Négyszeresére emelkedett a fenntartható beruházások értéke

2022. 04. 23., 14:58

Fenntartható vállalattá válni ma már nem a jövő elvárása, hanem a jelen társadalmi igénye. Ezt a cégek is felismerték, a tényleges elköteleződés ugyanakkor nem a szavakban, hanem a tettekben mutatkozik meg. A 2021 óta karbonsemleges K&H Csoport évről évre csökkenti saját működése környezetterhelését, érzékenyíti dolgozóit és ügyfeleit, illetve hitelezési politikáját is a fenntarthatóság jegyében alakítja. Ennek eredményeképp a K&H által támogatott fenntarthatósági beruházások értéke megnégyszereződött tavaly, a megújuló energiatermelés finanszírozása pedig elérte a 120 milliárd forintot.

A fenntarthatósági irányelvek kidolgozása és kommunikációja egyre nagyobb szerepet kap a vállalatok életében, de ezzel kapcsolatos stratégiát a hazai cégek mindössze 1%-a fogalmaz meg részletesen. „A hiteles és hatékony fenntarthatósági elköteleződéshez hosszútávú gondolkodás, kidolgozott stratégia és konkrét lépések szükségesek” – mondta Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója. „Vezető piaci szereplőként ügyfeleink pénzügyi igényeinek kielégítésén túl a minket körülvevő világ megóvására is nagy hangsúlyt helyezünk. A fenntarthatóságra törekvés már nem jövő, hanem a jelen elvárása, hiszen most kell felelősen cselekednünk ahhoz, hogy az utánunk következő generációk is élhető környezetben nőhessenek fel. Azt pedig, hogy jó irányba haladunk-e, végső soron a mérhető eredmények mutatják meg.”

Minimalizált környezetterhelés

A K&H a 2015-ös bázisévéhez viszonyítva 2021-ben már 72 százalékkal csökkentette az egy főre jutó széndioxid-kibocsátását, 61 százalékkal kevesebb papírt használt, vízfogyasztása 65 százalékkal, összes energiafelhasználása pedig 21 százalékkal mérséklődött. Emellett széndioxid-semlegesítő projektek támogatásával ellensúlyozta a még fennmaradó károsanyag-kibocsátást, így 2021-ben elérte a karbonsemleges működést. A KBC Csoport fenntartható erdősítési programot finanszíroz Uruguayban, fejleszti a vízellátást és korszerűsíti a konyhai berendezéseket Afrikában, illetve hozzájárult 150 ezer hektárnyi amazóniai esőerdő illegális kiírtásának megakadályozásához is Brazíliában.

A környezettudatos hozzáállás elterjedésének érdekében a K&H dolgozóit és üzleti partnereit is érzékenyíti, valamint befektetési lehetőségeiket és hitelezési politikájukat is ennek megfelelően alakította ki. Ez a tevékenység jóval túlmutat a cégcsoport alapműködésén, de a társadalom és a környezet számára sokszorosan gyümölcsöző lehet. Tavaly a bank által támogatott fenntarthatósági beruházások értéke megnégyszereződött, a megújuló energiatermelés finanszírozása pedig elérte a 120 milliárd forintot.

Digitálisan is a fenntarthatóságért

A fenntartható fejlődés az innovatív technológiák alkalmazását is magában foglalja. A pandémia két éve még jobban felerősítette ezt az irányt, a fogyasztók pedig nyitottak a fejlesztésekre, amelyek a kényelem mellett még időt és energiát is spórol nekik. A K&H ügyfeleinek 85 százaléka digitálisan aktív, tavaly 480 ezren használják a K&H mobilbankot 320 ezren pedig digitalizált bankkártyával is rendelkeznek. Az érintésmentes fizetés is egyre népszerűbb: 2021-ben havonta már több mint 1,6 millióan vásároltak így, amelyből 15 százalék okosórás fizetés volt.

A K&H Csoport 2021-es fenntarthatósági jelentése itt tekinthető meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS