BOLDI: Felfelé törve kell célokat kitűzni

2023. 10. 11., 20:38

A Prima Primissima Alapítvány 2013-tól a kezdeményezés céljait hűen tükröző kisplasztikával, BOLDI alkotásával is elismeri a legjobbakat, amelynek változatát a VOSZ vármegyei Prima díjasai szintén megkapnak.

Az álló íjász egyik korábbi alkotásomnak az átfogalmazása, amely számomra elsősorban azt jelképezi, hogy kimagasló kulturális, zenei, sport vagy művészeti teljesítménnyel ki lehet törni a világból, felfelé lehet és kell is célokat kitűzni” – mondja a szobor alkotója, Szmrecsányi Boldizsár, azaz BOLDI.

A Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész szerint a szobor égbe törő mozdulata ráadásul olyan ősmagyar szimbólumot idéz, amely utal őseink páratlan és emblematikus bánásmódjára az íjjal.

A Prima Primissima Alapítvány döntése értelmében az íjász szobrát a primissimák, a primák, valamint a vármegyei területi primák kapják arany, ezüst és bronz formában.

„A 2000-es évek elején sokat jártam Franciaországban, ahol a különböző versenyeken francia zsüritagok jelezték, hogy érdemes lenne a szobraimat saját patinával elkészíteni” – emlékszik vissza a kezdetekre BOLDI. „Bele is álltam a jó 15 éven át tartó fejlesztésbe, amelybe sokszor vegyészeket is bevontam. Ennek eredményeként született meg a mai saját, egyedi patinám, amely a Prima Primissima díjak darabjainak a színek és fények páratlan játékát kölcsönzi”.

Átfogó kiállításon láthatók a BOLDI-alkotások

November végéig még látható a „TEST-KÉPEK” című kiállítás a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, amelyen BOLDI 18 szobra mellett Csernus Tibor 40 festményét is megtekinthetik az érdeklődők a KOGART (Kovács Gábor Művészeti Alapítvány) szervezésében.

(A fotón a Komárom-Esztergom vármegyei Prima-díjasok BOLDI szobrával.)

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS