A házikedvenc lett a novellapályázat zsűrijének kedvence

2019. 06. 26., 15:45

Kiválasztotta a zsűri a JCDecaux szépirodalmi pályázatának idei húsz legjobbnak tartott írását, amelyek hamarosan országszerte olvashatóak lesznek a busz- és villamosmegállókban. A képzeletbeli dobogóra három apuka állhatott fel.

Húsz novelláról és húsz alkotóról hullott le a lepel a JCDecaux Álljon meg egy novellára! pályázatának finisében. Az első húszban érezhető volt a hölgyek túlsúlya, az első három helyen mégis férfiak végeztek, ahogy a különdíjas is egy úriember lett.

Tavaly az emberi kapcsolatok nehézségei, a generációk közötti kapcsolat és a digitalizáció erősödése voltak a novellák legnépszerűbb témái. Az életproblémák, gyerekkori emlékek, a szerelmi történetek most is nagy számban szerepeltek, néhány közösségi közlekedéshez kapcsolódó írással kiegészülve, azonban idén ehhez tudatosság is társult.

A zsűri szerint a pályázók egyre tudatosabban használják azt a közvetítő médiumot, amelyen keresztül közzé tehetik írásaikat: a citylight sajátos helyzetéből fakadóan sokak fantáziáját megragadta, ami a beérkezett pályaműveknek mind a témaválasztásában, mind megformálásuk módjában tetten érhető.

Az első díjat és az azzal járó 300 ezer forintot A házikedvenc című novella szerzője, Magyar Csaba nyerte el, aki matematikatanárként egyfajta terápiaként használja az írást.

A második helyet és ezzel a 200 ezer forintos jutalmat a Minden oké? pályázattal megszerző Dizseri Barnabásra nem csupán a családja, de diákjai is büszkék lehetnek. A pályázat visszatérő indulója a harmadik helyen végzett Pölczman Péter, aki tavalyi különdíját cserélte az idén bronzéremre és 100 ezer forintos elismerésre a Várandósságmendzser férfiaknak írásáért.

A 2019-es különdíj Baki Dániel színészé lett, akinek Megálló című novelláját értékelte a zsűri.

A legjobb alkotásokat Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész előadásában hallgathatták meg az ünnepélyes díjátadó résztvevői. Baki Dánilel nem mellesleg Hegedűs D. Géza tanítványa volt a színművészetien. Mivel a különdíjas nem volt ott a rendezvényen, Hegedűs D. Géza a díjat átvevő édesanyának gratulált kézcsókkal.

A pályázatra idén 4500 novellát küldték be anonim módon jeligésen, ebből 50 került a zsűri elé, amelynek tagjai döntöttek az általuk legjobbnak ítélt 20-ról.

Ennyi év után már a szokásos nyárindító minifesztiválunkká is válhat ez az esemény, én azonban képtelen vagyok megszokni az egész folyamat izgalmát: a várakozást arra, hogyan öltenek arcot a beküldött remekművek mögötti jeligék. Az egypercesekhez hasonló, rövid és értékteremtő alkotásokat szeretnénk minden évben előcsalogatni alkotóinkból. Úgy tűnik, egyre sikeresebbek vagyunk ebben a küldetésben, legalábbis ezt mutatják az évről évre növekvő írások számai– vont mérleget az idei kiírásról Samu Tímea, a JCDecaux Hungary out-of-home médiacég társ-vezérigazgatója.

A novellákat bíráló testületet ebben az évben is a József Attila-díjas Grecsó Krisztián író elnökölte, aki az ünnepélyes díjátadón elmondta: „A JCDeaux novellapályázata olyan, mint egy országos szabadegyetem. Évről-évre tömörebb, kidolgozottabb, okosabb és néha persze karcosabb novellák jönnek. Nem tudom, mi lesz ebből, de sok ilyen helyzet kellene ebbe az országba. Ahol magukra adó, okos, kreatív emberek űzhetik, hajszolhatják a tehetségüket.”

A húsz legjobbnak ítéltre szavazni is lehet, hogy a közönség kedvencére szintén fény derüljön.

Magyar Csaba: A házikedvenc

Dizseri Barnabás: Minden oké?

Pölczman Péter: Várandósságmenedzser férfiaknak

Baki Dániel: Megálló

Horvát Rozi: A postára, legyen szíves!

Lackó Gábor: A tükör

Kovács Júlia: Együtt

Apats Gábor: El kéne mosni már

Pandur Ágnes: Ketózis

Révész Attila: Komintern, Latinka Ballada, Tejjegy

Kránicz Dorottya: Az első randi

Orosz Adél: Óriás

Tóth Beatrix: Poéta

Szakács Borbála: Pókháló

Élő Csenge Enikő: Snitt

Szabó Leona: A döntés

Lendvai Dóra: Csak csavarosan!

Guczogi Annamária: Apám meg én

Welbach Lola: A Góth Irén-szag

Pólya Zoltán: A csetényi sírkő

A vezető fotón az első helyezett novellája – a szerző nélkül, aki nem tudott jelen lenni a díjátadón.

(Fotók: JCDecaux és Szerdahelyi Csaba)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS