Egyéni vállalkozást indítana? – Ezek a legfontosabb tudnivalók

2020. 10. 12., 17:30

Egy magánszemély a saját neve alatt többféle módon folytathat gazdasági tevékenységet. A magánszemélyek vállalkozási tevékenységének egyik legelterjedtebb formája az egyéni vállalkozás. Az egyéni vállalkozás a társas vállalkozásokhoz képest egy egyszerűbb működési formát jelent, de ebben az esetben is érdemes tisztában lenni e vállalkozási formára vonatkozó alapvető szabályokkal. Ki és hogyan lehet egyéni vállalkozó? Milyen az egyéni vállalkozó felelőssége? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

Ki működhet egyéni vállalkozás keretében?

Egyéni vállalkozó kizárólag természetes személy, azaz ember lehet. Az egyéni vállalkozó olyan természetes személy, aki saját neve alatt folytat üzletszerű gazdasági tevékenységet. Egyéni vállalkozást tehát nem lehet például gazdasági társaságban folytatni, mivel akkor nem a vállalkozó saját neve alatti tevékenységről beszélünk, hanem a cég tevékenységéről. Üzletszerűnek számít minden olyan gazdasági tevékenység, amelyet valaki rendszeresen, nyereség-  és  vagyonszerzés  céljából, saját gazdasági kockázatvállalása mellett folytat.

Magyarországon főszabály szerint egyéni vállalkozó lehet

 • bármely nagykorú magyar állampolgár,
 • olyan nem magyar állampolgár, aki az Európai Unió valamely tagállamának vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamely államának (pl. Norvégia) állampolgára, avagy nemzetközi egyezmény alapján az EGT államok állampolgáraival azonos a jogállása,
 • a szabad mozgás és tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorló olyan személy, aki nem tartozik a fenti kategóriákba (pl. EGT állampolgár házastársa),
 • olyan harmadik országbeli személy, aki jogszerűen tartózkodik Magyarországon. Például bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy, vagy keresőtevékenység folytatása céljából, ill. tanulmányi célból kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkező személy.

Az egyéni vállalkozóvá válásnak vannak jogszabályi korlátai is.

 • Nem lehet egyéni vállalkozó, aki kiskorú.
 • Nem lehet egyéni vállalkozása annak a személynek sem, akit a törvényben felsorolt bűncselekmények valamelyike miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek. Ilyen bűncselekmény például a közélet tisztasága elleni, a nemzetközi közélet tisztasága elleni bűncselekmények, gazdasági bűncselekmények, vagyon elleni bűncselekmények.
 • Nem lehet egyéni vállalkozó az sem, akit valamely szándékos bűncselekmény miatt jogerősen 1 évet meghaladó, végrehajtandó szabadságvesztére ítéltek. A bűncselekmény elkövetése következtében fennálló kizárás akkor szűnik meg, amikor az érintett az elítéléséhez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól mentesül.
 • Az egyéni vállalkozás egyik legfontosabb korlátja, hogy nem lehet egyéni vállalkozó, aki gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja (pl. bt. beltag, kkt. tag) vagy egyéni cég tagja.

Léteznek olyan tevékenységek, amelynek egyéni vállalkozás keretében történő folytatását törvény zárja ki. Ilyen például:

 • a mezőgazdasági őstermelői,
 • a magán-állatorvosi,
 • az ügyvédi,
 • a közjegyzői,
 • az egyéni szabadalmi ügyvivői, vagy
 • az önálló bírósági végrehajtói tevékenység.

Az egyéni vállalkozás megkezdése

Az egyéni vállalkozás megkezdéséhez nem szükséges külön engedély. Az egyéni vállalkozói tevékenység ugyanis nem engedélyhez, hanem csak bejelentéshez kötött. Az egyéni vállalkozás megkezdésére irányuló szándék bejelentését bármely kormányhivatalnál díj- és illetékmentesen el lehet intézni. A bejelentés személyesen vagy ügyfélkapu használatával is megtehető. Egy személynek egyidejűleg csak egy egyéni vállalkozói jogviszonya állhat fenn.

Az egyéni vállalkozás folytatásának ma már nem feltétele az egyéni vállalkozói igazolvány kiállítása sem. Az igazolványt a vállalkozó kérésére a hatóság külön kiállítja, amelynek már díj- és illetékvonzata van.

Amennyiben az egyéni vállalkozó hatósági engedélyhez kötött gazdasági tevékenységet kíván végezni, akkor e tevékenység csak az engedély birtokában kezdhető meg, illetve végezhető.  Képesítéshez kötött tevékenységet akkor folytathat az egyéni vállalkozó, ha

 • a képesítési követelményeknek megfelel, illetve rendszerint
 • a képesítési követelményeknek ő maga nem felel  meg, de az  érintett  tevékenység  folytatásában  személyesen  közreműködik a vállalkozó által határozatlan időre foglalkoztatott olyan személy, aki rendelkezik az előírt képesítéssel.

Az egyéni vállalkozónak rendelkeznie kell egy székhellyel. Az általa végzett gazdasági tevékenységet a székhelyen kívül is végezheti egy vagy több telephelyen vagy fióktelepen. Gazdasági tevékenysége során az „egyéni vállalkozó” (e.v.) megjelölést és a nyilvántartási számát minden esetben köteles feltüntetni.

Az egyéni vállalkozó felelőssége

Az egyéni vállalkozás alapvető jellemzője, hogy az egyéni vállalkozás jogi szempontból nem különül el az azt létrehozó magánszemélytől. Ennek következtében az egyéni vállalkozó magánvagyona és vállalkozói vagyona sem különül el egymástól. Ez az egyik jelentős különbség a gazdasági társaságokhoz képest, amelyek esetén a társaság jogi szempontból önálló személy, amely saját elkülönült vagyonnal rendelkezik.

A fent leírtakból következik, hogy az egyéni vállalkozó minden kötelezettségéért, tartozásáért a teljes vagyonával, korlátlanul felel, beleértve a vállalkozás működtetésébe egyébként be nem vont magánvagyonát is.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS