshet”, mint cseh versenytársai, és kilencszer nagyobb bevételre tehet szert, mint egy hasonló román vállalkozás. A magyar cégek akár egy dízelgenerátorral is magas, éves szinten akár 70.000 euró bevételre számíthatnak, a 2023 első félévi energiapiaci adatokat alapul véve.

„Ahogy Magyarországon egyre nagyobb teret nyernek a megújulók, egyre fontosabbá válnak a hálózati kiegyenlítést célzó szolgáltatások – magyarázza Tóth Kornél, a Nano Energies magyarországi vezetője. – Az energiarugalmasság kihasználásával folyamatosan összehangolható a fogyasztás és a termelés. Az adataink jól tükrözik, hogy ezzel nem csak az országos energiahálózat jár jól, hanem azok a vállalkozások is, amelyek rendelkezésre bocsátják energiatermelő, vagy -fogyasztó egységeiket a rugalmassági aggregátorok számára. Magyarországon különösen érdemes megfontolni a csatlakozást, hiszen régiós szinten is kiemelkedő bevételre számíthatnak az energiapiacra belépő vállalatok.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS