Lakatosné Lukács Zsuzsanna: Sokakat érdekel a mentorálási szolgáltatásunk

Lakatosné Lukács Zsuzsanna: Sokakat érdekel a mentorálási szolgáltatásunk
2024. 07. 09., 20:10

Az Európai Vállalkozásfejlesztési Díj nemzeti fordulójának elismeréseit Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter adta át a napokban. A vállalkozói ismeretek kategóriában a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány vállalkozói mentorprogramja bizonyult a legjobbnak.

Az Európai Vállalkozásfejlesztési Díjat (European Enterprise Promotion Awards, EEPA) az Európai Bizottság alapította 2006-ban abból a célból, hogy széles körben ismertté válhassanak a példaértékű vállalkozásfejlesztési kezdeményezések. A nemzeti fordulót követően novemberben, az EU magyar elnökség programjának részeként adják át az európai szintű elismeréseket.

A nemzeti fordulóban nyertes SEED Alapítványt 1990-ben hozta létre több kormányzati szerv, vállalkozói érdekképviselet (köztük a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége), valamint bank és oktatási intézmény, hogy a hazai kisvállalkozások fejlesztéséhez módszertani hátteret és konkrét támogatást nyújtson.

„A díj jelentős elismerése a munkánknak, a több mint 10 éve még pilot-kezdeményezésként elindított vállalkozói mentorprogramnak – mondta Lakatosné Lukács Zsuzsanna, az alapítvány ügyvezető igazgatója. – Sokan keresnek bennünket kifejezetten a mentorálási szolgáltatás iránt érdeklődve, amely jelenleg is elérhető a palettánkon, de azt is elárulhatom, hogy a jövőben egy nagyobb ívű mentorprogramot is indítunk.”

Miközben az uniós pályázatnak egyébként is az volt a feltétele, hogy a tudás megosztható legyen, egy másik nemzetközi projekt is elindult női vállalkozók számára, amellyel a SEED Alapítvány adja át a tapasztalatait több EU-s ország női vállalkozókat támogató szervezeteinek.

„A mentorálás a vállalkozást és a vállalkozót egyszerre fejleszti, a jellemzően 1 éves aktív folyamatban 3-5 éves célokat tűzünk ki, komplexen megvizsgáljuk a vállalkozás fejlődésének lehetőségeit, ez tisztán támogatói szerep” – magyarázta Lakatosné Lukács Zsuzsanna, hogy miben különbözik a tevékenységük a coachingtól és a tanácsadástól.

Változó vállalkozói attitűdök, új generációk, nők

A SEED Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint az új generációs vállalkozók sokkal tudatosabban dolgoznak, mint a rendszerváltás környékén és azután indulók. Míg korábban jellemzően egy piaci résre vagy meglévő szakmai tudásra építették a vállalkozói tevékenységeket, a mai fiatalok már inkább életmódként tekintenek a feladatokra. A fiatalabb vállalkozói generáció számára a fókuszálás nehezebb, ám ebben egy mentorálási folyamat sokat tud segíteni amellett, hogy a kapcsolatrendszer bővítését is támogatni tudják.

A szakember arról is szólt, hogy a női vállalkozók társadalmi elismertségéért még mindig küzdeni kell, miközben számukra a munka és magánélet egyensúlya kiemelt szempont. „A vállalkozóknak még mindig csupán egyharmada nő, azon dolgozunk, hogy javuljon az arány” – tette hozzá. Lakatosné Lukács Zsuzsanna szerint egy mentorálási folyamat jelentősen tud segíteni az önbizalom és önismeret növelésében, valamint a személyes készségek, a nyitottság és a tudatosság fejlesztésében.

„Az elismerésben osztozunk azzal a mintegy 60 mentorral, akik idejükkel és tudásukkal segítettek. A mentoráltak nyitottak voltak a mentorok tapasztalataira, aktívan dolgoztak azon, hogy minél több tudást építsenek be saját vállalkozásukba” – hangsúlyozta Lakatosné Lukács Zsuzsanna, egyúttal kiemelte, hogy már eddig is több mint 220 sikeres mentorálási folyamatot támogattak.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS