Fontos a magyar vállalkozások beruházási kedvének fenntartása

2020. 09. 17., 15:35

A megváltozott világgazdasági környezetben fontos fenntartani a magyar vállalkozások beruházási kedvét – hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön a kamarával közösen szervezett országos roadshow záró sajtótájékoztatóján.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), az ITM és a területi kamarák együttműködésében szervezett programsorozat a szakpolitikai egyeztetést szolgálta a hazai kkv-szektorral a vállalati igényekről a 2021-2027. évek uniós forrásainak felhasználásában. György László elmondta, a magyar gazdaság, a magyar ipar kapacitásai, vállalkozásai versenyképesek a nemzetközi térben, és mindent elkövetnek azért, hogy ez megmaradjon, a technológiaváltó, iparfejlesztő támogatásokkal pedig tovább erősödjön.

Hozzátette, ezzel biztosítható, hogy Magyarország, a magyar gazdaság, a magyar családok a világgazdasági átalakulás nyertesévé váljanak.

György László beszámolt arról, az idei roadshow-n 500 vállalkozóval találkoztak személyesen, és konzultáltak arról, hogy a cégek szerint mit képviseljen a kormány az uniós tárgyalásokon, hiszen a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban soha nem látott összegű forrás várható.

Az ITM államtitkára a konzultáció tapasztalataival kapcsolatban elmondta, a vállalkozások a 2014-2020-as időszakot eredményesnek minősítették, ugyanakkor kérték a pályázati bürokrácia, az ahhoz kapcsolódó költségek csökkentését, és széles vállalkozói kört elérő pályázatokat szeretnének.

Az államtitkár hangsúlyozta, a tárca a magyar, high-tech és zöld pályázati konstrukciót már ennek figyelembe vételével hirdette meg, előtérbe helyezte a beruházási szemléletet, kevesebb adminisztrációt kért, és a vállalkozók széles körét éri el, a támogatási összeget pedig azonnal odaadják, ami először hitelként funkcionál, és a pályázati feltételek teljesülésével alakul át vissza nem térítendő támogatássá.

György László kitért arra, hogy a növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat is támogatják a 2021-2027-es ciklusban, és támogatják a vállalkozásoknál a munkaerő-képesség fejlesztését.

Az ITM államtitkára szólt arról is, hogy tapasztalatok szerint a tavaszi korlátozó intézkedésekben jelentős mértékben érintett járműiparnak soha nem látott értékű megrendelése van, ami igaz az autógyártókra, és az elsőkörös beszállítókra egyaránt. A vállalkozások visszajelzéséből pedig kiderül, hogy a második-harmadik körös beszállítók időben elcsúsztatva követik a kapacitáskihasználás bővülését.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kereskedelmi és iparkamara országos hálózatával megfelelő lehetőséget tudott teremteni a konzultációra.

Az MKIK elnöke jelezte, hogy felmérésük szerint a vállalkozások kapacitáskihasználtsága a válság hatására csökkent. A beruházási szándék fenntartásával egyetértenek, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, a beruházásoknak meg is kell térülniük. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS