Több forrás, magasabb bérek emelik a képzések színvonalát a Milton Friedman Egyetemen is

2022. 05. 18., 14:49

Az elmúlt években jelentősen, harmincezer fő fölé nőtt az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények hallgatói létszáma. Így időszerű erre a körre is kiterjeszteni a megújult felsőoktatás minőséget javító gyakorlatait, a teljesítményalapú finanszírozási elvet.

A most aláírt, hat évre szóló szerződés kiszámíthatóvá, tervezhetőbbé teszi a több mint ezer hallgatót képző Milton Friedman Egyetem működését és fejlődését – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A sikeres felsőoktatási fokozatváltás nyomán a magyar egyetemek érdemben javították helyezéseiket a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. Mára már tizenegy hazai intézmény tartozik a világ 28 ezer egyeteme közül a legjobb öt százalékba. A korszerű finanszírozási megoldások alkalmazását az egyházi intézmények fenntartóival megkötött korábbi megállapodások eddig nem tették lehetővé. A megújult felsőoktatás minőséget javító gyakorlatait újabb szerződésekkel lehet erre a körre is kiterjeszteni.

Eredményes tárgyalások után idén márciusban tizenegy katolikus és négy református egyetem fenntartójával született megállapodás, ez a kör bővül legújabban a Milton Friedman Egyetemet működtető Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel. Az intézmény támogatása több mint kétszeresére nő, a tágasabb gazdálkodási mozgástér fejében mérhető vállalásokat tesz oktatási és kutatási célok elérésére.

A működési környezet megújítása mellett a kormány az egyházi intézmények oktatói, kutatói és dolgozói számára is biztosítja az állami és alapítványi körben tavaly ősszel és idén év elején végrehajtott kétszer tizenöt százalékos béremelés fedezetét. (ITM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.