Több forrás, magasabb bérek emelik a képzések színvonalát a Milton Friedman Egyetemen is

2022. 05. 18., 14:49

Az elmúlt években jelentősen, harmincezer fő fölé nőtt az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények hallgatói létszáma. Így időszerű erre a körre is kiterjeszteni a megújult felsőoktatás minőséget javító gyakorlatait, a teljesítményalapú finanszírozási elvet.

A most aláírt, hat évre szóló szerződés kiszámíthatóvá, tervezhetőbbé teszi a több mint ezer hallgatót képző Milton Friedman Egyetem működését és fejlődését – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A sikeres felsőoktatási fokozatváltás nyomán a magyar egyetemek érdemben javították helyezéseiket a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. Mára már tizenegy hazai intézmény tartozik a világ 28 ezer egyeteme közül a legjobb öt százalékba. A korszerű finanszírozási megoldások alkalmazását az egyházi intézmények fenntartóival megkötött korábbi megállapodások eddig nem tették lehetővé. A megújult felsőoktatás minőséget javító gyakorlatait újabb szerződésekkel lehet erre a körre is kiterjeszteni.

Eredményes tárgyalások után idén márciusban tizenegy katolikus és négy református egyetem fenntartójával született megállapodás, ez a kör bővül legújabban a Milton Friedman Egyetemet működtető Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel. Az intézmény támogatása több mint kétszeresére nő, a tágasabb gazdálkodási mozgástér fejében mérhető vállalásokat tesz oktatási és kutatási célok elérésére.

A működési környezet megújítása mellett a kormány az egyházi intézmények oktatói, kutatói és dolgozói számára is biztosítja az állami és alapítványi körben tavaly ősszel és idén év elején végrehajtott kétszer tizenöt százalékos béremelés fedezetét. (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS