Közúti szakemberképzést indít a Széchenyi István Egyetem

2022. 04. 07., 19:06

Együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A partnerség elsődleges célja elősegíteni az egyetemi-vállalati együttműködésben megvalósuló kutatás-fejlesztési projektek meghatározását és kidolgozását, valamint különböző oktatási és képzési együttműködések kialakítását, továbbfejlesztését.

„Nagyon fontos számukra a szakmai utánpótlás, jól képzett mérnökökre, jogászokra, közgazdászokra, informatikusokra van szükségünk. Az oktatási együttműködés mellett azonban közös projektek, pályázatok megvalósítását is tervezzük, de egymás erőforrásait is kölcsönösen ki tudjuk használni, elsősorban a labortevékenységek tekintetében” – osztotta meg az együttműködés részleteit Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Borsos Attila, az egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának tudományos dékánhelyettese emlékeztetett, hogy az oktatás terén több évtizedes a két fél együttműködése.

„Hallgatóink körében rendkívül népszerű foglalkoztató a Magyar Közút Zrt., ezért többen már szakmai gyakorlatukat is ott töltik, később pedig a munkatársak sorába kerülnek” – mondta, majd hozzátette: közülük sokan újra visszatérnek az egyetemre, mesterképzésre.

A meglévő együttműködések között említette az ösztöndíjprogramot és a duális képzést. Kiemelte, hogy a már működő útügyi szakmérnöki képzés mellett szeptembertől közúti szakemberképzést is indítanak. A dékánhelyettes megerősítette, hogy a két fél magasabb szintre emeli együttműködését, és az oktatás mellett a kutatás, a labortevékenységek és közös projektek terén is partnerek lesznek.

Az együttműködési megállapodást a Széchenyi István Egyetem részéről dr. Kovács Zsolt kancellár és dr. Baranyi Péter Zoltán rektor, míg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. részéről Szilvai József Attila vezérigazgató látta el kézjegyével.

(Fotó: Májer Csaba József)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS