Parragh László: folyamatosan kapcsolatban vagyunk a vállalatokkal

2021. 03. 12., 16:00

Együttműködés kell a gazdaság védelméhez, ezért a kormány folyamatosan egyeztet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával: a szakmai testület minden lehetőségről tájékoztatja a vállalkozókat, legyen szó akár a bértámogatásokról, akár az újraindítási gyorskölcsönről, a kormánnyal pedig ismerteti azokat a javaslatokat, amelyekkel még vállalkozóbarátabbá lehetne tenni a támogatási rendszert.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese és György László, a tárca gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével találkozott és soron kívül egyeztetett az aktuális helyzetről.

„A járvány egy minden eddiginél veszélyesebb szakaszhoz érkezett. Az első az élet és az egészség védelme, ezért most zárnunk kellett. Az oltóanyag azonban folyamatosan érkezik az országba, így ha mindenki betartja a szabályokat és minél többen beoltatják magukat, újra nyithatunk. Most viszont türelemre és fegyelmezettségre van szükség” – jelentette ki Schanda Tamás, hozzátéve, hogy a vírus elleni védekezéssel párhuzamosan a nehéz helyzetbe került cégeket is támogatja a kormány. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese azután beszélt erről, hogy a tárca államtitkárával, György Lászlóval, és Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével egyeztetett. Schanda Tamás kifejtette: a munkahelyek megvédése és a gazdaság megerősítése is csak közösen sikerülhet, ezért a kamarával továbbra is szorosan együttműködik a kormány.

„Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a vállalatokkal, és felhívjuk a figyelmüket a támogatási lehetőségekre, legyen szó akár bértámogatásokról, akár az újraindítási gyorskölcsönről. Aki igényli, annak segítséget nyújtunk a szükséges dokumentumok összeállításához, kitöltéséhez is” – fejtette ki Parragh László. Az országos szakmai testület elnöke hozzátette: arról is folyamatosan gyűjtik az információkat, hogy az intézkedések, illetve azok igénylése hogyan lehetne még vállalkozóbarátabb, és ezeket a javaslatokat rendszeresen ismertetik is a kormányzattal. Parragh László felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy a vírus most a 25-64 év közötti, munkaképes korosztályra is veszélyesebb, ami a gazdaság számára is kockázatot jelent.

György László az egyeztetést követően kifejtette: „embert próbáló egy éven vagyunk túl, amely során a vállalkozók vállalták és ebben a pillanatban is vállalják a gazdasági nehézségeket életünk megóvásáért cserében. Ez példaértékű. Azért dolgozunk, hogy javaslataikat meghallgatva olyan támogatást nyújtsunk, amely hozzájárul megmaradásukhoz, hiszen túlélésük a gazdaság újraindításának feltétele. Fent kell tartanunk a foglalkoztatást, mert ha munka van, minden van.” Ezután hozzátette, hogy ennek érdekében több mint 6260 milliárd forintot tesznek ki a hitelmoratóriumon, adó- és járulékkedvezményeken keresztül a gazdaságban maradt, illetve támogatási programokon, kedvezményes hitel- tőke- és garanciaprogramokon keresztül a gazdaságba juttatott források. Az idei évben ez az összeg várhatóan további 1007 milliárd forinttal növekedhet. (ITM)

A képen (balról jobbra): György László, Parragh László, Schanda Tamás
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS