Év végére megközelítheti a 20 ezret a felszámolási eljárások száma

2023. 08. 22., 18:22

2023-ban eddig a felszámolási eljárások száma aggasztóan magas, számuk az év végére 20 000 közelében is lehet. A 3–5 éves cégek a leginkább érintettek, 44 százalékos arányban. Az újonnan felszámolás alá eső cégek többségének korábban már voltak gondjaik – olvasható az OPTEN júliusi elemzésében.

2023 II. negyedévében a magyar gazdaság 2,4 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Az ipar, a szállítás és a kereskedelem vezetett ebben a csökkenésben, míg a mezőgazdaság stabilizáló erőt mutatott. Az előző negyedévi eredményekhez képest a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal maradt el.

A hazai cégtérkép sem mutat mást, továbbra is zsugorodik, az OPTEN adatai szerint a tavalyi év decemberéhez viszonyítva ma már 10 ezerrel kevesebb vállalkozás formálja a gazdasági körképet.

A teljes csökkenés 50 százaléka két nemzetgazdasági ághoz köthető – szakmai, tudományos, műszaki tevékenység; információ, kommunikáció –, amit nagymértékben alakított a tavaly bekövetkezett kata változás. Emellett az ötös rangsorban a kereskedelem és a feldolgozóipar is képviselteti magát, ami nem meglepő a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Idén a cégek számának csökkenése eddig töretlen volt, és várhatóan ez augusztusban sem fog változni amennyiben a cégalapítások továbbra is hasonlóan alacsony szinten maradnak. A megszűnések számát a végelszámolással megszűnt cégek számának csökkenő tendenciája befolyásolta leginkább, ami várható volt, hiszen lassan, de elfogynak a kata változás miatt tavaly elindított nagyszámú végelszámolási eljárások.

„A megszűnések júliusi száma nem kiugróan magas, az elmúlt 7 év szezonális átlagát kis mértékben haladja meg, azonban a júliusi alapítások már 20 százalékkal elmaradnak a hétéves átlagtól. Ugyan tömeges megszűnéseket várnánk a jelenlegi gazdasági körülmények között, azonban a tényleges visszajelzést mégis az alapítások visszafogottságában láthatjuk. Az alapítási kedv növekedését támogató jelentős gazdaságikörnyezet-javulást rövid időn belül nem látunk, ezért várhatóan a cégtrendben sem valószínűsíthető fordulat” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN Kft. céginformációs szakértője.

Az elmúlt hónaphoz hasonlóan alakultak a friss cégbírósági eljárások. Bár a felszámolások száma továbbra is magasnak számít, 1818 új eljárással mégis jelentős csökkenést mutatnak az előző két hónap 2500 körüli értékéhez képest.

Bár a felszámolási eljárások trendje csökkenőnek mutatkozik, az idén regisztrált közel 13 000 eset az elmúlt hat év csúcsát jelenti, és az év végére akár 20 000 eljárás is beindulhat. Kiemelten a 3–5 év közötti vállalkozásokat érinti ez a helyzet, ők teszik ki az esetek 44 százalékát.

„Még mindig több mint 75 százalékban azok a cégek uralják az új felszámolási eljárásokat, akiknek a hatályos adószámának a törlése 365 nappal ezelőtt már megkezdődött. Ez arra enged következtetni, hogy a felszámolási eljárás alá eső cégek többsége még érintett a járvány miatti moratórium hatásával. Ez nagymértékben elhomályosítja a mai gazdasági helyzet által kiváltott cégtrend mozgást” – mondta Alföldi Csaba.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) júliusi értéke átlagosan 9–10 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Tolna, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS