A science parkok ösztönözhetik a K+F és az innováció erősödését

2019. 12. 02., 16:16

A kutatásba és az innovációba történő beruházás ösztönzése többszörös hozzáadott értéket jelent a gazdaság és a társadalom számára – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára Brüsszelben, a Versenyképességi Tanács szekcióülésén.

A kutatás és innováció világszerte elismert, kulcsfontosságú mozgatórugója a fenntartható növekedésnek. A versenyképesség megőrzése, fokozása érdekében az Európai Unió célzott támogatásait és a magánberuházásokat is jelentősen meg kell emelni. Bódis József ezzel kapcsolatban kiemelte, az innovatív vállalkozások arányának növelése érdekében kedvező feltételeket kell teremteni nemzeti és uniós szinten, például vonzó szabályozási környezettel és költségvetési keretekkel, a bürokrácia csökkentésével és a pénzügyi támogatáshoz való hozzáférés megkönnyítésével.

A vállalkozásokat meg kell erősíteni technológiai és szervezeti innovációik támogatásával, az ipar és az egyetemek közötti partnerségek előmozdításával és a tudás- és technológiaátadással kapcsolatos tevékenységekbe történő bevonásával is. Magyarország ezen a téren például nyolc helyszínen, egyetemek és kutatóhelyek köré épülő science parkok létrehozásával ösztönzi a felsőoktatás és a vállalati szektor közötti szorosabb együttműködést.

A magyar kormány célja egy stabil üzleti környezet kialakítása, vállalkozóbarát intézményrendszer létrehozása és a gyorsan növekvő vállalatok támogatása a nemzetközi versenyben való sikeres helytállásban. A 2019-2030 közötti időszakra vonatkozó új KKV stratégia kiemelten foglalkozik ezekkel a kihívásokkal. Bódis József elmondta, számos program ösztönzi az innovatív vállalkozásokat, például a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása felhívás, amelynek célja a vállalkozások versenyképességének fokozása a piacorientált kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek támogatásával, a befektetések lehetséges megtérülésének előrejelzésével.

Uniós szinten a következő hét éves ciklus kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont Európa főszerepet játszhat a magánbefektetések vonzásában, ösztönzésében, az európai partnerségek révén ipari szereplők és innovatív vállalkozások bevonásával – tette hozzá az államtitkár. (ITM Kommunikáció)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS