Céges legek: A fejlesztésekről szól a Busch-Hungária története

Céges legek: A fejlesztésekről szól a Busch-Hungária története
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 11. 23., 09:16

Nemzetközi viszonylatban is kimagasló szintre emeltük a termelő berendezések műszaki rendelkezésre állását, így a 2021-es rekordévben több mint 43 ezer tonna öntvényt gyártottunk, idén pedig két alkalommal is újabb csúcsokat döntöttünk meg – mondta az Üzletemnek Hegymegi Dávid, a Busch-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Üzletem CÉGES LEGEK sorozatának 37. cikkében a Busch-Hungária Kft. legjeit Hegymegi Dávid osztja meg az olvasóval.

Az előző év LEGNAGYOBB tanulsága:

A Busch-Hungária 15 éve csatlakozott a német BPW Csoporthoz, ami lehetővé tette, hogy szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat a nemzetközi járműiparral és jelentős technológiai fejlesztéseket hajtsunk végre. Ezen az úton 2021 komoly mérföldkő volt, működésünk legsikeresebb évét teljesítettük. Egy nagy volumenű beruházási ciklus lezárásaként műszaki-technológiai értelemben megújult a vállalat, minden korábbi időszaknál nagyobb hangsúlyt fektettünk az üzletfejlesztésre, illetve munkaadóként is meghatározó változáson mentünk keresztül. Ezt a munkát a növekedési stratégiánk megvalósítása vezette, de az egyes lépéseket a gyorsan változó gazdasági környezethez alkalmazkodva kellett végigvinnünk. Az elmúlt évek fő tanulsága, hogy bizonytalan környezetben is a következetesség építi leginkább a jövőt.

Ez volt az idei év LEGFONTOSABB célkitűzése:

Az ország legnagyobb vasöntödéjében ma más másfélszer annyi hulladékacélt tudunk feldolgozni, mint öt évvel ezelőtt, az olvasztási kapacitásunkat csak a tavalyi évben több mint 30 százalékkal növeltük. Ezzel párhuzamosan nemzetközi viszonylatban is kimagasló szintre emeltük a termelő berendezések műszaki rendelkezésre állását, így a 2021-es rekordévben több mint 43 ezer tonna öntvényt gyártottunk, idén pedig két alkalommal is újabb csúcsokat döntöttünk meg. Júniusban például 5.000 tonnát meghaladó termék előállításával megközelítettük a kapacitásaink maximumát. Lendületben van a Busch-Hungária, a legfontosabb célunk, hogy ezt megőrizzük. Az év döntő része mögöttünk van, ezért már mondhatjuk, hogy sikerült.

A vállalkozás eddigi LEGJELENTŐSEBB sikere:

A Busch-Hungária eddigi története a fejlesztésekről szól. Ennek a folyamatnak vannak kiemelkedő pontjai, és jelenleg is egy figyelemre méltó eredményeket felmutató periódusban vagyunk, de talán fontosabb az, hogy a mérföldkövek összefüggő láncolatot alkotnak. Ilyen értelemben a vállalatunk legjelentősebb sikere az, hogy másfél évtizede fejlődő pályán járunk és következetesen építjük a további növekedéshez szükséges szakmai tudást, technológiai hátteret és vevői bizalmat. A szemléletmódunkba egyre jobban beépül az állandó törekvés önmagunk meghaladására. Ezért is fontos, hogy kimondjuk: újra az európai vasöntészeti piac élvonalába emeljük a legnagyobb hazai vasöntödét.

A LEGBOSSZANTÓBB pillanat a történetükben:

Bosszantónak nem nevezhetjük, de kétségkívül kihívást jelent, hogy egy 15. jubileumát ünneplő, nemzetközi cég vagyunk, ami egy régi típusú vállalatból indult új utakra. Ez egyrészről nagy érték, hiszen több mint 110 éves öntészeti hagyományt viszünk tovább, másrészről viszont óriási feladat meghaladni a múltat. Például amikor a legkorszerűbb technológiákkal és berendezésekkel fejlesztjük az öntödét, figyelembe kell vennünk az infrastruktúra adottságait. Igyekszünk mindezt a javunkra fordítani, kreativitással és testreszabott megoldások alkalmazásával.

A vállalkozásuk életében a LEGDRASZTIKUSABB váltás/változtatás:

A leginkább mélyreható változást az említett stratégiai szemléletmód, illetve egy új vállalati kultúra meghonosítása jelentette. Utóbbira egy példa: az öntödékben nem magától értetődő, hogy bármely munkatárs kezdeményezhet fejlesztést vagy változtatást. Kifejezetten ösztönözzük, hogy a kollégáinktól visszajelzéseket kapjunk a napi munkavégzés során születő tapasztalataikról, és arra bátorítjuk őket, hogy mondják el az ötleteiket. Számos olyan fejlesztés van, amit az ő meglátásaikkal tudunk hatékonyabbá tenni. Ez történt például idén a légcserélő rendszer telepítésekor, vagy a karbantartás, illetve a logisztika digitalizációja során. Partneri viszonyra törekszünk, amiben ugyanúgy szerepet kap a kollégák megfelelő tájékoztatása a vállalatnál zajló folyamatokról, illetve az egyéni visszajelzés és a teljesítmény elismerése, mint például a bérek és a fizikai körülmények szisztematikus fejlesztése. Amikor a munkavállalók érzik a vállalat megbecsülését és gondoskodását, ők maguk is hisznek a fejlődésben, elkötelezettebben dolgoznak, nagyobb felelősséget vállalnak.

A LEGHATÉKONYABB működéshez szükséges új feladatok:

Jelenleg a rugalmasság fokozása a legfontosabb. Egyszerre kell maximálisan megbízható partnerként stabilan magas minőséget termelni és teljesíteni az aktuális vevői igényeket, illetve alkalmazkodni a gazdasági környezet hektikus, gyors változásaihoz, amelyek akár a megbízóinkat is érinthetik. A kitartó, tudatos építkezés eredménye abban látszik, hogy képesek vagyunk erre. Szeptemberben elindult két új termék szériagyártása az egyik legnagyobb TIER 1-es partnerünk számára, akik az első szállítmányok után rögtön két és félszeresére emelték a lehívást, amit a csapatunk azóta is sikeresen teljesít. Októberben és novemberben pedig a nehézgépjármű-ipar másik két vezető szereplőjének auditján bizonyítottuk, hogy ma már a legmagasabb elvárásoknak is megfelel a működésünk.

Az eddigi LEGDRÁGÁBB beruházásuk:

A legfontosabb és egyben legdrágább beruházásunk egy automata formázósor üzembe állítása, ami önmagában is nagyon komplex projekt volt, a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt 20 millió eurós beruházást jelentett 2008-ban. A berendezés ma is kifogástalanul működik, de a fő jelentősége abban áll, hogy ez indította el az öntöde modernizációját. Lehetővé tett számos további kapacitásbővítő fejlesztést, például két új olvasztókemence telepítését, és ilyen értelemben megalapozta a mai kiemelkedő eredményeinket.

Erre kellene a LEGTÖBBET költeniük:

A termelékenység és az energiahatékonyság fokozása az a két terület, ami az előttünk álló évek beruházásait alapjaiban meghatározza. Ez természetesen nemcsak a Busch-Hungária esetében igaz, az ipar egésze számára kulcskérdés a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

A LEGERŐSEBB konkurenssel így kell versenyezni:

Az öntészeti piacon a szakmai innovációra való képesség és a partnerekkel való rugalmas együttműködés jelenti a legfontosabb versenyelőnyt. A járműipar forradalmi megújulás előtt áll, ebben a folyamatban mi a járműgyártók aktív partnereiként veszünk részt, úgy is mondhatjuk, hogy mi öntjük anyagba az általuk megálmodott konstrukciókat és innovációkat. A Busch-Hungáriánál éppen ezért a csapatunk szakmai kompetenciáinak és a mérnöki tudásának fejlesztésére, valamint a nemzetközi tudástranszferre nagy hangsúlyt fektetünk. Másrészt a vevőink kiszolgálása messze túlmutat azon, hogy a rendelt mennyiségeket kifogástalan színvonalon, költséghatékonyan állítsuk elő. A partnerség számunkra azt is jelenti, hogy ha a megbízónknál bármilyen probléma adódik, számíthatnak ránk a kihívások kezelésében. Noha a termékek 3-5 éves ciklusú, nagy szériás termelésére vagyunk berendezkedve, akár különleges alkatrészeket vagy kis mennyiségeket is tudunk szállítani, rövid átállási idővel, ha például pótolni kell egy másik gyártó kieső kapacitását.

Ma ezzel a LEGBONYULTABB megbirkózni az üzleti életben:

A járműipar helyzete rendkívül komplex, a közlekedés elektrifikációja és az ipar megújulását ösztönző környezetvédelmi célkitűzések egyaránt az erőteljes változás irányába mutatnak, emellett a gazdasági környezet most talán minden korábbinál kevésbé kiszámítható. Meggyőződésem azonban, hogy ez nemcsak nehézségeket, hanem lehetőségeket is jelent. Amit a vasöntöde modernizációja révén eddig elértünk, az olyan értéket képvisel, amire a nemzetközi piacokon nagy az igény, és ez várhatóan még növekedni is fog. A Busch-Hungária ezért a technológiai fejlesztések folytatására és a vevői kapcsolatok intenzív építésére fókuszálva halad tovább a következő tizenöt év sikerei felé.

A Busch-Hungáriáról

A Busch-Hungária Kft. Magyarország legnagyobb vasöntödéje, az európai vasöntészeti piac meghatározó szereplője. Győri központjában 36 ezer négyzetméteren, több mint 300 munkatárs közreműködésével állít elő magas hozzáadott értékű gömbgrafitos öntvényeket a haszongépjármű-gyártás világszerte elismert szereplői számára. Aktuális termékportfólióját futóműalkatrészek, kerékagyak, féknyergek, differenciálházak alkotják. Növekedési stratégiája részeként dinamikusan fejleszti üzemét, gyártási technológiáját és mérnöki tudását, hogy egyedi igényeikre szabott, innovatív öntészeti megoldásokat biztosítson partnereinek. Története több mint 110 évre tekint vissza, ezzel a Busch-Hungária nemcsak hazánk nehéziparának ikonikus szereplője, hanem Európa vasöntészetének egyik jelentős tapasztalattal rendelkező szakmai műhelye is. A győri székhelyű vállalat 2007-ben csatlakozott a németországi BPW Csoporthoz, ami még szorosabbra fűzte kapcsolatát a járműipar vezető nemzetközi szereplőivel és jelentős beruházások előtt nyitotta meg az utat.

(Fotók: Busch-Hungária)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS