Higiéniai szakemberek tanácsai a nyilvános mosdók biztonságos használatához

2021. 02. 10., 19:00

A koronavírus-járvány miatt fennálló korlátozó intézkedések ideje alatt is számos üzlet, bevásárlóközpont és szolgáltató működik. A pandémia vonatkozásában a nyilvános mosdók használata fokozottabb kockázatokat jelenthet. A globális higiéniai termékekre és megoldásokra szakosodott Essity vállalatcsoport Tork üzletágának most megjelent tanulmánya sorra veszi azokat a szempontokat, amelyeket érdemes betartani saját higiénés biztonságunk érdekében a nyilvános mosdók használatakor.

Az országos statisztikák szerint a világjárvány egyáltalán nem szorította vissza a vásárlás hagyományos, bolti formáját, sőt a karácsony előtti szokásos bevásárlás a koronavírus előtti időket idézte fel.

A vásárlók természetszerűleg ilyenkor használják a bevásárlóközpontokban és máshol elérhető nyilvános mosdókat. Az Essity szakértői számos, már megjelent egészségügyi tanulmány alapján egy új ajánlásban összefoglalták azon tudnivalókat, amely révén a nyilvános mosdó használata során csökkenthetők a jelenlegi járvány lehetséges egészségügyi kockázatai.

Nagyobb figyelem, kisebb kockázat

A baktériumokkal ellentétben, amelyek élő szervezetek, a vírusok saját anyagcsere nélküli fertőző részecskék. A vírusoknak – gazdaszervezetként – a szaporodáshoz élő sejtre van szükségük. Éppen ezért nem tudnak önállóan szaporodni, például nedves területeken, ahogyan a baktériumok, de képesek ezeken keresztül is fertőzni.

A tanulmány szerint úgy tűnik, a koronavírusok szabad környezetben alacsony stabilitásúak, a napfény (UV-fény) és az ózon segít elpusztítani őket, de nagyon érzékenyek az oxidánsokra, például a klórra is. A vírus felületfertőtlenítési eljárásokkal eredményesen inaktiválható, így a fokozottabb takarítás a nyilvános mosdókban alapvetően fontos, de érdemes néhány elsőre talán nem annyira egyértelmű dologra is odafigyelni.

  1. Az elektromos kézszárítók fokozzák a mikrobák, köztük a vírusok levegőben történő továbbterjedését.
  2. A papír kéztörlők használata nemcsak azért hatékony, mert felszívják a vizet, hanem mert mechanikai alkalmazásuk révén eltávolítják a baktériumokat és vírusokat.
  3. A vírusok továbbélése és terjedése szempontjából a papír egy önmagában alacsony kockázatú eszköznek számít. A papírkéztörlők megbízható és gyors használata lehetővé teszi a mosdót használó számára, hogy egy további papírkéztörlővel nyissa ki az ajtót, ezáltal távozáskor nem a tiszta kezével érinti meg a kilincset.
  4. Potenciális kockázat lehet a fedél lehajtása nélküli vécéöblítés is: a WC lehúzása aeroszolokat szabadít fel, ami a vírusterjedés elsődleges motorja.
  5. A szellőztetés szintén fontos ahhoz, hogy mérsékeljük a vírus jelenlétét és terjedését, ezért a kisméretű, zárt mosdók a koronavírus idején fokozott kockázatokat jelentenek, nem beszélve arról, hogy könnyebben alakul ki zsúfoltság is az ilyen helyeken, ami szintén kedvez a vírus terjedésének. Bármilyen nyilvános mosdót is használunk, érdemes a mosdólátogatást rövid idő alatt lebonyolítani.
  6. A szappannal és vízzel történő kézmosás hatékony módszer a baktériumok és vírusok számának csökkentésében. A vírus ugyanis érzékeny a szappanban lévő szerekre, mivel azok tönkreteszik a vírust körülvevő burkot, amely a virulencia fenntartásához szükséges (az alkohol alapú fertőtlenítők ugyanezen az elven működnek – ugyanakkor a kézmosás javasolt a kezek látható beszennyeződése esetén).
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS