Ez volt a Lucart eddigi legdrágább beruházása Magyarországon

Ez volt a Lucart eddigi legdrágább beruházása Magyarországon
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 01. 21., 09:02

Minden versenytársunkat szeretem, hiszen ők azok, akik arra ösztönöznek, hogy 100 százalékos teljesítményt nyújtsak – mondta az Üzletemnek Omar Balducci, a Lucart Csoport igazgatója.

CÉGES LEGEK sorozatunk 18. cikkében a Lucart legjeit Omar Balducci, a Lucart Csoport Közép-Kelet-Európáért felelős kereskedelmi igazgatója osztja meg az olvasóval.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága

A világjárvány második éve, 2021 sok mindent megtanított nekünk. Mivel minden váratlanul változhat, megtanultuk, mennyire fontos a rugalmasság, hogy képesek legyünk alkalmazkodni a legkülönbözőbb forgatókönyvekhez, hogy azonnal és megfelelően reagálhassunk. A változásra való képesség szerintem az egyik legfontosabb készség lett ebben a nehéz időszakban.

Az idei év LEGNEHEZEBB feladata

Globális változásokkal, erős inflációs nyomással (legalábbis Magyarországon, ahol tavaly novemberben 7,4 százalékos adatot értünk el) és – mindenekelőtt – a nyersanyag- és energiaköltségek erőteljes emelkedésével állunk szemben. Legnagyobb feladatunk az, hogy mindezeknek az ügyfeleinkre gyakorolt hatását megpróbáljuk a lehető legjobban korlátozni úgy, hogy közben folyamatosan biztosítsuk a megszokott magas minőséget és magas szintű szolgáltatást.

Az év LEGFONTOSABB célkitűzése

Sajnos minden a világjárvány alakulásától függ, és attól, hogy mennyire befolyásolja majd mindennapi életünket az év folyamán. Azonban pozitívnak kell lennünk, és a COVID-mentes forgatókönyv szerint kell megterveznünk a célokat. A fentiek után a legfontosabb célunk az lesz, hogy személyes és szakmai életünket is visszavezessük a „normalitásba”, hogy végre meglátogathassuk ügyfeleinket, támogassuk őket a valós élethelyzetekben, és – következésképpen – új üzleti lehetőségeket ragadjunk meg együtt.

A vállalkozás eddigi LEGNAGYOBB dobása

Meggyőződésem, hogy a Lucart eddigi legjobb újítása az EcoNatural projektünk. Számos alkalommal és interjúban büszkén beszéltem már róla, és annak ellenére, hogy egy már 12 éves projektről van szó, az EcoNatural hatalmas innovációt jelent a papír piacon. A fenntarthatóság a jövő útja, hogy biztosítsuk magunknak és a jövő generációinak az egészséges bolygót. Az EcoNatural a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság konkrét példája, amely működését egyetlen rövid mondatban a következőképpen tudom összefoglalni: újrahasznosítjuk az italos kartondobozokat, szétválasztjuk a papírt a műanyagtól és az alumíniumtól, és mindezeket felhasználjuk egy újgenerációs papír (EcoNatural papírtermékek) és egy speciális adagolósor (AL.PE adagolók) létrehozásához. Egy 100 százalékban zárt kör, amely bizonyítja az EcoNatural projekt fenntarthatóságát.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a vállalkozás történetében

Ez a legkönnyebb kérdés az egész interjúban, mivel fogadni mernék, hogy nem volt bosszantóbb pillanat, mint ami a világjárvány első hullámában történt: új vírus érkezett, nem volt vakcina, mindenhol lezárások és kijárási tilalom, minden tevékenység leállt, minden üzlet befagyott, szinte minden országban szigorú korlátozásokat vezettek be, még az otthonainkat sem hagyhattuk el. Számomra egyértelműen ez volt a legbosszantóbb pillanat a vállalkozásunk történetében.

A vállalkozás életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás

A vírus terjedése Olaszországban és nem sokkal később Európa többi részén arra kényszerítette az érintett országok kormányait, hogy szigorú közösségi távolságtartó intézkedéseket, az emberek mozgását illetően jelentős korlátozásokat vezessenek be, és elrendeljék minden nem létfontosságú kereskedelmi és termelési tevékenység leállítását. A papírgyártási és -feldolgozási tevékenységeket alapvető fontosságúnak tekintették minden olyan országban, ahol a termelőüzemeink vannak, ezért azonnal intézkedéseket vezettünk be a vírus terjedésének megakadályozására, a dolgozók egészsége és biztonsága érdekében, és hogy biztosíthassuk az üzletmenet folytonosságát. A Lucart először létrehozott egy csoportszintű válságbizottságot, amely meghatározza, koordinálja és felügyeli a vírus terjedése elleni küzdelemre irányuló valamennyi intézkedést az összes üzemben. A bizottság 2020 folyamán 29 alkalommal ülésezett konferenciahívások keretében. A csoportszintű bizottsághoz csatlakoztak az üzemi bizottságok, amelyekben a munkavállalók képviselői és a megelőzési és védelmi osztály munkatársai is részt vettek.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok

A Lucart eltökélt szándéka, hogy felgyorsítsa a lineáris gazdaságról a körforgásos gazdaságra való áttérést, így stratégiai szinten ösztönzi többek közt az alternatív nyersanyagok kutatását a természeti erőforrások túlzott kiaknázásának csökkentése érdekében, valamint elemzi, tervezi és megvalósítja a körforgásos üzleti modelleket. Kiemelt jelentőséggel bír továbbá a technológiai hulladékok csökkentése és újrafelhasználása. Az üzemek környezeti teljesítményének folyamatos javítása érdekében a Lucart pontos környezetvédelmi irányítási rendszert vezetett be, és folyamatosan ellenőrzi a rendszer által meghatározott eljárások betartását.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk

Ha csak Magyarországról beszélünk, akkor az 50 000 m2-es terület megvásárlását és egy 14 000 m2-es üzem (Lucart Kft.) építését említhetjük 2018-ból, valamint a raktárunk legutóbbi, 2020 júliusi 4600 m2-es bővítését.

Erre kellene a jövőben a LEGTÖBB pénzt fordítani

Erre a kérdésre két választ is kell adnom: emberek, illetve kutatás. A munkavállalók adják a vállalat valódi értékét, a kutatás pedig képessé teszi a vállalatot versenyképes, vonzó megoldások előállítására.

A LEGERŐSEBB konkurenst ezzel lehet legyőzni

Minden versenytársunkat egyaránt szeretem, hiszen ők az egyetlenek, akik arra ösztönöznek, hogy 100 százalékos teljesítményt nyújtsak.

Ezzel a LEGBONYULTABB ma megbirkózni az üzleti életben

A versengéssel teli világban azzal a legnehezebb megbirkózni, hogy mások legyünk. És büszkén mondhatom, hogy a Lucart más.

(Fotó: Lucart)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS