Így válhat az Alicantéban nyaralóból villatulajdonos

2019. 05. 14., 10:45

Ha valaki befektetési céllal vásárol spanyol tengerparti ingatlant, akár a hitel törlesztőrészlete is kigazdálkodható a hozamból – mondja az Üzletemnek Rétháti Bernadette és Rétháti László, a Red Royal Properties tulajdonosa.

Hűvös, csepergős napon beszélgetek május elején egy pesti kávézóban Rétháti Bernadette-tel és Rétháti Lászlóval, a Royal Red Properties ingatlanos cég két tulajdonosával, miközben Alicantéban ragyog a nap és 24 fokot mérnek. ( Zárójelben megjegyzem: Barcelonában, ahol Réthátiéknak ugyancsak vannak érdekeltségeik, ha nem is az idő, de a hangulat elég borús lehetett: ugyanis előző nap nem jutott be a Messi vezérelte foci csapat a Bajnokok Ligája döntőjébe…)

Hogy mi köze a fentieknek az ingatlanos bizniszhez? Kérem, ne legyintsenek, mert van köze! Az időjárást, gondolom, nem kell részletezni. Európa Floridájában az év nyolc hónapjában pazar a klíma. Ami pedig a Barcát illeti: a katalánok stadionja sok turistának kihagyhatatlan program. Aztán a turistából és nyaralóból könnyen a környék szerelmese válhat.

Bernadette és László két évtizedesnél is több ingatlanos múlttal azt tapasztalja, hogy Magyarországról is egyre többen érdeklődnek a spanyolországi lakások, apartmanok, sőt, luxusvillák iránt is. Igaz, még nem annyian, mint Nyugat-Európából: az angolok, svájciak, skandinávok ebben megelőznek minket.

A magyar piacot mégis fontosnak tartják. Épp a beszélgetésünk előtt köttetett egy üzlet, s közvetlenül a nyári főszezon előtt ugyancsak mozgalmasak a napok. Sokan már januárban foglalnak, de még most is van miből választani, ha valaki egy hétre, de akár csak néhány napra vagy egy hónapra választja a nyugis lazulást spanyol földön.

Az igényesség, a minőség, a vendég tiszteletben tartása és a full service a Red Royal Properties szolgáltatásainak az alapja. A vendég kiválasztja a számára legalkalmasabb szálláshelyet, s onnantól kezdve nincsen gondja, az ingatlanosok mindenről gondoskodnak. Például arról is, hogy a késő este Alicentéba érkezőt a reptérről az RRP-vel kapcsolatban álló autós cég vigye a szállásra, ahol másnap reggelig kitartó „túlélő csomagot” is bekészítenek neki a hűtőgépbe.

Kezdődhet a pihenés! Minden tolakodás nélkül kínálnak számtalan programot a környéken, tájékoztatnak a közeli boltokról, turista látványosságokról, kirándulóhelyekről, a legklasszabb strandokról (olyan eldugott partszakaszokról is, amelyeket csak a helyiek ismernek). S akkor sincs baj, ha a szállás körül akadna gond – csak egy telefon, és máris megy a lakatos vagy a tévészerelő. Ha „okosházat” választott a vendég, természetesen minden fontos funkcióval megismertetik. László hangsúlyozza: természetesen nem utazási iroda a Red Royal Properties, de ennyi hozzáadott érték jár a vendégeknek.

Ezeket látva valóban nem csoda, hogy a nyaralóból később akár ingatlanvásárló is lehet. Azoknak szintén érdemes elgondolkodniuk, akik befektetési céllal vásárolnának, mert Bernadette szerint a bérbeadásból olyan hozam érhető el, amelyből fizetni lehet a hitel részleteit.

Ugyanis az a jellemző, hogy a többség hitelből vásárol, amelyhez az RRP teljes körű ügyintézést biztosít a hitelkérelem benyújtásától kezdve a közjegyzői aláírásig, öt-hat bankkal vannak kapcsolatban, van olyan pénzintézet, amelyik a vételár 70 százalékára ad hitelt.

Hogy mi kell ehhez? Maximum 75 éves kor, érvényes útlevél, az adóbevallás hiteles fordítása, három havi jövedelemigazolás. A kérelmeket 30-60 nap alatt bírálják el. A változó kamatozású hitelnél a kamat 1,7-2,5 százalék, a fix kamatozásúnál 3,2-3,8 százalék között mozog. A maximális futamidő 40 év, a jellemző a 15-20 év. Bernadette hozzáteszi: ingatlan-felújításra is felvehető hitel, természetesen rövidebb futamidővel és magasabb kamatlábbal.

A befektetési célból vásárló leendő tulajdonosoknak az a jó tanácsuk, hogy saját maguk azért ne a főszezonban kívánjanak nyaralni, mert júniustól októberig nagyon pörög a tengerparti piac.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS