Orvosi eszközöket gyártó üzem épült Mátészalkán

Orvosi eszközöket gyártó üzem épült Mátészalkán
2022. 07. 14., 18:53

A háborús válság miatt egész Európa súlyos nehézségekkel néz szembe, azonban a gazdaságpolitika alapjaival, a családok támogatásával, a munkahelyek védelmével és beruházások ösztönzésével nem szakítunk – mondta Varga Mihály az EU-Fire Kft. új üzemének átadásán.

Rendkívüli időket élünk, az eredmények megőrzéséhez a magyar érdekek előtérbe helyezésére, erős hazai alapokra, az önellátás erősítésére is szükség van. A kormány az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretében jelentős támogatással járult hozzá a cég 8 milliárd forintos beruházásához – mondta Varga Mihály.

Energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy a következő hónapokban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban – jelentette ki a tárcavezető. Mint közölte: a megemelkedett energiaárak és az infláció veszélyezteti az európai gazdaságok rendes működését, az energiatározók feltöltése ezért kulcskérdés lesz a következő hónapokban. Varga Mihály kiemelte: a magyar energiatározók feltöltöttsége jelenleg 44 százalékos, ez az éves szükséglet negyedét biztosítja, és a kormány már megtette a lépéseket a további beszerzések érdekében is. Magyarország energiaellátásához a költségvetés maradéktalanul biztosítja a forrásokat, a magyar energiatározók feltöltésének nincs költségvetési akadálya.

Varga Mihály az egészségipari fejlesztés átadásán leszögezte: a reálgazdaság folyamatai és tényei az irányadók, amikor egy gazdaság teljesítményéről beszélünk, ebben pedig kiemelt helyük van a versenyképességet emelő és a hazai ellátás biztonságát növelő beruházásoknak. Az EU-Fire új gyártósorai lehetővé teszik a speciális orvosi eszközök egyedi és sorozatgyártását is, így a jövőben nagy mennyiségben állíthatnak elő például fém műtéti segédeszközöket, fecskendőket és védőeszközöket is – fejtette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a termelés automatizált és részben robotizált üzemekben folyik majd. A gyártókapacitás egy esetleges válsághelyzetben rövid idő alatt átállítható a magyarországi ellátás szempontjából kritikus alkatrészek és eszközök gyártására.

Varga Mihály rámutatott: az Egészségipari Támogatási Program 83 különböző fejlesztés végrehajtását teszi lehetővé országszerte 68 helyszínen, a beruházások összértéke eléri a 86 milliárd forintot, a kormányzati támogatás mértéke 66 milliárd forint. A fejlesztések összességében 5700 munkahely létrejöttéhez, illetve megőrzéséhez járulnak hozzá. (PM)

(Fotó: Pénzügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS