Kétségtelen, hogy a lángosozásnak megvan a maga sajátos hangulata, mégis sokszor állunk neki megsütni otthon is. Azért, hogy lángosunk a lehető legtökéletesebb lehessen, elhoztunk most egy receptet, mellyel garantált a siker. Nem túl drága étel, ugyanakkor nagyon kiadós és laktató, érdemes tenni vele egy próbát – akár otthon is!
Lángosozóban vagy otthon?
A lángosozás egy önálló, közös program is lehet a családdal vagy a barátokkal. Ilyenkor jó, ha tudunk egy olyan helyet, ahol kényelmesen körbeülhetünk egy asztalt, és nem mellékesen kiváló a lángos is. A Retro Lángos Budapest lángosozója pontosan egy ilyen hely.
Ha pedig otthon is szeretnénk érezni a szánkban ugyanazt a retró ízt, akkor nincs más dolgunk, mint tovább olvasni ezt a cikket, ugyanis eláruljuk benne, hogyan készül a tökéletes lángos.
Minden a hozzávalóknál kezdődik!
Mielőtt a szokásos „végy egy kiló lisztet”-szerű szövegbe kezdenénk, fontos lenne, hogy ejtsünk pár szót a hozzávalókról. A lángos teljesen hétköznapi alapanyagokból készül, és nagyon kedvelt étel a mai napig azért is, mert kis költségből tudunk laktató finomságot az asztalra varázsolni.
Mégis azt javasolnánk, hogy amikor egy igazán mesés végeredményre számítunk, akkor ne feltétlenül az ár határozza meg, hogy mely hozzávalókat választjuk. A magas minőségű összetevők nélkül ugyanis nem tudunk igazán jó produktumot létrehozni. Ez a lángos esetében is igaz. Fordítsunk nagy gondot arra, hogy minőségi hozzávalókból készítsük el a tésztát és feltéteket is! Egészen biztosan nem fogjuk megbánni.
Miből készül a retró lángos?
Hogyan készül?
A langyos vízben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Várjuk meg, míg felfut, majd kezdjük el hozzáadagolni a lisztet, végül a sót is. Addig keverjük és gyúrjuk kézzel, amíg el nem válik az edény oldalától.
Ekkor pihentessük a tésztánkat meleg helyen, egy konyharuhával letakarva. Nagyjából egy óra alatt a kétszeresére fog nőni. Amikor ez megtörtént, finoman átforgatjuk, majd ismét pihentetjük, de már csak negyed órát.
Most már a tésztánk készen áll: olajos kézzel vegyünk ki belőle 15-20 dkg-os gombócokat, majd kissé nyújtsuk ki őket, és bő, forró olajban süssük szép aranybarnára. Ez kb. 2-3 perc alatt megvan. Hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla az olaj, majd következhetnek a feltétek.
Milyen feltéttel fogyasszuk a lángost?
Azt, hogy a lángos ilyen hosszú évtizedeken keresztül fennmaradhatott, részben a sokszínűségének is köszönheti, amit a változatos feltéteken keresztül kölcsönözhetünk neki.
Maradhatunk a hagyományosnak számító sajtos-tejfölösnél, de kipróbálhatunk újabbnál újabb ízeket is. A kedvenc lángosos ételbárunk kínálatából is vehetünk ötleteket, de valójában csak a képzelőerőnkön múlik, hogy mivel fogjuk fogyasztani.
Tehetünk rá húst, zöldségeket, sajtokat – akár többfélét is –, tejfölt, hagymát, juhtúrót, de még akár mogyorókrémet is.
Kísérletezzünk bátran, de ha biztosra akarunk menni, akkor tudni fogjuk azt is, hol keressük a legfinomabb retró lángost.
A világ TOP 5 építőipari nehézgépgyártó vállalata között számon tartott kínai Zoomlion 105 millió euró értékben Magyarországon építi fel harmadik európai gyáregységét.
„Egy nukleáris létesítmény megtámadása abszolút elfogadhatatlan, ilyesminek nem szabad megtörténnie.”