Közel hatezer büntetőeljárást indított tavaly a NAV Bűnügyi Főigazgatósága

2019. 01. 15., 17:45

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága és az irányítása alatt álló nyomozó szervek 2018-ban 5956 ismertté vált bűncselekmény kapcsán indítottak büntetőeljárást.

Ezeknek a bűncselekményeknek a 38,33 százaléka a költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmény volt, de jelentős

  • a csődbűncselekmény (10,04 százalék),
  • az iparjogvédelmi jogok megsértése (6,2 százalék),
  • a számvitel rendjének megsértése (7,4 százalék), és
  • az orgazdaság (4,38 százalék) bűncselekmények aránya is.

A vádemelési javaslattal lezárt ügyek aránya 55 százalék.

A bűncselekményekhez kapcsolódó elkövetési érték 76,78 milliárd forint volt, amelyből a költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmények elkövetési értéke 92,77 százalékot (71,24 milliárd forint) tett ki.

A folyamatban lévő büntetőeljárások kapcsán a vagyonbiztosítás összege (lefoglalás, zár alá vétel és önkéntes megtérítés együttesen) 46,94 milliárd forintot tett ki. A 2018. évi elkövetési értékhez viszonyítva ez 61,13 százalékos vagyonbiztosítást jelent.

A NAV nyomozóhatóságának a pénzügyi-, gazdasági bűncselekményeket már az elkövetés kísérleti szakaszában sikerült megszakítani 2018-ban 24 bűncselekmény esetében. Ha ezek a bűncselekmények megvalósultak volna, 308,72 millió forint kárt okoztak volna az állam költségvetésének.

2018-ban 27 esetben bűnszervezetben, 24 esetben bűnszövetségben követték el a feltárt bűncselekményt.

A szervezetten elkövetett bűncselekmények elkövetési értéke 40,29 milliárd forint (az összes elkövetési érték 52,5 százaléka), a vagyonbiztosítás értéke 29,73 milliárd forint (az összes vagyonbiztosítás 63,3 százaléka) volt.

Az elkövetési időszakokat és az elkövetési értékeket figyelembe véve, amennyiben a bűnszervezetek, illetve bűnszövetségek tovább folytatták volna jogellenes tevékenységüket, úgy egy év alatt az 51 esethez kapcsolódóan hozzávetőlegesen 16,33 milliárd forint további kárt okoztak volna a költségvetésnek.

További 11 esetben szervezett jellegű elkövetést állapítottak meg a pénzügyi nyomozók.

A dohánytermékekre elkövetett 582 bűncselekmény kapcsán 28 millió 283 ezer 807 szál dohányterméket foglalt le a NAV 1,37 milliárd forint értékben. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-13 14:10:00
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége – derül ki az Agroinform.hu felméréséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS