550 kamionnyi élelmiszert mentett meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tavaly

2020. 02. 01., 17:30

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben 11 ezer tonna élelmiszert mentett meg, ezzel jelentősen csökkentve a klímaváltozást okozó szén-dioxid kibocsátást. Az élelmiszerek megmentésével az Egyesület a nélkülözők mindennapjait is könnyebbé teszi.

Az élelmiszerfelesleg éves mennyisége Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonnát tesz ki, az ebből megmenthető mennyiséget az Élelmiszerbank 80–100 ezer tonnára becsüli. 

Az élelmiszerfeleslegek megsemmisítése komoly terhet ró környezetünkre, a bomlás, égetés során keletkező gázok hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A felesleggé váló élelmiszer megtermeléséhez használt erőforrások pedig fölöslegesen terhelik a környezetet. Ha az élelmiszerpazarlás egy ország lenne, az Egyesült Államok és Kína után a 3. legnagyobb kibocsátó lenne.

Az Élelmiszerbank Egyesület 2019-ben 11 ezer tonna, több mint 550 kamionnyi élelmiszert mentett meg a kidobástól, ezek az élelmiszerek gyártó és kereskedő cégektől származnak. Olyan élelmiszerfeleslegek, amelyek már nem jutnának el a fogyasztóhoz, mégis biztonsággal fogyaszthatóak (szezonális, közeli lejáratú termékek). Az együttműködő cégek listája kategóriák szerinti bontásban elérhető az Egyesület honlapján

A 11 ezer tonna élelmiszer megmentésével 27.500 tonna szén-dioxid kibocsátástól mentesül a Föld, ennyi szén-dioxidot-t annyi fa tudna semlegesíteni, ami Józsefváros teljes területét elfoglalná. De nem csak a káros kibocsájtásunkat, hanem vízlábnyomunkat is csökkentjük az élelmiszerek megmentésével. 11 ezer tonna mentett élelmiszer vízlábnyoma egy Eger méretű város éves vízfogyasztásának felel meg. 

A megmentett termékek összértéke eléri a 7,5 milliárd forintot és közel 300 ezer nélkülözőnek jelentenek segítséget a mindennapokban, közülük sokan napi szintű ellátást kapnak.

A megmentett élelmiszerek nagyon változatos képet mutatnak: pékáru, zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsáru, konzerv, édesség és egyéb hosszú lejáratú élelmiszerek mind-mind megtalálhatóak a nélkülözőknek átadott csomagokban. 

„A Magyar Élelmiszerbank idén lesz 15 éves. Megalakulásunk óta összesen 73.000 tonna élelmiszert mentettünk meg, amelynek értéke közel 40 milliárd forint. Büszkék vagyunk erre az eredményre és köszönjük minden támogatónknak és partnerünknek, hogy mindez sikerülhetett. Célunk ebben az évben, hogy az élelmiszerpazarlás problémájáról és a lehetséges megoldásokról minél több hírt tudjunk adni. Hiszünk benne, hogy ezzel a globális felmelegedés elleni harc aktív részesei lehetünk” – mondta Cseh Balázs, az Egyesület elnöke.

A kiosztott 11 ezer tonna élelmiszerfeleslegen túl még sok ezer tonna élelmiszer vár megmentésre Magyarországon is. Az Élelmiszerbank Egyesület várja olyan élelmiszeripari cégek jelentkezését, akik feleslegeiket a megsemmisítés helyett jótékony célra adnák át.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS