Dr. Lits József: 15 éve ugyanazon a napon ünnepeljük a megye kiválóságait

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 09. 30., 10:15

Büszke vagyok, hogy sok mikrovállalkozás is támogatja a megyei/területi Prima díj gálát – mondja az Üzletemnek dr. Lits József, a VOSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke, a szövetség országos Ellenőrző Bizottságának elnöke. Az elnök úrral a VOSZ budapesti központjában beszélgettem generációváltásról, Széchenyi Kártyáról, a kkv-k előtt álló feladatokról – és sok másról.

Demján Sándor, a VOSZ tavaly elhunyt elnöke megálmodta megvalósította és útjára bocsájtotta a Prima Primissima Díjat, láttuk az országos sikert, s egyszerűen megirigyeltük – kezdi a beszélgetést dr. Lits József. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke úgy emlékszik, hogy a VOSZ egyik elnökségi ülésen beszéltek is a hatásáról, és Lits József felvetette: mi lenne, ha megpróbálnák a megyékben is helyi szinten?

Demján Sándor bólintott, és csak annyit mondott: gyerünk, próbáljátok meg! Nekiláttak, végiggondolták, megszervezték és Jász-Nagykun-Szolnok megyében megszületett a megyei/területi Prima Díj a gálával együtt. Ennek éppen 15 éve. 2005. szeptember 16-án rendezték meg az első ünnepélyes díjátadó estet, és Szolnokon azóta is minden évben szeptember 16-a a Nagy Nap, mert azt kérte „A Főnök”, hogy lehetőleg ugyanazon a napon legyen a Gála. Mindegy, hogy az keddre vagy péntekre esik – a hagyomány, az hagyomány. Egyébként a szolnokiak az egyetlenek, akik nem változtattak ezen.

A teltház a megyei VOSZ elnöknek és szervező csapatának köszönhetően garantált. Idén a 465 férőhelyes szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ szűknek bizonyult, legalább százzal többen jelentkeztek vissza. (Korábban évekig a Szigligeti Színház adott otthont a gálának, de azt most felújítják. Amúgy a színház most is „érdekelt volt, az egyik Prima díjat Mészáros István színész kapta.)

Azoknak a vidéken élő, dolgozó, alkotó embereknek a teljesítményét igyekszünk elismerni, akikre kevesebb reflektorfény jut, mint a fővárosiakra. Azt hiszem, ez ebben az évben is sikerült, csak azt sajnálom, hogy nem kaphattak többen díjat, pedig megérdemelték volna” – foglalja össze Lits úr.

Az elnök úr azt mondja, hogy boldog embereket ismernek el, mert ők szeretik azt, amit csinálnak, és azt igyekeznek a legjobban csinálni. Azt is mondja: sajnálja, hogy az országos Prima Primissima gálákon aránytalanul kevés a vidéki díjazott. Külön kiemeli, hogy Szolnok katonaváros, négy alakulata is van, a családtagokkal együtt 14-15 ezren tartoznak ebbe a közösségbe a 72 ezres összlakosságból, ezért külön öröm számára, hogy a katonák elhivatottságát ugyancsak reflektorfénybe állíthatják a gálákon.

Arra külön büszke vagyok, hogy sok mikrovállalkozás is támogatja a Prima gálát. Négy-öt fős kis cégek örömmel járulnak hozzá a szervezés és rendezés költségeihez, amelyet természetesen a VOSZ és a KAVOSZ kiegészít.”

Tizenöt év alatt 450 jelöltből választották ki a 45 Prima díjast, és minden évben 1-1 közönségdíjast és különdíjast is elismernek arany medállal, oklevéllel és egy csokor virággal.

A teltházas rendezvények nem csak a szeptemberi gálát jellemzik, hanem a megye valamennyi VOSZ által szervezett eseményét. Fontos témák vannak napirenden a generációváltástól kezdve az új szabályok értelmezésén, a munkaerőhiány kérdésén át a piacra jutás problémájáig.

Ma már társadalmi rang részt venni egy VOSZ-rendezvényen, a vállalkozók amellett, hogy sok újat hallanak, kapcsolatot építhetnek, nem ritkán barátságok szövődnek. Nem a hamut kell őrizni, hanem a lángot kell tovább vinni. Nagyon remélem, ha már nem én csinálom, majd lesz egy másik Lits Jóska, aki odaáll a színpadra, és bemutatja a megye legprimábbjait.”

Lits úr túl szerényen nem árulja el, de a sikeres rendezvények létrejöttében elsődleges a szerepe. Elég felemelnie a telefont, hogy valakit felkérjen, meghívjon és máris jönnek – sokan adnak a szavára.

A beszélgetésünk során a Prima díj mellett természetesen szóba kerültek a megyei vállalkozói hétköznapok is. Lits József szerint ma már egyértelmű, hogy azok tudnak talpon maradni, akik nem a jelenben gondolkodnak, hanem a jövőt tervezik. „Fontos, hogy a nagyvállalatok megerősödése mellett a kkv-k tudatosan fejlődjenek, nekik is legyen jövőképük. Szolnokon már két ipartelep működik, sok olyan svájci, osztrák, német cég dolgozik itt, akik korábban nem sok fantáziát láttak az országban és a megyében. Változott a helyzet, de még most is sokat tanulhatunk mondjuk, a német precizitásról, szavahihetőségről és üzleti bizalomról.

Lits Józsefnek ezzel kapcsolatban bőven van tapasztalata, korábban, még az építőiparban dolgozva Németországban dolgozott sokat. A hamburgi tizenegy év alatt megtanulta azt is, hogy mennyivel másabb (persze gördülékenyebb) volt hitelhez jutni.

A hazai banki viszonyokon bőven lenne mit változtatni, de van, amit nagyra értékel. Itt említi a Széchenyi Kártya Programot, amit a megyében is kirobbanó sikernek tart. Anno, még a kényszervállalkozások születésekor és vergődésekor döbbentek rá néhányan, hogy egy valódi vállalkozáshoz nem elég a piacon eladható értékes termék, de kell pénz és hitel is. Demján Sándor kezdeményezésére ehhez lett nagyszerű konstrukció a Széchenyi Kártya, ami egyre inkább a VOSZ elismertségének komoly bázisa.

Lits József szerint „a KAVOSZ Zrt. vezetői Krisán László vezérigazgató irányításával nagyon profi módon dolgoznak, nem csak közvetítenek a hitelfelvételnél, hanem megszűrik a kérelmeket, ha kell, ellenőriznek. Óriási dolognak tartom, hogy azok a mikrovállalkozások, amelyek rendelkeztek tudással és munkakedvvel, már pénzügyi bizalmat is kapnak, így hozzájutva a hiányzó forrásokhoz. A Széchenyi Kártya végre őket is helyzetbe hozta!

Ahogy a VOSZ országos elnökségének ülésein és a KAVOSZ vezetői körében, úgy a Szolnok megyei VOSZ-nál szintén folyamatosan napirenden van a családi vállalkozások, a generációváltás problémája. Lits úr személyesen is „érintett”, családi vállalkozásánál, az Auditor Szolnok Kft.-nél előbb-utóbb szembe kell néznie az utódlás kérdésével. Mint mondja, két fia más szakmai utat választott, így aztán neki is van tenni valója ezen a téren. Ahogy egyszer nyilván sor kerül a stafétabot átadására a megyei VOSZ-szervezet élén is, de úgy látja, ott szerencsésebb a helyzet.

A megyei elnök állítja: „a cég átadására már akkor készülni kell, amikor fut a szekér, amikor javában felfelé tartunk. Ebben is segíteni kíván a VOSZ, de azt tudni kell, hogy nincs minden cégnek felírható egységes recept. A sokat emlegetett Y generációnak nem büdös a munka, de az sem vonzza őket, hogy ugyanannyit gürizzenek, mint amennyit dolgoztak a cég felépítésén a szüleik. Egy családi vállalkozásnál eleve több az emocionális konfliktus lehetősége, ha a gyerek apja egyben a főnök.”

Annyi mindent csinált már Lits József, hogy furcsának tűnhet a felvetés, mégis rákérdezek: van még valami, amit szívesen felírna a bakancslistájára? Mosolyog is rajta, de aztán válaszol. Azt mondja, szenvedélyes búvárként szeretne még sok megismételhetetlen, egzotikus, gyönyörű fotót csinálni, jövőre pedig tervezi a 210. ejtőernyős ugrását. A beszélgetés végére azért visszakanyarodunk a szakmához, elárulja: azt is nagyon szeretné, ha a vállalkozásánál majd zökkenőmentesen menne a feladatok átadása.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.
2024-12-11 09:11:00
Sorjáznak az akciós autók akciós THM-mel a kereskedőknél. A lízingcégek is gyakran nyújtanak 0 százalékos vagy 2–5 százalék közötti THM-mel finanszírozást, de csak speciális feltételekkel, ezért mindenképpen érdemes összevetni a finanszírozási lehetőségeket a kocsivásárlási döntés előtt – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2024-12-10 18:10:00
A következő két évben jelentősen nőnek a céges autókra kivetett adóterhek. Ezek a változások komoly kihívásokat, ugyanakkor jelenleg még kihasználható lehetőségeket is jelentenek a vállalkozások számára. A legfontosabb tudnivalókat Jakus László, az Ayvens pénzügyi igazgatója foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS