Gesztesi Béla: A nem csak „papírtigrisként” működő minőségirányítási rendszerekben hiszek

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 11. 19., 10:15

A „Hideg szék” program meghirdetésével a jól bevált személyes megkeresést és kapcsolatépítést tartom célravezetőnek a tagság növelésére – mondta az Üzletemnek Gesztesi Béla, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke a Prima gála után.

Milyen a vállalkozók ismertsége és elismertsége Fejér megyében?

– Megyénkben a kkv szektor – túlzás nélkül állítom – a gazdaság motorja. Én mindig a vállalkozás mögött álló magánszemélyekből indulok ki, az a tapasztalatom, hogy ők mindannyian küzdő szellemű, pozitív beállítottságú, problémamegoldó természetű és innovatív készséggel megáldott, nyitott emberek, és ezt a lakosság is így gondolja és elfogadja.

Mekkora a presztízse a megyei Prima Díjnak?

– Azt tapasztalom, hogy egyre jelentősebb, és bizonyos esetekben a díjazott szemén látható, gesztusaiból/metakommunikációjából érezhető, hogy mennyire büszke a kitüntetésére.Elnök úr idén március óta áll a megyei szervezet élén. Melyek voltak az első lépései és milyen stratégiai feladatok várnak a VOSZ megyei szervezetére 2020-ban?

– Az első lépés az új elnökség elfogadtatása (legitimációja) volt. A szokásos évi taggyűlésen a megjeleneteknek bemutattam az új elnökséget, és hivatalosan megtettük vállalásunkat, miszerint megszervezzük, és megvalósítjuk a XIV. Fejér Megyei Prima Gálát, vállaljuk a taglétszám növelését, illetve a megyei kkv- k érdekvédelmét és képviseletét.   

Hogyan vált be az irányításban a társelnöki szisztéma?

– A társelnöki rendszer megítélésem szerint teljes mértékben működőképes, főleg akkor, ha az egyes ágazatokon belül elhivatott folyamatgazdákat találunk (például gyártás, szolgáltatás, kereskedelem). Ez jelenleg részben valósult meg, dolgozunk rajta...

Hogyan látja, milyen területeken erősödött a VOSZ az elmúlt években?

– A célok egyértelmű megfogalmazásában, a megyei elnökök és a központ közötti kohézió erősödésben, az együtt gondolkodásban mindenképp előre léptünk.

Mivel lehetne segíteni a mikrovállalkozásokat? Ezzel kapcsolatban milyen gyakran konzultál a VOSZ a helyi kamarával?

– A mikrovállalkozások helyzete speciális, általában forráshiányosak, a klasszikus forrásbevonási lehetőségeknek a paramétereikből adódóan nem mindig felelnek meg. Olyan gesztor bevonását látom szükségesnek, aki a sajátosságaikat ismerve kidolgoz egy olyan rendszert amelyik érdemben reagál a problémáikra – ez az új kkv-stratégiába illeszkedik. A VOSZ az FMKIK-val rendkívül jó viszonyt ápol, nemrégen volt egy – történelmi jelentőségű – közös elnökségi ülésünk, ahol megkezdtük a párbeszédet, és a redundáns folyamatok elhatárolását. Kölcsönösen részt veszünk egymás rendezvényein, és érdemi segítséget nyújtunk egymásnak. Ennek szép példája volt legutóbb a VOSZ szervezésében sikeresen lezajlott orosz-magyar üzletember találkozó.

Mekkora gond a megyében a családi vállalkozásoknál a generációváltás kérdése, miben segít a VOSZ?

– Konkrét példával tudok szolgálni, volt megkeresésünk, amikor érdemi segítséget/tanácsot tudtunk nyújtani. Azonban megjegyezném, hogy nincs két egyforma szituáció, ebből adódóan mindet „eset függően” kell kezelni.

Egyre több tehetséges fiatalt kellene bevonni a cégek vezetésébe. Gondolkodnak valamilyen mentor programon?

– Igen, egyértelmű stratégiai célunk a fiatalok mentorálása, minden lehetséges eszközzel történő segítése, a FIVOSZ-szal karöltve.

Hogyan lehetne bővíteni a VOSZ megyei tagságát?

– Egyrészt a máshol hallott „Hideg szék” program meghirdetésével, vagyis a jól bevált személyes megkeresést és kapcsolatépítést tartom célravezetőnek. Másrészt fontosnak tartom a tematikus üzleti reggelik megszervezését, szintén az orosz-magyar üzletember találkozó példájából kiindulva maximum 15 fő „kezelhető” létszámú meghívottal érdeklődést felkeltő és fenntartó témával a napirenden. 

Milyen módon lehet megtartani Fejér megyében a szakképzett munkaerőt?

– Ez nagyon nehéz kérdés, Hiszek a házon belüli képzésben, hiszek a nem csak „papírtigrisként” működő minőségirányítási rendszerekben, és hiszek abban is, hogy a dolgozóknak egyértelműen meg kell határozni a feladtakörüket, felelősségüket. Sajnos sok kkv esetén tapasztalható az ad hoc jellegű feladatkiosztásból és számonkérésből adódó félreértések/ellentétek. Az előzőből következik a fluktuáció, ami mind a munkáltatóból, mind a munkavállalóból – teljesen feleslegesen – rengeteg energiát és életkedvet kivesz. Ne legyenek illúzióink, generációs probléma is van, a lojalitás pedig eltűnőben! Jelenleg nincs semmi garancia arra, hogy egy jól fizetett, jól képzett, megbecsült kolléga nem kezd el másfelé kacsintgatni vagy nem megy külföldre dolgozni. Ráadásul, mint tudjuk, a munkaerőhiány strukturális. Ha erre a kérdésre kapásból tudnék megoldást, bizonyára sokakat jobb kedvre lehetne deríteni...     

Elnök úr szakterülete az egészségügy. Milyen lehetőségeket lát az egészségipar fejlesztésére?

– Az előzőhöz hasonlóan ez szintén nagyon kemény téma: A VOSZ Egészségügyi Szekciójának tagjaként meghívást kaptam a szakminisztériumba, a „Hogyan válasszuk szét a köz- és magánegészségügyet?” című megbeszélésre. Az érdekképviseletek abban maradtak, hogy a következő alkalomra mindenki maximum 1 oldalban leírja a legsürgősebbnek ítélt teendőket, nos, ez van most folyamatban. A másik gondolatom, ami viszont világtendencia, a krónikus orvoshiány, és/vagy a burn-out-s orvosok pótlására az AI (mesterséges intelligencia) elterjedése a járó- és fekvőbetegellátásban. Belátható, hogy ennek elterjedése esetén ennek mekkora lesz az egészségügyi költségvetésre gyakorolt pozitív hatása. Bár azt gondolom, itthon nem holnap lesz meg az áttörés ebben az ügyben…    

Milyen a kapcsolata a sporthoz? Nyilván nem véletlen, hogy a Prima gála helyszínének Székesfehérváron a sóstói stadion rendezvényközpontját választották.

– Családom, a három nagy fiam (20, 17 és 12 évesek) rajong a sportért. Szülővárosunk rengeteg kiválósággal büszkélkedhet különböző sportágakban (jégkorong, kosárlabda, foci). Én magam régi Vidi (labdarúgás) és Alba Volán (hoki) szurkoló vagyok, még emlékszem a hősies UEFA-s szereplésünkre... Egyébként a MOL Aréna Sóstó rendezvényhelyszínként minden szempontól (hang, fénytechnika, parkolás, méret, rendezői stáb) megfelelő volt az ünnepségünkre.

(Fotó: feol.hu)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS