Stratégiai megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Rába-csoport

Stratégiai megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Rába-csoport
2022. 02. 10., 09:03

A járműipari szektor szakember-utánpótlásának elősegítésére, közös kutatás-fejlesztési program kialakítására, valamint innovációs és oktatási tevékenységük közös támogatására írt alá stratégiai keretmegállapodást a Rába-csoport és a győri Széchenyi István Egyetem a vállalat központjában található Technológiai Centrumban. A duális képzés megteremtésén és a tudományos kutatásokon túl kölcsönösen támogatják egymást az egyetemi és üzleti élet egyéb területein is.

A Rába stratégiájának meghatározó eleme a kutatás-fejlesztési tevékenység, a Széchenyi István Egyetem pedig az elmúlt időszakban jelentős ipari kapcsolatokat épített ki, amelyek középpontjában a hallgatók szakmai gyakorlata, a gyakorlatorientált képzés és a vállalatokkal közös kutatások állnak, még értékesebbé téve az intézményben szerzett diplomát. Ezek jelentik az alapját annak a stratégiai keretmegállapodásnak, amelyet a két fél képviselői írtak alá hétfőn.

Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta: rendkívül fontos lépcsőfoknak tartják a Széchenyi István Egyetemmel így megerősödő partnerséget.

„A mai korban mindenki nagy kihívásokkal néz szembe. A Rába olyan területen tevékenykedik, ahol e változások olyan mértékben felgyorsultak – elég, ha például az elektromobilitást említem –, amire az elmúlt száz évben nem volt példa. Ezekhez alkalmazkodni kell, nemcsak a géppark, a technológia és infrastruktúra, hanem a szakmai tudásbázis fejlesztésével is”– hangsúlyozta.

Az elnök-vezérigazgató hozzáfűzte: az egyetemmel együtt új szakember-generáció nevelése a cél, ami mindkét félnek előnyökkel jár. „Az egyetem közelebb tud kerülni a felmerülő szakmai kérdések gyakorlati oldalához, a Rába pedig további kiváló szakembereket tud alkalmazni” – szögezte le.

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke úgy fogalmazott: egy nagy múltú vállalat és egy még mindig fiatal, de dinamikusan fejlődő egyetem megerősíti, hogy értékeiket közösen hasznosítják. Ehhez jó alapot szolgáltat, hogy mindkét fél számára a nemzetközi versenyben való helytállás a cél.

„Együttműködünk a mérnökképzés fejlesztésében, a duális, gyakorlatorientált képzés feltételeinek megteremtésében. Közösen dolgozunk kutatási-fejlesztési programok megvalósításán, erősítjük a kutatás alapú innovációkat. A közös munkához biztos hátteret nyújt, hogy fenntartó alapítványunk, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány a Rába Csoport tulajdonosi körében is jelen van” – részletezte.

Dr. Filep Bálint kifejtette, hogy a mostani megállapodás szerves folytatása a vállalat és az egyetem sok évtizedes kapcsolatának. „A Rába a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola megalapításától nagy szerepet játszott az oktatói kar kialakításában, az akkor még Budapesten működő intézmény támogatásában. Sok nagy tapasztalatú vagongyári mérnök vállalta éveken keresztül, hogy naponta ingázik Győr és a főváros között. Közülük sokan az új győri intézmény meghatározó, tekintélyes, megbecsült oktatójaként járultak hozzá a Széchenyi István Egyetem megteremtéséhez” – mondta, külön is kiemelve Vermes Ágoston professzor, a Vasútgépész Tanszék megalapítója, Kardos Károly, a Közlekedés-gépész Intézet igazgatója, az egyetemi beruházásokat irányító rektorhelyettes és Gócsa Károly intézetigazgató tevékenységét.

„Mindannyian arra törekszünk, hogy stratégiai együttműködésünkből a lehető legtöbbet hozzuk ki, mindkét fél megelégedésére, bővítve hallgatóink lehetőségeit, kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységeinket, a térség és az ország versenyképességének növelése érdekében” – összegezte az egyetem elnöke.

A felvételen dr. Baranyi Péter Zoltán, a Széchenyi István Egyetem rektora, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és Hetzmann Béla, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója az ünnepélyes aláírást követően.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS