Megszűnt a trükközés, megkapják a dolgozók a minimálbéremelést

Megszűnt a trükközés, megkapják a dolgozók a minimálbéremelést
2022. 06. 14., 12:33

A munkáltatók túlnyomó többsége a szabályoknak megfelelően fizette ki a januártól mintegy ötödével megemelt minimálbért és garantált bérminimumot. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a kötelező legkisebb béreknél is fokozottan ellenőrzi az előírások betartását – hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Technológiai és Ipari minisztérium.

Míg 2010 első három hónapjában még közel hatszáz esetben akadt ezzel gond, az idei első negyedévben mindössze 16 alkalommal. A trükközés tehát lényegében megszűnt, a minimálbérért dolgozók rendben megkapják a 2010-es átlagbérnél magasabb járandóságukat.

A januártól nagymértékben megemelt minimálbér és garantált bérminimum kifizetése kötelező, ennél kevesebbért teljes munkaidőben senki nem foglalkoztatható. A munkabérrel kapcsolatos jogsértésekkel érintett munkavállalói létszám 2018-hoz képest a hatodára, tavaly óta a felére csökkent. A tíz évvel korábbi adatokhoz viszonyítva e mutató több nagyságrenddel esett vissza. A minimálbéren foglalkoztatottak keresete tehát valóban eléri a 2022-től 200 ezer forintos szintet.

A munkaadók tehernövekedését jelentős adócsökkentések ellentételezik a hazai vállalkozások számára. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság a munkabért nem vagy nem időben fizető munkáltató részére minden esetben lehetőséget biztosít arra, hogy az eljárás során kitűzött határidőn belül pótolja az elmaradt bérfizetést. Ha így tesz, mentesül az egyébként kötelező munkaügyi bírság alól. A hatósági eljárás ezzel alapvető célját, a dolgozók kenyérkeresetének biztosítását, a jogszerű javadalmazás garantálását éri el ahelyett, hogy a munkaadó egy esetleges bírságösszegre költene.

A kötelező legkisebb keresetek a 2010-es szint közel háromszorosára nőttek. A minimálbér már magasabb, mint tizenkét éve az átlagbér volt. A magyar családok életminőségét a bérnövekedéssel párban a több szempontból rekordszintű foglalkoztatás is javítja. A munkaalapú gazdaság kiépítése folytatódik, a kormány kiemelt vállalásai közé tartozik a teljes foglalkoztatás megvédése. (TIM)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS