Így válhat az Alicantéban nyaralóból villatulajdonos

2019. 05. 14., 10:45

Ha valaki befektetési céllal vásárol spanyol tengerparti ingatlant, akár a hitel törlesztőrészlete is kigazdálkodható a hozamból – mondja az Üzletemnek Rétháti Bernadette és Rétháti László, a Red Royal Properties tulajdonosa.

Hűvös, csepergős napon beszélgetek május elején egy pesti kávézóban Rétháti Bernadette-tel és Rétháti Lászlóval, a Royal Red Properties ingatlanos cég két tulajdonosával, miközben Alicantéban ragyog a nap és 24 fokot mérnek. ( Zárójelben megjegyzem: Barcelonában, ahol Réthátiéknak ugyancsak vannak érdekeltségeik, ha nem is az idő, de a hangulat elég borús lehetett: ugyanis előző nap nem jutott be a Messi vezérelte foci csapat a Bajnokok Ligája döntőjébe…)

Hogy mi köze a fentieknek az ingatlanos bizniszhez? Kérem, ne legyintsenek, mert van köze! Az időjárást, gondolom, nem kell részletezni. Európa Floridájában az év nyolc hónapjában pazar a klíma. Ami pedig a Barcát illeti: a katalánok stadionja sok turistának kihagyhatatlan program. Aztán a turistából és nyaralóból könnyen a környék szerelmese válhat.

Bernadette és László két évtizedesnél is több ingatlanos múlttal azt tapasztalja, hogy Magyarországról is egyre többen érdeklődnek a spanyolországi lakások, apartmanok, sőt, luxusvillák iránt is. Igaz, még nem annyian, mint Nyugat-Európából: az angolok, svájciak, skandinávok ebben megelőznek minket.

A magyar piacot mégis fontosnak tartják. Épp a beszélgetésünk előtt köttetett egy üzlet, s közvetlenül a nyári főszezon előtt ugyancsak mozgalmasak a napok. Sokan már januárban foglalnak, de még most is van miből választani, ha valaki egy hétre, de akár csak néhány napra vagy egy hónapra választja a nyugis lazulást spanyol földön.

Az igényesség, a minőség, a vendég tiszteletben tartása és a full service a Red Royal Properties szolgáltatásainak az alapja. A vendég kiválasztja a számára legalkalmasabb szálláshelyet, s onnantól kezdve nincsen gondja, az ingatlanosok mindenről gondoskodnak. Például arról is, hogy a késő este Alicentéba érkezőt a reptérről az RRP-vel kapcsolatban álló autós cég vigye a szállásra, ahol másnap reggelig kitartó „túlélő csomagot” is bekészítenek neki a hűtőgépbe.

Kezdődhet a pihenés! Minden tolakodás nélkül kínálnak számtalan programot a környéken, tájékoztatnak a közeli boltokról, turista látványosságokról, kirándulóhelyekről, a legklasszabb strandokról (olyan eldugott partszakaszokról is, amelyeket csak a helyiek ismernek). S akkor sincs baj, ha a szállás körül akadna gond – csak egy telefon, és máris megy a lakatos vagy a tévészerelő. Ha „okosházat” választott a vendég, természetesen minden fontos funkcióval megismertetik. László hangsúlyozza: természetesen nem utazási iroda a Red Royal Properties, de ennyi hozzáadott érték jár a vendégeknek.

Ezeket látva valóban nem csoda, hogy a nyaralóból később akár ingatlanvásárló is lehet. Azoknak szintén érdemes elgondolkodniuk, akik befektetési céllal vásárolnának, mert Bernadette szerint a bérbeadásból olyan hozam érhető el, amelyből fizetni lehet a hitel részleteit.

Ugyanis az a jellemző, hogy a többség hitelből vásárol, amelyhez az RRP teljes körű ügyintézést biztosít a hitelkérelem benyújtásától kezdve a közjegyzői aláírásig, öt-hat bankkal vannak kapcsolatban, van olyan pénzintézet, amelyik a vételár 70 százalékára ad hitelt.

Hogy mi kell ehhez? Maximum 75 éves kor, érvényes útlevél, az adóbevallás hiteles fordítása, három havi jövedelemigazolás. A kérelmeket 30-60 nap alatt bírálják el. A változó kamatozású hitelnél a kamat 1,7-2,5 százalék, a fix kamatozásúnál 3,2-3,8 százalék között mozog. A maximális futamidő 40 év, a jellemző a 15-20 év. Bernadette hozzáteszi: ingatlan-felújításra is felvehető hitel, természetesen rövidebb futamidővel és magasabb kamatlábbal.

A befektetési célból vásárló leendő tulajdonosoknak az a jó tanácsuk, hogy saját maguk azért ne a főszezonban kívánjanak nyaralni, mert júniustól októberig nagyon pörög a tengerparti piac.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS