Dr. Lits József: 15 éve ugyanazon a napon ünnepeljük a megye kiválóságait

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 09. 30., 10:15

Büszke vagyok, hogy sok mikrovállalkozás is támogatja a megyei/területi Prima díj gálát – mondja az Üzletemnek dr. Lits József, a VOSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke, a szövetség országos Ellenőrző Bizottságának elnöke. Az elnök úrral a VOSZ budapesti központjában beszélgettem generációváltásról, Széchenyi Kártyáról, a kkv-k előtt álló feladatokról – és sok másról.

Demján Sándor, a VOSZ tavaly elhunyt elnöke megálmodta megvalósította és útjára bocsájtotta a Prima Primissima Díjat, láttuk az országos sikert, s egyszerűen megirigyeltük – kezdi a beszélgetést dr. Lits József. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke úgy emlékszik, hogy a VOSZ egyik elnökségi ülésen beszéltek is a hatásáról, és Lits József felvetette: mi lenne, ha megpróbálnák a megyékben is helyi szinten?

Demján Sándor bólintott, és csak annyit mondott: gyerünk, próbáljátok meg! Nekiláttak, végiggondolták, megszervezték és Jász-Nagykun-Szolnok megyében megszületett a megyei/területi Prima Díj a gálával együtt. Ennek éppen 15 éve. 2005. szeptember 16-án rendezték meg az első ünnepélyes díjátadó estet, és Szolnokon azóta is minden évben szeptember 16-a a Nagy Nap, mert azt kérte „A Főnök”, hogy lehetőleg ugyanazon a napon legyen a Gála. Mindegy, hogy az keddre vagy péntekre esik – a hagyomány, az hagyomány. Egyébként a szolnokiak az egyetlenek, akik nem változtattak ezen.

A teltház a megyei VOSZ elnöknek és szervező csapatának köszönhetően garantált. Idén a 465 férőhelyes szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szűknek bizonyult, legalább százzal többen jelentkeztek vissza. (Korábban évekig a Szigligeti Színház adott otthont a gálának, de azt most felújítják. Amúgy a színház most is „érdekelt volt, az egyik Prima díjat Mészáros István színész kapta.)

Azoknak a vidéken élő, dolgozó, alkotó embereknek a teljesítményét igyekszünk elismerni, akikre kevesebb reflektorfény jut, mint a fővárosiakra. Azt hiszem, ez ebben az évben is sikerült, csak azt sajnálom, hogy nem kaphattak többen díjat, pedig megérdemelték volna” – foglalja össze Lits úr.

Az elnök úr azt mondja, hogy boldog embereket ismernek el, mert ők szeretik azt, amit csinálnak, és azt igyekeznek a legjobban csinálni. Azt is mondja: sajnálja, hogy az országos Prima Primissima gálákon aránytalanul kevés a vidéki díjazott. Külön kiemeli, hogy Szolnok katonaváros, négy alakulata is van, a családtagokkal együtt 14-15 ezren tartoznak ebbe a közösségbe a 72 ezres összlakosságból, ezért külön öröm számára, hogy a katonák elhivatottságát ugyancsak reflektorfénybe állíthatják a gálákon.

Arra külön büszke vagyok, hogy sok mikrovállalkozás is támogatja a Prima gálát. Négy-öt fős kis cégek örömmel járulnak hozzá a szervezés és rendezés költségeihez, amelyet természetesen a VOSZ és a KAVOSZ kiegészít.”

Tizenöt év alatt 450 jelöltből választották ki a 45 Prima díjast, és minden évben 1-1 közönségdíjast és különdíjast is elismernek arany medállal, oklevéllel és egy csokor virággal.

A teltházas rendezvények nem csak a szeptemberi gálát jellemzik, hanem a megye valamennyi VOSZ által szervezett eseményét. Fontos témák vannak napirenden a generációváltástól kezdve az új szabályok értelmezésén, a munkaerőhiány kérdésén át a piacra jutás problémájáig.

Ma már társadalmi rang részt venni egy VOSZ-rendezvényen, a vállalkozók amellett, hogy sok újat hallanak, kapcsolatot építhetnek, nem ritkán barátságok szövődnek. Nem a hamut kell őrizni, hanem a lángot kell tovább vinni. Nagyon remélem, ha már nem én csinálom, majd lesz egy másik Lits Jóska, aki odaáll a színpadra, és bemutatja a megye legprimábbjait.”

Lits úr túl szerényen nem árulja el, de a sikeres rendezvények létrejöttében elsődleges a szerepe. Elég felemelnie a telefont, hogy valakit felkérjen, meghívjon és máris jönnek – sokan adnak a szavára.

A beszélgetésünk során a Prima díj mellett természetesen szóba kerültek a megyei vállalkozói hétköznapok is. Lits József szerint ma már egyértelmű, hogy azok tudnak talpon maradni, akik nem a jelenben gondolkodnak, hanem a jövőt tervezik. „Fontos, hogy a nagyvállalatok megerősödése mellett a kkv-k tudatosan fejlődjenek, nekik is legyen jövőképük. Szolnokon már két ipartelep működik, sok olyan svájci, osztrák, német cég dolgozik itt, akik korábban nem sok fantáziát láttak az országban és a megyében. Változott a helyzet, de még most is sokat tanulhatunk mondjuk, a német precizitásról, szavahihetőségről és üzleti bizalomról.

Lits Józsefnek ezzel kapcsolatban bőven van tapasztalata, korábban, még az építőiparban dolgozva Németországban dolgozott sokat. A hamburgi tizenegy év alatt megtanulta azt is, hogy mennyivel másabb (persze gördülékenyebb) volt hitelhez jutni.

A hazai banki viszonyokon bőven lenne mit változtatni, de van, amit nagyra értékel. Itt említi a Széchenyi Kártya Programot, amit a megyében is kirobbanó sikernek tart. Anno, még a kényszervállalkozások születésekor és vergődésekor döbbentek rá néhányan, hogy egy valódi vállalkozáshoz nem elég a piacon eladható értékes termék, de kell pénz és hitel is. Demján Sándor kezdeményezésére ehhez lett nagyszerű konstrukció a Széchenyi Kártya, ami egyre inkább a VOSZ elismertségének komoly bázisa.

Lits József szerint „a KAVOSZ Zrt. vezetői Krisán László vezérigazgató irányításával nagyon profi módon dolgoznak, nem csak közvetítenek a hitelfelvételnél, hanem megszűrik a kérelmeket, ha kell, ellenőriznek. Óriási dolognak tartom, hogy azok a mikrovállalkozások, amelyek rendelkeztek tudással és munkakedvvel, már pénzügyi bizalmat is kapnak, így hozzájutva a hiányzó forrásokhoz. A Széchenyi Kártya végre őket is helyzetbe hozta!

Ahogy a VOSZ országos elnökségének ülésein és a KAVOSZ vezetői körében, úgy a Szolnok megyei VOSZ-nál szintén folyamatosan napirenden van a családi vállalkozások, a generációváltás problémája. Lits úr személyesen is „érintett”, családi vállalkozásánál, az Auditor Szolnok Kft.-nél előbb-utóbb szembe kell néznie az utódlás kérdésével. Mint mondja, két fia más szakmai utat választott, így aztán neki is van tenni valója ezen a téren. Ahogy egyszer nyilván sor kerül a stafétabot átadására a megyei VOSZ-szervezet élén is, de úgy látja, ott szerencsésebb a helyzet.

A megyei elnök állítja: „a cég átadására már akkor készülni kell, amikor fut a szekér, amikor javában felfelé tartunk. Ebben is segíteni kíván a VOSZ, de azt tudni kell, hogy nincs minden cégnek felírható egységes recept. A sokat emlegetett Y generációnak nem büdös a munka, de az sem vonzza őket, hogy ugyanannyit gürizzenek, mint amennyit dolgoztak a cég felépítésén a szüleik. Egy családi vállalkozásnál eleve több az emocionális konfliktus lehetősége, ha a gyerek apja egyben a főnök.”

Annyi mindent csinált már Lits József, hogy furcsának tűnhet a felvetés, mégis rákérdezek: van még valami, amit szívesen felírna a bakancslistájára? Mosolyog is rajta, de aztán válaszol. Azt mondja, szenvedélyes búvárként szeretne még sok megismételhetetlen, egzotikus, gyönyörű fotót csinálni, jövőre pedig tervezi a 210. ejtőernyős ugrását. A beszélgetés végére azért visszakanyarodunk a szakmához, elárulja: azt is nagyon szeretné, ha a vállalkozásánál majd zökkenőmentesen menne a feladatok átadása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2025. 01. 17., 10:10
A január 15-én lezárult Napenergia Plusz Program december–januári „véghajrájában” közel 750 támogatási kérelem érkezett be, az egy éves benyújtási időszak alatt pedig összesen több mint 23 ezer pályázó igényelt összesen 96,4 milliárd forint állami hozzájárulást modern napelemes rendszerek telepítéséhez – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.
2025-01-17 15:44:35
A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2025. 01. 17., 08:20
epizód: 2025 / 2   |   hossz: 24:49
A kiskorú gyermeket nevelő szülők adóalapját csökkentő családi kedvezmény mértéke 2025. július 1-jétől 50 százalékkal nő, így a kétgyerekes családok az év második felében már nem havi 40 ezer, hanem 60 ezer forint adót és járulékot takarítanak meg. Nem mindegy azonban, hogy mikor és hogyan nyilatkoznak erről a dolgozók, miközben a munkáltatóknak is érdemes odafigyelni az ezzel kapcsolatos változásokra. A legfontosabb tudnivalókról Honyek Pétert, a PwC Magyarország személyi jövedelemadóval foglalkozó területének igazgatóját kérdeztük.
Az amerikai vállalat éppen Budapesten nyitott irodát, hogy a magyar fővárosból kiindulva Európában és Ázsiában is terjessze a forradalmi alumínium-újrahasznosító technológiáját. Az Austin AI Europe a kontinens klímacéljai felé lökdösi mindazokat a gyártókat, akik nem csak a szén-dioxid-kibocsátást, hanem a költségeket is visszafognák – közvetlenül hulladékból származó, azonnal feldolgozható alumínium újrahasznosításával. A részben vagy egészben a timföldgyártást is kiváltó megoldást a cég hazai munkatársai, Demmer Dóra és Cholnoky Miklós mutatták be a BizniszPlusznak. Ismerje meg közelebbről a fenntartható alumíniumgyártás úttörő rendszerét, amely Magyarországról folytatja útját a világhír felé!
2024. 12. 17., 10:35
epizód: 2024 / 24   |   hossz: 27:58
A 2025-ös évre vonatkozó adócsomag változásai minden vállalkozást érintenek, és komoly átalakulás küszöbén állnak a NAV digitális megoldásai is, amelyekben már szerepet kap a mesterséges intelligencia. Farkas Gábor, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője részletesen beszélt a BizniszPlusznak az adórendszert érintő új szabályokról, az áfabevallások digitális jövőjéről és az adótanácsadás fejlődési irányairól. Ezek a nagyvállalatok és a kkv-k mellett a könyvelői és adótanácsadói szakmára is hatással lesznek, érdemes tehát meghallgatni a szakértő értékelését és tanácsait.

  Rovathírek: GUSTO

A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS