Dávid Ferenc: nonszensz a kétszámjegyű minimálbér-emelés

2018. 12. 21., 08:30

A 13–15 százalékos minimálbér-emelés közgazdasági nonszensz – mondja Dávid Ferenc, aki szerint a leghátrányosabb helyzetű térségekben működő vállalkozásokat célzott kedvezményekkel kellene támogatnia az államnak.

A kormány fog dönteni a minimálbér, illetve a garantált bérminimum 2019. évi mértékéről, miután az éves növekedésre vonatkozó, eredetileg 5–6 százalékos munkaadói és a 13–15 százalékos munkavállalói javaslatok a második egyeztetésen sem közeledtek érdemben egymáshoz. Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a köztévében elmondta: a kormánynak kell majd mérlegelnie, milyen konkrét összegeket határoz meg a garantált bérminimumra, illetve a minimálbérre.

Dávid Ferenc, aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkáraként az elmúlt években számos minimálbér-tárgyaláson vett részt, az Üzletem.hu-nak elmondta: mind a jelenleg bruttó 138 ezer forintos minimálbér, mind a 180 500 forintos garantált bérminimum emelkedésének egyszámjegyűnek kellene lennie. A közgazdász hozzátette: egy 7–7 vagy 6–8 százalékos éves szintű emeléshez is elengedhetetlen lenne, hogy a kormány a szociális hozzájárulási adó mértékének 2 százalékpontos csökkentését ne csak júliusban, de már januárban életbe léptesse. Ezt a lehetőséget a pénzügyminiszter viszont kizárta.

A mintegy 800 ezer munkavállalót érintő garantált bérminimum 2016-ban még 129 ezer forint volt, azaz 2 év alatt 40 százalékkal emelkedett, ez pedig nagyon sok hazai vállalkozót hozott nehéz helyzetbe – emlékeztetett Dávid Ferenc, aki szerint a munkaadók mozgásterét tovább szűkítette a cafeteria rendszerének gyökeres átalakítása is. „A minimálbér-emelés „túlfeszítése” egyrészt teret nyithat – különösen az alacsony keresetű szektorokban, amilyen például a kereskedelem, a vendéglátás vagy a mezőgazdaság – a legális vagy éppen illegális „trükközés” előtt, másrészt a beruházásokra fordítható összeget is lenullázza.”

A bérek emelkedéséből származó állami többletbevétel egy részét vissza kellene forgatni a vállalkozóknak, mindenekelőtt azoknak, akik a leghátrányosabb helyzetű térségekben működnek. Az ilyen településeken bejelentett, ott élőket foglalkoztató, iparűzési adót fizető vállalkozókat sokféle (például szocho-) kedvezménnyel lehetne támogatni. Ez politikai döntés kérdése – mondja Dávid Ferenc –, hiszen az ellenőrzés műszaki feltételei már adottak.

A hazai munkaerőpiac évente 40–50 ezer fővel szűkül, ami a nyugdíjrendszerrel szemben is súlyos kihívásokat támaszt – hívta fel végül a figyelmet Dávid Ferenc. Hogy ezeknek megfeleljen, ahhoz a minimálbér-emelésen kívül más eszközöket is mozgósítani kellene. Nagyobb teret kaphatna a részmunkaidős, a diák- és a nyugdíjasfoglalkoztatás, valamint az alulfoglalkoztatottság mérséklése. „Nem ártana egy munkaügyi minisztérium sem” – zárta gondolatmenetét a közgazdász.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS