Rekordszámú kiállító a Széchenyi Egyetem innovációs seregszemléjén

Rekordszámú kiállító a Széchenyi Egyetem innovációs seregszemléjén
2022. 04. 14., 20:32

Rekordszámú kiállító részvételével rendezték meg a régió legnagyobb innovációs seregszemléjét a győri Széchenyi István Egyetemen. A XII. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásáron az egyetem és az ipari szereplők hatékony együttműködése és a jövő technológiai fejlesztései mellett fókuszba került a hallgatók gyakorlatorientált képzése, valamint az innovatív megoldásokat alkalmazó, újító szakemberek kinevelése is.

54 kiállító vett részt a Széchenyi Egyetem által megszervezett XII. Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Kiállítás és Találmányi Vásáron, amely az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont szakmai programjának keretében valósult meg. Az érdeklődők megismerkedhettek az egyetemi fejlesztésekkel, a spinoff cégekkel és a hallgatói csapatokkal, találkozhattak a régió számos gazdasági szereplőjével. A rendezvényen olyan innovatív eljárásokat láthattak a látogatók, amelyek eddig nem voltak elérhetők a nagyközönség számára.

„Az egyetem lelke a hallgató, ezért a mi feladatunk az, hogy a munkaerőpiacra olyan fiatalokat bocsássunk ki, akik a globális értékláncok által teremtett versenyben is megállják a helyüket. Arra törekszünk, hogy a hallgatóink ne csak a legmodernebb tudással legyenek felvértezve, de szeressék is az intézményt, jól érezzék magukat egyetemi éveik alatt, később pedig alumnihálózatunkon keresztül egy életen át kapcsolódjanak hozzánk” – fogalmazott az esemény megnyitóján dr. Lukács Eszter, a Széchenyi-egyetem nemzetközi rektorhelyettese.

Dr. Dőry Tibor tanszékvezető egyetemi docens kifejtette: ahogy maga az innovációs kiállítás, úgy az intenzív fejlesztői tevékenység eredményeként az intézmény innovációs tevékenysége is hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt tizenkét évben.

„A kiállítás teret ad azon tehetséges hallgatók és kutatók cégeinek, spinoff vállalkozásainak bemutatkozására is, akik valamilyen innovatív megoldásra alapozzák üzleti tevékenységeiket. Büszkék vagyunk arra, hogy egyetemünk tizenkét olyan vállalkozásban vesz részt, amit vagy közvetlenül a mi kutatóink alapítottak, vagy pedig vállalkozásokkal közösen hoztunk létre” – hangsúlyozta.

A kiállítás szakmai programjában a Széchenyi István Egyetem stratégiai fejlesztési projektjei is terítékre kerültek. Vági Kornél, az egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának központvezetője az épülő győri Tudományos és Innovációs Parkot mutatta be, amely többek között támogató laborkörnyezetet biztosít az intézmény és a vállalkozások számára, emellett pedig a startup és spinoff vállalkozások fejlődését korszerű inkubációs környezettel segíti. Dr. Szauter Ferenc, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának (JKK) központvezetője előadásából kiderült, hogy az intézmény olyan innovatív területeken játszik meghatározó szerepet, mint az autonóm járművek és közlekedési rendszerek vagy az elektromobilitás.

Drotár István, az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának központvezetője úgy fogalmazott: „Igyekszünk az egyetemi kiválósági területeken megszülető technológiai tudásnak egy ipari-vállalati lábat nyújtani. Olyan pilotprogramokat indítunk, amelyek új termékeket, újszerű szolgáltatásokat eredményeznek.”

Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés követte az ipari szereplők és az egyetem együttműködéséről, a közös fejlesztésekről. Az egyetem által alapított Uni-Inno Kft. célja az egyetemi szellemi alkotások létrejöttének támogatása, a fejlesztési eredmények hasznosításának elősegítése. Vezetője, Dósa Gábor az innovációs ökoszisztéma kiépítésével kapcsolatban hangsúlyozta, a kapcsolatok kiépítésének alapja a kommunikáció.

„Elkezdtünk beszélgetni, megismerni egymást, feltérképezni a kutatóink eredményeit, lehetőségeiket és elsősorban az igényeiket. Ezt tettük a vállalkozásokkal is, és ezért tudjuk a szolgáltatásainkat a valós elvárásokhoz igazítani, gyömölcsöző együttműködéseket kialakítani” – világított rá az ügyvezető.

Erre a kapcsolatra kitűnő példa a dróntechnológiával foglalkozó ABZ Innovation Kft., amelyet a Széchenyi István Egyetem az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest Group Kft.-vel közösen hozott létre.

„Az innováció nem kötelező, de elengedhetetlen” – fogalmazott Szekeres István, az MIB Invest Group Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: vállalatcsoportjuk – ahogy a Széchenyi-egyetem is – elkötelezett az innováció iránt. A közös vállalkozással kapcsolatban kiemelte, a drónfejlesztés korunk egyik nagyon fontos iparága a gazdaságos, környezetkímélő, fenntartható fejlesztés égisze alatt.

A vásár standjain a térség legjelentősebb gazdasági szereplői – mint például az Audi Hungaria Zrt. – mellett bemutatkoztak az egyetemi innováció eredményeként létrejött cégek, startupok is. A már említett ABZ Innovation Kft. mellett jelen volt többek között a speciális motort fejlesztő ADT Kft., a jelentős költségmegtakarítást kínáló multifunkciós talajmechanikai vizsgálóberendezést készítő Alternatura Kft., a kommunikációs hálózatokban interferenciamentes közeg biztosítását szolgáló Annist Technologies Kft., a cégek logisztikai rendszerének hatékony szervezését segítő CoReLog Kft., az egyedi informatikai megoldásokat kínáló Smart Project Consulting vagy épp azelektromos motorok meghajtásához, méréséhez és elemzéséhez megoldásokat fejlesztő Quatic Technologies Kft. is.

A vásár díjkiosztóján a szakmai zsűri által kiválasztott leginnovatívabb cég, a Smart Project Consulting nyerte el kiállítás szakmai díját, míg a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. a fenntarthatóság, zöldinnováció szempontjából kiemelt termék, szolgáltatás bemutatója különdíjat kapta.

A képen a Smart Project Consulting standja.

(Fotó: Horváth Márton)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 10:10:00
A műszaki alkatrészekben található fém- és aranytartalom visszanyerése fontos feladata (lenne) az elektronikai hulladékkezelőknek világszerte, ugyanakkor az eljárás - például az arany esetében - nagyon környezetkárosító anyagokat igényel. Vagy legalábbis igényelt eddig. Kiderült, hogy egy élelmiszeripari melléktermék is alkalmas rá.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS