Erre figyelj, ha egyéni vállalkozó vagy

2021. 02. 28., 11:45

2020. decemberében több mint 50 ezer egyéni vállalkozó volt hazánkban. Láthatjuk, hogy igen elterjedt vállalkozási forma. Ennek oka, hogy egy cég alapításához képest egyszerűbb és sok esetben olcsóbb belevágni. De biztos, hogy minden egyéni vállalkozó ismeri a rá vonatkozó fontos szabályokat? A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd foglalta össze.

Ki lehet egyéni vállalkozó?

Egyéni vállalkozó kizárólag magánszemély (jogi megfogalmazásban természetes személy) lehet. Az egyéni vállalkozó olyan természetes személy, aki saját neve alatt folytat üzletszerű gazdasági tevékenységet – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Mikor tekinthetünk egy tevékenységet üzletszerűnek? Egy tevékenység akkor üzletszerű, ha rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalása mellett folytatja valaki.

Egyéni vállalkozó lehet többek közt:

 • bármely nagykorú magyar állampolgár,
 • meghatározott nem magyar állampolgár is, mint például az Európai Unió valamely tagállamának állampolgára, egy bevándorolt vagy letelepedett személy stb.

Bár sokan lehetnek egyéni vállalkozók, nem mindenki. Például nem lehet egyéni vállalkozó

 • kiskorú személy,
 • olyan nagykorú személy, akit a törvényben felsorolt bűncselekmények miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek, amíg az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól nem mentesül. Elég sok bűncselekmény esetén fennáll a tilalom a gazdasági bűncselekményektől kezdve a szellemi tulajdonjog elleni tetteken át a fogyasztók érdekeit sértőkig.
 • aki gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja vagy egyéni cég tagja. Ilyen korlátlanul felelős tag például a betéti társaság beltagja.

Engedély vagy bejelentés?

Fontos tisztázni, hogy az egyéni vállalkozás megkezdése nem engedély köteles, hanem bejelentéshez kötött. Ezt azonban ne keverd össze azzal, ha maga a tevékenység, amit végeznél, engedélyhez kötött. Olyan esetben a tevékenység végzéséhez már be kell szerezned a szükséges engedélyt, az adott tevékenység csak az engedély birtokában folytatható.

Egy személynek egyidejűleg csak egy egyéni vállalkozói jogviszonya állhat fenn. Ebben nem hasonlít a céges vállalkozáshoz, hiszen egy személynek több cége is lehet, több cégben is lehet tulajdonos. Bár egy szűk kivétel ott is van, hiszen korlátlanul felelős tag, így például betéti társaság beltagja csak egy cégben lehet.

Az egyéni vállalkozói tevékenység

Egyéni vállalkozóként akár több tevékenység is folytatható.

Bizonyos tevékenységek azonban nem folytathatók egyéni vállalkozóként.

Ilyen például:

 • a mezőgazdasági őstermelői,
 • a magán-állatorvosi,
 • az ügyvédi,
 • a közjegyzői,
 • az egyéni szabadalmi ügyvivői és
 • az önálló bírósági végrehajtói tevékenység.

Az egyéni vállalkozó köteles személyesen közreműködni a tevékenység folytatásában, ám közreműködőként alkalmazottat foglalkoztathat.

A nyilvántartásba olyan tevékenységet lehet bejelenteni, melynek gyakorlására a vállalkozó a jogszabályi előírásokat teljesítette. Ha már nem felelne meg a tevékenység gyakorlására vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ezt köteles haladéktalanul bejelenteni. A bejelentés alapján a nyilvántartást vezető szerv törli a tevékenységet.

A gazdasági tevékenység során az „egyéni vállalkozó” (e.v.) megjelölést és a nyilvántartási számot mindig fel kell tüntetni.

Az egyéni vállalkozó székhelye

Bár az egyéni vállalkozó nem egy cég, székhellyel neki is kell rendelkeznie. Ez nem azt jelenti, hogy csak a székhelyen végezheti a tevékenységét. Ahogyan egy cég esetén, az egyéni vállalkozónak is lehet telephelye vagy fióktelepe is. Azért, hogy pontosan tudd, mi a különbség az egyes helyek közt, itt a magyarázat:

A székhely a cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe, az a hely, ahol a vállalkozás üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik.

A telephely a tevékenység gyakorlásának olyan tartós, önállósult üzleti letelepedéssel járó helye, amely a székhelytől eltérő helyen található.

A fióktelep olyan telephely, amely más településen van, mint a székhely.

Az egyéni vállalkozó székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely az ő tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára egyébként jogosult, például bérlője, haszonélvezője stb.

Hogy alakul a felelősség?

Az egyéni vállalkozó magánvagyona és vállalkozói vagyona nem különül el egymástól. Ez az egyik jelentős különbség a gazdasági társaságokhoz képest, amelyek esetén a társaság jogi szempontból önálló személy, amely saját elkülönült vagyonnal rendelkezik.

Az egyéni vállalkozó minden kötelezettségéért, tartozásáért a teljes vagyonával, korlátlanul felel.

Mi történik a tevékenységgel a vállalkozó halála esetén?

Az egyéni vállalkozó halála esetén özvegye, özvegy hiányában vagy annak egyetértésével örököse az egyéni vállalkozói tevékenységet folytathatja. Ennek feltétele, hogy az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását a törvényben meghatározottak szerint bejelentsék. A bejelentésre 90 nap áll rendelkezésre. A tevékenység folytatásának kezdete a vállalkozó halálát követő nap lesz.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS