Amire eddig senki sem tanította az építőipari szakembereket

2019. 02. 21., 17:00

Tavaly szinte minden célszámon túllőttünk, és 95 százalékban elértük, amit kitűztünk – mondja Markovich Béla. A Mapei Kft. ügyvezetője szerint a konzervatív tervezésnek köszönhetően óvatos számokat tűztek ki maguk elé.

Nem csupán a 2018-as árbevétel jelentett rekordot a Mapei Kft.-nél, hanem a bővülés 30,18 százalékos mértéke is. Egy évvel korábban a növekedés 27,8 százalékos volt, ami ugyancsak rekordnak számított. A 2018-as év a projektek szintjén is sikeres volt: többek közt az új Telekom székház és a csillaghegyi fürdő fejlesztését is a cég termékeivel végezték.

Markovich Béla a Magyar Építőknek adott interjúban arról is beszélt, hogy a növekedés és a szervezetfejlesztés mellett az építőipar sajátosságai is nagy kihívást jelentettek 2018-ban. A hektikusságot és az előre tervezés hiányát az alapanyaggyártó vállalat is megérezte.

„Jellemző, hogy nincs előre gondolkodás, előfordul, hogy valaki már holnapra szeretne 10 tonnát valamelyik termékünkből” – fogalmazott.

„Ha például egy drágább termékkel ki tudjuk váltani, ami hiányzik, akkor azt odaadjuk olcsóbban. Nálunk a segítség a legfőbb szempont, a segítség törvény.”

Markovich Béla a magyar építőipar növekedésében egy ellentmondásra is rámutatott. „Miközben az ágazat 30 százalékot növekedett, és ezen belül a magasépítés nagyjából 20 százalékot; a burkolatok értékesítése mégis csak 8-10 százalékos bővülésnél tart. Ennek az az oka, hogy a szakemberhiány miatt nem tudja utolérni az ágazatot ez a terület! A befejező szakmunkásokból van a legkevesebb, amit mi leginkább a kerámiatermékeknél érzünk, hónapokat csúsznak a projektek.”

A helyzet kezelését segíti a Mapei Ideális Szakember Képzés programja kommunikációs tréningekkel. „Jó látni, hogy 50 fölötti szakemberek beülnek egy kommunikációs képzésre. Nagy dolog, hogy belátják a fejlődés szükségességét. Ennél is érdekesebb, hogy ezeknek a szakembereknek még életükben senki sem adott ilyen képzést, ahogy cégszervezési képzést sem. Pedig ezek kulcsfontosságúak!” – mondta az interjúban Markovich Béla.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS