Több forrás, magasabb bérek emelik a képzések színvonalát a Milton Friedman Egyetemen is

2022. 05. 18., 14:49

Az elmúlt években jelentősen, harmincezer fő fölé nőtt az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények hallgatói létszáma. Így időszerű erre a körre is kiterjeszteni a megújult felsőoktatás minőséget javító gyakorlatait, a teljesítményalapú finanszírozási elvet.

A most aláírt, hat évre szóló szerződés kiszámíthatóvá, tervezhetőbbé teszi a több mint ezer hallgatót képző Milton Friedman Egyetem működését és fejlődését – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A sikeres felsőoktatási fokozatváltás nyomán a magyar egyetemek érdemben javították helyezéseiket a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. Mára már tizenegy hazai intézmény tartozik a világ 28 ezer egyeteme közül a legjobb öt százalékba. A korszerű finanszírozási megoldások alkalmazását az egyházi intézmények fenntartóival megkötött korábbi megállapodások eddig nem tették lehetővé. A megújult felsőoktatás minőséget javító gyakorlatait újabb szerződésekkel lehet erre a körre is kiterjeszteni.

Eredményes tárgyalások után idén márciusban tizenegy katolikus és négy református egyetem fenntartójával született megállapodás, ez a kör bővül legújabban a Milton Friedman Egyetemet működtető Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel. Az intézmény támogatása több mint kétszeresére nő, a tágasabb gazdálkodási mozgástér fejében mérhető vállalásokat tesz oktatási és kutatási célok elérésére.

A működési környezet megújítása mellett a kormány az egyházi intézmények oktatói, kutatói és dolgozói számára is biztosítja az állami és alapítványi körben tavaly ősszel és idén év elején végrehajtott kétszer tizenöt százalékos béremelés fedezetét. (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-27 11:27:00
Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS