Stratégiai megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Rába-csoport

Stratégiai megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Rába-csoport
2022. 02. 10., 09:03

A járműipari szektor szakember-utánpótlásának elősegítésére, közös kutatás-fejlesztési program kialakítására, valamint innovációs és oktatási tevékenységük közös támogatására írt alá stratégiai keretmegállapodást a Rába-csoport és a győri Széchenyi István Egyetem a vállalat központjában található Technológiai Centrumban. A duális képzés megteremtésén és a tudományos kutatásokon túl kölcsönösen támogatják egymást az egyetemi és üzleti élet egyéb területein is.

A Rába stratégiájának meghatározó eleme a kutatás-fejlesztési tevékenység, a Széchenyi István Egyetem pedig az elmúlt időszakban jelentős ipari kapcsolatokat épített ki, amelyek középpontjában a hallgatók szakmai gyakorlata, a gyakorlatorientált képzés és a vállalatokkal közös kutatások állnak, még értékesebbé téve az intézményben szerzett diplomát. Ezek jelentik az alapját annak a stratégiai keretmegállapodásnak, amelyet a két fél képviselői írtak alá hétfőn.

Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta: rendkívül fontos lépcsőfoknak tartják a Széchenyi István Egyetemmel így megerősödő partnerséget.

„A mai korban mindenki nagy kihívásokkal néz szembe. A Rába olyan területen tevékenykedik, ahol e változások olyan mértékben felgyorsultak – elég, ha például az elektromobilitást említem –, amire az elmúlt száz évben nem volt példa. Ezekhez alkalmazkodni kell, nemcsak a géppark, a technológia és infrastruktúra, hanem a szakmai tudásbázis fejlesztésével is”– hangsúlyozta.

Az elnök-vezérigazgató hozzáfűzte: az egyetemmel együtt új szakember-generáció nevelése a cél, ami mindkét félnek előnyökkel jár. „Az egyetem közelebb tud kerülni a felmerülő szakmai kérdések gyakorlati oldalához, a Rába pedig további kiváló szakembereket tud alkalmazni” – szögezte le.

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke úgy fogalmazott: egy nagy múltú vállalat és egy még mindig fiatal, de dinamikusan fejlődő egyetem megerősíti, hogy értékeiket közösen hasznosítják. Ehhez jó alapot szolgáltat, hogy mindkét fél számára a nemzetközi versenyben való helytállás a cél.

„Együttműködünk a mérnökképzés fejlesztésében, a duális, gyakorlatorientált képzés feltételeinek megteremtésében. Közösen dolgozunk kutatási-fejlesztési programok megvalósításán, erősítjük a kutatás alapú innovációkat. A közös munkához biztos hátteret nyújt, hogy fenntartó alapítványunk, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány a Rába Csoport tulajdonosi körében is jelen van” – részletezte.

Dr. Filep Bálint kifejtette, hogy a mostani megállapodás szerves folytatása a vállalat és az egyetem sok évtizedes kapcsolatának. „A Rába a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola megalapításától nagy szerepet játszott az oktatói kar kialakításában, az akkor még Budapesten működő intézmény támogatásában. Sok nagy tapasztalatú vagongyári mérnök vállalta éveken keresztül, hogy naponta ingázik Győr és a főváros között. Közülük sokan az új győri intézmény meghatározó, tekintélyes, megbecsült oktatójaként járultak hozzá a Széchenyi István Egyetem megteremtéséhez” – mondta, külön is kiemelve Vermes Ágoston professzor, a Vasútgépész Tanszék megalapítója, Kardos Károly, a Közlekedés-gépész Intézet igazgatója, az egyetemi beruházásokat irányító rektorhelyettes és Gócsa Károly intézetigazgató tevékenységét.

„Mindannyian arra törekszünk, hogy stratégiai együttműködésünkből a lehető legtöbbet hozzuk ki, mindkét fél megelégedésére, bővítve hallgatóink lehetőségeit, kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységeinket, a térség és az ország versenyképességének növelése érdekében” – összegezte az egyetem elnöke.

A felvételen dr. Baranyi Péter Zoltán, a Széchenyi István Egyetem rektora, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója az ünnepélyes aláírást követően.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS