A Magyarországon működő osztrák vállalkozások jónak értékelik a magyar gazdaságot

2019. 12. 19., 08:00

A Magyarországon működő osztrák vállalkozások egyharmada szerint a magyar gazdaság tovább javult, 40 százaléka pedig ugyanannyira vonzónak találta gazdasági szempontból 2019-ben az országot, mint egy évvel ezelőtt – közölte az ADVANTAGE AUSTRIA Magyarország – az Osztrák Nagykövetség Kereskedelmi Osztálya – az Osztrák Gazdasági Kamara külképviselete.

Az ADVANTAGE AUSTRIA nemzetközi szinten végzett ABC-indikátor 2019 felmérésében Magyarországon 58 osztrák leányvállalat vett részt.

A válaszadók 24 százalékának előrejelzése szerint vállalkozásuk magyarországi befektetései növekedni fognak, ami azt mutatja, hogy osztrák szempontból Magyarország továbbra is vonzó gazdasági környezetnek számít - írják a közleményben.

Ugyanakkor a cégek következő évre vonatkozó várakozásai jóval visszafogottabbak, mint ahogy tavalyi felmérés eredményei mutatták: miközben 2018-ban a vállalatok 64 százaléka számolt emelkedő árbevétellel, 52 százalék több megbízással, 50 százaléka növekvő kapacitáskihasználással, addig jelenleg mindössze 38 százalék vár emelkedő bevételt, megrendelést, illetve 43 százalék számol jobb kapacitáskihasználtsággal.

A felmérés szerint a válaszadók fele számít stagnálásra a foglalkoztatottak száma és a befektetés volumene tekintetében a következő 12 hónapban. A vezetők döntő többsége, 71 százaléka arról számolt be, hogy a munkavállalók jobb elérhetősége még vonzóbbá tenné Magyarországot. További fontos tényezőkként jelölték meg a munkavállalók szakképzését és termelékenységet.

Kimutatták, hogy a Magyarországon jelenlévő osztrák cégek várakozásai összességében inkább tartózkodóbbak a korábbi felméréshez képest, 41 százalékuk változatlan gazdasági helyzettel számol a következő egy évben az előző évi 55 százalékkal szemben, 43 százalékuk visszaesést vár a 2018 évi 22 százalékkal szemben, míg 16 százalék számít javulásra a 2018-as  23 százalék után.

A munkaerőhiány miatti növekvő bérszínvonal a helyi osztrák cégeket is jelentősen érinti. Arra a kérdésre, hogy hol jelentkezik leginkább az emelkedő bérek hatása, a vállalatok vezetőinek 41 százaléka jelölte meg a termék- vagy szolgáltatási árak emelkedését, 40 százaléka pedig a profitcsökkenést.

Arra a kérdésre, hogyan válhatna még vonzóbb gazdasági térséggé Magyarország, a megkérdezettek elsősorban a munkavállalók elérhetőségében, képesítésében és termelékenységében, valamint a minőségtudatosság területén látnak még fejlődési lehetőséget.

A szabályozói környezet tekintetében pedig a gazdaságpolitika kiszámíthatósága, a bürokráciacsökkentés, a korrupció és bűnözés elleni küzdelem, valamint a jogbiztonság területén várnak javulást a válaszadók.

A közleményben hangsúlyozták, Ausztria Magyarország legnagyobb befektetői közé tartozik 10 százalékos részaránnyal, miközben az itteni osztrák vállalatok összességében 60 000 munkavállalót foglalkoztatnak. Jelenleg nagyjából 1200 osztrák vonatkozású cég működik aktívan Magyarországon.

Az ADVANTAGE AUSTRIA több mint 70 országban van jelen, közel 100 irodából álló, hálózata révén szolgáltatásokat kínál az osztrák vállalatoknak és nemzetközi üzletfeleiknek. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS