Nagy a távolság az infláció és a kkv-k pénzügyi várakozásai között

2023. 06. 14., 15:51

Az előző negyedévi kismértékű javulást követően a vállalkozások ismét kisebb árbevétel- és nyereségnövekedésre számítanak: átlagosan 8 százalékos bevétel- és 3,3 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek a következő egy évben. Így az infláció kitermelése továbbra is nehézséget okozhat – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi, 2023. első negyedévi eredményéből. A szolidabb pénzügyi várakozások miatt a beruházási szándék is csökkent. 10-ből 6 cég tervez fejlesztést, ezen belül is elsősorban informatikai és gépvásárlások várhatók a következő 12 hónapban.

Továbbra is nagy a különbség az infláció mértéke és a kkv-k tervezett pénzügyi eredménye között a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi adatai szerint.

„Az előző negyedévi enyhe javulást követően ismét visszafogottabb árbevétel- és nyereségnövekedésre számítanak a cégek. Átlagosan 8 százalékos árbevétel- és 3,3 százalékos profitbővülést valószínűsítenek a következő egy évben, szemben az előző negyedévi 8,6 és 4,4 százalékkal. A cégek tehát továbbra sem várnak erős pénzügyi eredményeket, amit tovább tetéz, hogy a várt növekedés jóval a több hónapja extrém magas, 20 százalék körüli infláció alatt van. A jelenlegi gazdasági környezetben ezért még inkább fontos, hogy a cégvezetők felülvizsgálják az üzleti modelljüket és tudatosan tervezzék költségeiket és várható bevételeiket” – hívta fel a figyelmet Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője.

Árbevételben a mikrocégek, profitban a középvállalkozások optimistábbak

Cégmérettől függetlenül hasonló árbevétel-növekedésre számítanak a vállalkozások. Jelenleg a mikrocégek a legbizakodóbbak, ugyanis egyedül az ő várakozásaik nőttek, 7,8-ról 8,4 százalékra. A középvállalkozások 11,8 százalék helyett most már csak 8, míg a kisvállalkozások 8,9 helyett 7,6 százalékos növekedésben bíznak az előttünk álló egy évben.

A profit várt növekedése viszont a cégmérettel együtt növekszik: a következő egy évben a mikrocégek 2,8, a kisvállalkozások 3,8, míg a középvállalkozások 4,4 százalékkal nagyobb nyereséget valószínűsítenek.

Kevesebb pénz, kevesebb beruházás

A visszafogottabb pénzügyi várakozásokkal a beruházási szándék is mérséklődött. 66 százalékról 62-re csökkent a fejlesztésre készülő cégek aránya, és minden beruházási célnál visszaesés látható. „Jelenleg főként informatikai (30 százalék) és gépberuházásokra (26 százalék) készülnek a kkv-k. A céges autóflotta korszerűsítését mindössze a vállalkozások 16 százaléka tervezi, ami 2017 óta a legalacsonyabb arány. Ugyan az ingatlanberuházás sosem tartozott az élmezőnybe, az előző negyedévi 12 helyett most már csak a cégek 6 százaléka számol vele. Az ingatlanpiacon tehát jelenleg nem csak a lakosság, de a vállalkozások is kivárnak” – részletezte az eredményeket a szakértő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 09:40:00
2024 első negyedévében 2500 darab új internetes elfogadóhely jött létre, az összes átutalásnak pedig a 78,1 százalékát indították internet- vagy mobilbankon keresztül; a kártyás vásárlások száma 11,5, százalékkal nőtt éves összevetésben, a fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 28,5 százalékkal meghaladta az előző negyedévit – tájékoztatott az MNB.
2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS