BOLDI: Felfelé törve kell célokat kitűzni

2023. 10. 11., 20:38

A Prima Primissima Alapítvány 2013-tól a kezdeményezés céljait hűen tükröző kisplasztikával, BOLDI alkotásával is elismeri a legjobbakat, amelynek változatát a VOSZ vármegyei Prima díjasai szintén megkapnak.

Az álló íjász egyik korábbi alkotásomnak az átfogalmazása, amely számomra elsősorban azt jelképezi, hogy kimagasló kulturális, zenei, sport vagy művészeti teljesítménnyel ki lehet törni a világból, felfelé lehet és kell is célokat kitűzni” – mondja a szobor alkotója, Szmrecsányi Boldizsár, azaz BOLDI.

A Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész szerint a szobor égbe törő mozdulata ráadásul olyan ősmagyar szimbólumot idéz, amely utal őseink páratlan és emblematikus bánásmódjára az íjjal.

A Prima Primissima Alapítvány döntése értelmében az íjász szobrát a primissimák, a primák, valamint a vármegyei területi primák kapják arany, ezüst és bronz formában.

„A 2000-es évek elején sokat jártam Franciaországban, ahol a különböző versenyeken francia zsüritagok jelezték, hogy érdemes lenne a szobraimat saját patinával elkészíteni” – emlékszik vissza a kezdetekre BOLDI. „Bele is álltam a jó 15 éven át tartó fejlesztésbe, amelybe sokszor vegyészeket is bevontam. Ennek eredményeként született meg a mai saját, egyedi patinám, amely a Prima Primissima díjak darabjainak a színek és fények páratlan játékát kölcsönzi”.

Átfogó kiállításon láthatók a BOLDI-alkotások

November végéig még látható a „TEST-KÉPEK” című kiállítás a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, amelyen BOLDI 18 szobra mellett Csernus Tibor 40 festményét is megtekinthetik az érdeklődők a KOGART (Kovács Gábor Művészeti Alapítvány) szervezésében.

(A fotón a Komárom-Esztergom vármegyei Prima-díjasok BOLDI szobrával.)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS